Hyppää pääsisältöön

Viikon 7 vinkit: olympialaisia, uusi ruotsalainen rikossarja ja Buster Keatonia!

Matkan pää -ohjelman päähenkilöt kuvassa
Kolmiosainen rikossarja Matkan pää nähdään maanantaisin Yle Femillä. Matkan pää -ohjelman päähenkilöt kuvassa Kuva: Peter Cederling /SVT / Yle rikossarjat (televisiosarjat),Matkan pää

Viikko seitsemän on olympialaisten täyteinen viikko. Olympiastudioita juontavat toimittajat Inka Henelius, Petra Manner ja Antti-Jussi Sipilä. Päivän suomalaisista nähdään kooste joka päivä klo 17.00-17.45 ja lisäksi päivän huippuhetket voi katsoa Kristiina ja Mikko Kekäläisen juontamasta Korea tunnissa -olympialaisten asiaviihdeohjelmasta päivittäin klo 18.00. Kisaoppaasta löydät olympialaisten päivittäiset aikataulut!

Vaikka olympialaiset täyttävät Kakkosta ja Yle Areenaa, tarjonnasta löytyy herkkupaloja myös niille, jotka eivät urheilusta niin välitä. Viikko korkataan käyntiin uudella ruotsalaisella rikossarjalla Matkan pää, joka pohjautuu Leif G W Perssonin romaaneihin. Päähenkilö, eläköitynyt poliisi Lars Martin Johansson selvittää kolmen jakson ajan 30 vuotta sitten selvittämättä jäänyttä rikosta. Ranskalainen kylä -draamasarjassa nähdään uusia jaksoja, ja dokumenttiprojektissa puolestaan seurataan arestissa elävää Wikileaksin kärkihahmoa Julian Assangea kuuden vuoden ajan. A-teemassa keskustelun keskiöön nousee suuttumusta herättänyt aktiivimalli. Ohjelmassa kysytään, miksi työ ei kohtaa tekijäänsä. Teemalauantaissa hellitään Buster Keaton -faneja kuudella lyhytelokuvalla ja Keatonin elämästä kertovalla leffalla. Katso kaikki viikon vinkit alta! Nautinnollista tv- ja penkkiurheiluviikkoa!

MAANANTAI 12.2.

Historia: Kiinan länsimaalaiset lapset

Yle TV1 klo 19.00
(Red Children) Heidän vanhempansa olivat kotoisin lännestä, mutta heidät kasvatettiin Kiinassa rakastamaan Maon kommunismia. Keitä olivat nämä lapset ja mikä on heidän tarinansa? Yle Areena 90 päivää

Dokumenttiprojekti: Kuka Julian Assange?

Yle TV1 klo 21.30
(Risk) Laura Poitras, palkitun Citizenfour-dokumentin ohjaaja, seurasi yli 6 vuotta Julian Assangea, yhtä Wikileaksin kärkihahmoista. Syntyi dokumentti arestissa elävästä miehestä, vallasta, petoksesta, totuudesta ja uhrista. Yle Areena 90 päivää

Julian Assange ihmisjoukon keskellä
Julian Assange on Wikileaksin kärkihahmoja. Julian Assange ihmisjoukon keskellä Kuva: Praxis films / Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti

Matkan pää (12) - uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 22.00
(Ruotsi 2017) Kun eläköitynyt poliisi Lars Martin Johansson saa infarktin, hänen elämänsä kääntyy päälaelleen. Nautintojen aika - johon kuuluvat viski ja rasvainen ruoka - on ohi. Nyt keskusrikospoliisin entistä pomoa odottaa pitkäkestoinen ja nöyryyttävä kuntoutus. Arki ei ole hääppöinen, mutta LMJ päättää saada aikaan muutoksen. Hänen lääkärinsä herättää kiinnostuksen 30 vuoden takaiseen, selvittämättä jääneeseen tapaukseen.

Tapauksen keskiössä on 9-vuotias Yasmine, joka siepattiin, raiskattiin ja murhattiin kesällä 1985. Tekijää ei saatu selville ja tutkinta lopetettiin vuosia sitten. LMJ:llä ei ole muistikuvaa murhasta, mutta entisellä kollegalla, Jarnebringillä, on. Hän yritti aikoinaan ratkoa tapausta ja vaikka hänkin on eläkkeellä, vaivaa tapaus mieltä edelleen.

Johtolangat ovat harvassa, pikemminkin kyseessä on LMJ:n yritys välttää ikävystyminen, kun hän ottaa yhteyttä entiseen työpariinsa Jeanette Erikssoniin ja ehdottaa, että he katsoisivat tapausta uudestaan. Eriksson pääsee käsiksi poliisin arkistoihin ja suostuu vastahakoisesti tuhlaamaan lomapäiviään auttamalla eläkkeellä olevaa pomoaan tapauksen selvittämisessä. Pian alkaa löytyä salaisuuksia. Sarja perustuu Leif GW Perssonin samannimiseen kirjaan. Kyseessä on trilogian kolmas osa poliisi Lars Martin Johanssonista. Kahteen ensimmmäiseen kirjaan perustuvat sarjat Neljäs mies ja Pyhiinvaeltajan kuolema on julkaistu Areenassa 11.2

TIISTAI 13.2.

Valitut sanat: Boström Knausgård & Tikkanen 6/11

Yle Teema klo 20.00
Kirjekavereilla Linda Boström Knausgårdilla ja Märta Tikkasella on molemmilla ollut lahjakas kirjailijamies ja neljä lasta. Miten he ovat itse onnistuneet luomaan kirjailijauransa? Haastattelijana Juha Itkonen. Yle Areena toistaiseksi

Linda Boström Knausgård
Linda Boström Knausgård. Linda Boström Knausgård Kuva: Yle Kuvapalvelu keskusteluohjelmat,valitut sanat

Jalkapallon Mestarien liiga

Yle TV2 klo 21.35
Juventus-Tottenham, 13.2.
Eurooppalaisen seurajalkapalloilun kirkkaimmat tähdet ja parhaat joukkueet nähdään Ylen kanavilla tiistai-iltaisin suorissa tv-otteluissa. Pudotuspelit käynnistyvät tiistaina 13.2., jolloin Yle näyttää Juventuksen ja Tottenhamin kohtaamisen, neljännesvälierisarjan ensimmäisen osaottelun. Juventus hamuaa hyvitystä viime vuoden finaalitappiolle. Tottenhamin Harry Kane on kauden kuluessa rikkonut maaliennätyksiä. Kestääkö hänen vireensä myös Juventusta vastaan? Ottelun selostaa Lauri Kottonen. Sarja huipentuu 26. toukokuuta Ukrainan Kiovassa pelattavaan loppuotteluun.

Kino Suomi: Mama Africa

Yle Teema klo 21.55
(2011) Maailmankuulu eteläafrikkalainen laulaja Miriam Makeba taisteli koko elämänsä rasismia ja köyhyyttä vastaan ja puolusti tasa-arvoa ja rauhaa. Dokumenttielokuvan on ohjannut Mika Kaurismäki. Tuotanto: Marianna Films. Yle Areena 30 päivää. Uusinta

Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa.
Mama Africa eli Miriam Makeba. Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. mama africa,Teemalauantai

KESKIVIIKKO 14.2.

Prisma: Villieläinten valtaväylät

Yle TV1 klo 19.00
(Wild Ways) Villieläinten elintila on huvennut, eivätkä suurimmatkaan luonnonpuistot tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle. Uutena ratkaisuna on luonnonpuistojen yhdistäminen toisiinsa tunnelin tai sillan avulla. Yle Areena 90 päivää

Norsuja astelemassa jonossa.
Prisma: Villieläinten valtaväylät Norsuja astelemassa jonossa. Kuva: James Brundige / Yle Kuvapalvelu Prisma Studio

Akuutti: Läheisestä omaishoitajaksi

Yle TV1 klo 20.00
Mikä saa omaishoitajat jaksamaan? Kun Kirsi Hokkilan äiti sairastui MS-tautiin Kirsin ollessa alakouluiässä, äidin ja tyttären roolit vaihtuivat. Kahdestaan äidin kanssa asunut Kirsi otti vuosi vuodelta enemmän vastuuta kodista ja äidin auttamisesta. Vuosia myöhemmin kävi ilmi, että äiti oli pelännyt Kirsin huostaanottoa, jos kodin tilanteeseen olisi pyydetty apua.

Satu ja Mikael Nystedtin parisuhdetta ovat koetelleet Mikaelin vakavat terveysongelmat. Kun pariskunta suunnitteli hääpäiväänsä, Mikael sai äkillisen aivoinfarktin, ja myöhemmin hänen molemmat jalkansa on jouduttu amputoimaan. Satu toimii oman työnsä ohella Mikaelin omaishoitajana. Pariskunta on päättänyt, että he eivät anna Mikaelin pyörätuolin olla este yhteisten harrastusten ja rientojen jatkamiseen. ”Sisulla mennään ja pyörätuoli on hidaste, ei este” on motto.

Monica Björkell-Ruhl on nyt 10-vuotiaan kehitysvammaisen Mikael-poikansa omaishoitaja. Pojan hoivatarve on jatkuvaa, nyt hän käy koulua erityisluokalla. Pojan isä on apuna, mutta päävastuu hoidosta on alusta asti ollut Monicalla. Vaikeimpien vuosien aikana Monica itse koki vakavan uupumuksen ja joutui itsekin sairaalahoitoon. Kun perheen tilanne hieman hellitti, Monican äiti sairastui muistisairauteen. Kun Monican vanhemmat aiemmin olivat voineet välillä auttaa perhettä, nyt tilanne muuttui. Monicasta tuli niin sanottu sandwich- eli kerrosleipähoivaaja: yhtäältä pitää huolehtia omasta lapsesta, toisaalta on huoli omista vanhemmista. Yle Areena toistaiseksi

Monica Björkell-Ruhl ja Mikael-poika
Monica Björkell-Ruhl on poikansa Mikaelin omaishoitaja. Monica Björkell-Ruhl ja Mikael-poika Kuva: Yle Kuvapalvelu Akuutti,Monica Björkell-Ruhl

Ranskalainen kylä (12) - Uusia jaksoja

Yle Teema klo 20.00
(Un village français, kausi 7, loppuosa) Ranskalaisen kylän viimeisen kauden loppuosan uudet jaksot alkavat. Kun sodat on sodittu ja rauha palannut maahan, alkaa jälleenrakennuksen aika. Tämä on viimein totta myös Villeneuven kylässä, missä miehet ja naiset ahkeroivat rinta rinnan ja saha tuottaa liukuhihnalta puutavaraa jälleenrakennuksen tarpeisiin. Karut sotakokemukset ovat kuitenkin jättäneet pysyvän jäljen ihmisiin, jotka sen ovat kokeneet, olivatpa he olleet taistelukentillä tai puolustaneet maataan kotirintamalla.

Vielä vuosikymmenien jälkeen pohditaan syyllisyyskysymyksiä ja mietitään, olisiko asioita voinut tehdä toisin ja olisiko pitänyt uskaltaa uhmata miehittäjien käskyjä, oman hengen uhallakin? Onko pahaan tosiaan mahdollista löytää syyllinen – onko se edes järkevää, ja mihin kipeiden asioiden kaiveleminen johtaa? Olisiko parempi vain yrittää antaa arpisten haavojen olla, sillä tehtyä ei voi koskaan saada tekemättömäksi. Sarjan päätösjaksoissa eletään 2000-luvulla ja katsotaan taaksepäin sotavuosiin ja niiden jälkeiseen aikaan. Kauden tarina alkaa joulukuusta 1945.

Pääosissa: Robin Renucci (Daniel). Käsikirjoitus: Frédéric Krivine. Ohjaus: Jean-Philippe Amar. Tuotanto: Tétra Média, Terego, France 3, Ranska, 2017. Yle Areena 30 päivää

Nainen istuu portailla.
Ranskalaisen kylän uudet jaksot alkavat! Nainen istuu portailla. Kuva: Angela Rossi / Yle Kuvapalvelu Ranskalainen kylä

Kino: Harms (S)

Yle Teema klo 21.30
(Kharms, Venäjä 2017) Elämäkerrallinen draama Daniil Juvatshovista, joka tunnetaan Daniil Harmsina, absurdien lyhyttarinoiden kirjoittajana Leningradissa 1930-luvulla. Pääosassa: Wojciech Urbanski. Yle Areena 30 päivää


TORSTAI 15.2.

Kino Klassikko: Lännen villikissa (12)

Yle Teema klo 21.00
(Ramrod, USA 1947) Kuinka nainen, vieläpä raukean kissamainen ja viettelevä Veronica Lake, pärjää Villin lännen karjatilallisena vai jääkö hän vallan aseettomaksi tässä miehisessä maailmassa? Lännen villikissa on tarina pikkukaupungin valtapelistä petoksineen ja juonitteluineen ja muistuttaa juoneltaan aikakauden noir-rikoselokuvia. Ohjaus: Andre de Toth. Yle Areena 7 päivää

Veronica Lake elokuvassa Lännen villikissa
Veronica Lake nähdään Lännen villikissana. Veronica Lake elokuvassa Lännen villikissa Kuva: Lions Gate International Ramrod,teeman elokuvat

A-teema

Yle TV1 klo 21.00
Vuoden ensimmäinen A-teema paneutuu aktiivimallin innoittamana keskustelemaan työllisyydestä. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. Yle Areena 30 päivää

Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat

Yle TV1 klo 22.30
(Electric Tragedy) Euroopan elektroniikkajätteestä valtaosa viedään yhä laittomasti Afrikkaan, jossa mm. lapset purkavat niitä henkensä uhalla. Jäte jää heitteille, käytetyt varaosat myydään edelleen. Piileekö niissäkin vaara? Yle Areena 14 päivää. Uusinta

Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat, yle tv1
Ulkolinjassa puidaan elektroniikkajätteen vaikutuksia Afrikassa. Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat, yle tv1 ulkolinja: elektroniikkajätteen vaarat


PERJANTAI 16.2.

Kino: Taivas ja maa (16)

Yle Teema klo 21.00
(Heaven & Earth, USA 1983) Oliver Stonen tosipohjainen elokuva nuoren naisen elämästä lapsena Vietnamin sodan keskellä ja sitten sotamorsiamena Yhdysvalloissa. Pääosissa: Hiep Thi Le, Joan Chen, Tommy Lee Jones. Yle Areena 7 päivää

Tyttö elokuvasta Taivas ja maa
Taivas ja maa -elokuvan on ohjannut Oliver Stone. Tyttö elokuvasta Taivas ja maa Kuva: Monarchy Enterprises Sarl / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Oliver Stone


LAUANTAI 17.2.

Viro - Tuulten pieksämä maa - uusintasarja alkaa

Yle TV1 klo 15.45
Draamasarja Viron kohtalonvuosista 1917-1941. Tarinan keskiössä on kaksi perhettä ja kaksi nuorukaista Toomas Roo ja Idrek Kallaste. On vuosi 1917 ja maaseudulla kasvanut Toomas on aloittamassa opintien Tallinnan yliopistossa, missä hän kohtaa varakkaan perheen vesan Indrekin. Historialliset tapahtumat imaisevat pojat mukaansa ja pian luentosali vaihtuu sotatantereeksi. Poikien on pakko kasvaa miehiksi ja kantaa kansakunnan kohtalon taakkaa. Viron tv:n tuottama sarja valaisee Viron pitkää ja kivistä tietä itsenäiseksi valtioksi. Sarja on esitetty Yle Teemalla 2010.

Teemalauantai: Buster Keaton

Yle Teema klo 21
Lauantai on Buster Keatonin fanien paras päivä!
Teemalauantaissa nähdään viisi lyhytelokuvaa: Teatteri, Naapurit, Viikko rakennusmiehenä, Syntipukki ja Kalpeanaama. Lyhytelokuvien päälle nähdään Keatron elämästä kertova Buster Keaton, Hollywoodin tuhoama nero (Buster Keaton. The Genius Destroyed by Hollywood) sekä Keatonin viimeiseksi elokuvarooliksi jäänyt Viimeinen rooli (Film) - Samuel Beckettin kirjoittama mykkä harvinaisuus ja kummajainen, jossa mies yrittää paeta kaikkinäkevää silmää.

Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965).
Viimeinen rooli (Film). Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965). viimeinen rooli,Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,Samuel Beckett,Alan Schneider,Film

SUNNUNTAI 18.2.

Äänimies-Anssi (S) - uusi sarja alkaa

Yle Teema klo 8.47
Äänimies-Anssi on Pikku Kakkosen uudenlainen, koko perheelle tarkoitettu 10-osainen sarja, jossa näyttelijä ja imitaattori Antti Jaