Kiistelty psykoterapiakouluttaja jäi kiinni terveydenhuollon lupaviranomaiselle valehtelusta kun omat opiskelijat todistivat kouluttajaansa vastaan. Myös poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. MOT haastatteli useita pettyneitä opiskelijoita.
Helsingin psykoterapiainstituutissa on ollut enimmillään liki 400 psykoterapeuttiopiskelijaa. Vaikein tilanne on sadalla jo valmistuneella, joita Valvira ei aio hyväksyä psykoterapeuteiksi. Vuosia kestänyt, kallis koulutus uhkaa valua kokonaan hukkaan.
Osa opiskelijoista puolustaa koulutusta kiivaasti. Siksi kriittiset opiskelijat suostuvat puhumaan vain nimettöminä.
– Koen tulleeni petetyksi, minua on huijattu. Se on tilanteeni, sanoo opiskelija.
– Koulutusta pidän tosi heikkotasoisena.
Toinen haastateltu kertoo lopettaneensa opinnot, koska ei usko niiden koskaan johtavan psykoterapeutin ammattiin. Hän ehti maksaa kesken jääneen koulutuksen kokonaan lainarahalla.
”Tässä sitä ollaan: 16 500 euroa velkaa eikä mitään vastapainoksi.”
Opiskelija todisti ala-arvoisesta opetuksesta
Vyyhti lähti purkautumaan kun yksi opiskelijoista oli itse yhteydessä Valviraan elokuussa.
Hän oli alkanut epäillä koko koulutuksen pätevyyttä.
– Siinä yhteydessä toin esiin myös huoliani, että työnohjaukset ja omaterapia toimivat ala-arvoisesti.
Valvira kiinnostui. Työnohjaus ja koulutettavan oma yksilöterapia ovat olennaisia osia suomalaisessa koulutuksessa.
Helsingin psykoterapiainstituutin kumppani oli kuitenkin ulkomainen yliopisto. Valvira värväsi joukon opiskelijoita vertaamaan omia kokemuksiaan opetuksen sisällöstä brittiyliopiston ja instituutin Valviralle toimittamien nimikehakemuksien kuvaukseen.
– Kun luimme sen niin tajusimme, että tämä on pitkälti samaa kuin opinto-opas suomeksi – mutta eivät ne toteudu niin kun opinto-oppaassa sanotaan.
Opiskelijoiden kertomus oli linjassa Valviraan jo aiemmin tuleen nimettömän ilmiannon kanssa.
Valviralle puhuneet opiskelijat eivät kuitenkaan olleet käyneet koulutusta kokonaan. He eivät tienneet, mitä loppuosa sisältäisi. Tarvittiin lisää todisteita.
Kouluttajat valehtelivat viranomaiselle
Syyskuussa 2017 Valvira kysyi koulutuksen sisällöstä vielä valmistuneilta opiskelijoilta.
Lokakuulle päivätyssä muistiossa todetaan tylysti, että kouluttajien antama kuvaus opinnoista on virheellinen. Selkokielellä: viranomaiselle on valehdeltu. Syytös kohdistuu suoraan Helsingin psykoterapiainstituutin (HPI) toimitusjohtajaan John Pihlajaan.

John Pihlaja ei pyydellyt anteeksi.
Hänen mielestään Valvira oli toiminut epäammattimaisesti soittamalla opiskelijoille ilman ennakkovaroitusta ja esittämällä kysymyksiä ”kuin tykin suusta”.
Lokakuussa opiskelijat saivat John Pihlajalta ohjeen, miten kommunikoida viranomaisen kanssa:
”VAROITUS: Älä anna Valviralle suullisia lausuntoja. Niitä on vääristelty ja irrotettu asiayhteydestä opiskelijoiden vahingoksi.”
”Jotain epätervettä lojaalisuutta siellä on”
HPI:n kriittisesti suhtautuvat opiskelijat puhuvat MOT:lle vain nimettömästi. He eivät halua paljastua toisille opiskelijoille.
”Tässä on sellainen riski, jonka aistii meidän Facebook-keskusteluissamme, että hyvin helposti joutuisi porukan lynkkaamaksi. Siksi en uskalla kertoa mitään itsestäni.”
”Vähän samantyyppistä kuin uskonlahkoissa”
– Tuossa miehenkin kanssa keskusteltiin, että tässä on vähän samantyyppistä kuin uskonlahkoissa. Että ihmiset jollakin tavalla sitoutettaisi siihen, sanoo eräs MOT:n tavoittama opiskelija. Hän on jo lopettanut Helsingin psykoterapiainstituutissa.
– Jotakin kummallista suhtautumista, epätervettä lojaalisuutta tässä on.
Opiskelija kertoo, että HPI:n sisällä pääosa kiukusta tuntuu kohdistuvan Valviraan ja mediaan.
– Osalla on vahva luottamus vielä siihen, että meitä ei ole petetty, ja kyse on vain siitä, että viranomainen on hankala.
Hän kertoo, että rikostutkinnoista ja hylkäysuhasta huolimatta tilanteesta ei puhuta avoimesti.
– Olemme aika pelokkaita. Aika monet ihmiset ovat asettuneet John Pihlajan puolelle. Hän on onnistunut saamaan ihmiset puolelleen kerta toisensa jälkeen ja vakuuttamaan että asia on hallussa.
– Uskon, että tässä on taustalla ihan puhtaasti taloudellinen intressi. Kun on jätetty pois kalliita osuuksia, koulutuspsykoterapiaa ja koulutustyönohjausta, niin instituutti pystyy kilpailemaan markkinoilla ja imuroimaan isoja opiskelijamääriä. Se tuottaa koulutuksen järjestäjälle paljon tuloa.
Opiskelija, joka oli mukana paljastamassa opetuksen puutteita lopetti opiskelun syksyllä. Hänelle jäi muistoksi 16 500 euron joustoluotto.
– Jos sanoisin että vituttaa, niin ilmaisisin sen aika lievästi.
Psykoterapeuttien koulutuskiista tiivistettynä
- Brittiyliopisto University of Western England (UWE-Bristol) ja Helsingin psykoterapiainstituutti (HPI) kouluttavat Suomessa ratkaisukeskeisiä psykoterapeutteja. Valviran mukaan sadan HPI:sta valmistuneen koulutus ei riitä psykoterapeutin nimikesuojan myöntämiseen.
- Valviran mukaan sillä on potilasturvallisuudesta vastaavana viranomaisena oikeus vaatia Suomessa potilaita hoitavilta psykoterapeuteilta suomalaisten yliopistojen tasoista koulutusta. Vain nimikesuojattu psykoterapeutti voi antaa Kelan korvaamaa psykoterapiaa.
- Psykoterapeuttien koulutuksen sisällöstä päättävät yliopistot. Asetuksen teksti ei yksilöi, miten esimerkiksi koulutuspsykoterapia järjestetään.
- Suomalaiset yliopistot sopivat koulutuskonsortiossa eli yhteistyöelimessään koulutuksen tarkoista minimivaatimuksista. Yliopistossa psykoterapeutin koulutukseen sisältyy myös yksilöllistä psykoterapiaa ja yksilöllistä työnohjausta. Lisäksi opiskelijalla pitää olla kahden vuoden kokemus mielenterveystyöstä ennen opintojen alkua.
- HPI:n ja UWE-Bristolin mukaan mikään vaatimuksista ei ole laillinen vaan brittiyliopisto voi päättää koulutuksen sisällöstä itsenäisesti väljän asetustekstin puitteissa.
- Kiistaa on myös siitä, onko brittiyliopiston Suomessa järjestämä koulutus kotimaista vai ulkomaista koulutusta. Valvira pitää HPI:n koulutusta ulkomaisena, jolloin se arvioi yksilöllisesti kunkin hakijan kouluksen riittävyyden. HPI:n mukaan opiskelijat pitäisi hyväksyä suoraan kuten suomalaisistakin yliopistoista valmistuneet.
- Kiista on paljastanut vuonna 2012 voimaan tuleen asetuksen puutteet. Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan tarkentamassa asetuksen sanamuotoja. Ainakin opiskelijoiden pääsyvaatimukset aiotaan kirjata asetukseen tiukemmin, jotta ne noudattavat suomalaisten yliopistojen käytäntöä ja 2012 asetuksen valmistelumuistion kirjauksia.
Lisää ohjelmasta
- Helsingin Psykoterapiainstituutti ei ollut verovelkarekisterissä enää helmikuussa - MOT täsmentää
- Kuuden miljoonan euron terapeutit: käsikirjoitus
- Yli 16 000 euroa koulutusvelkaa – tutkinto jää saamatta
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta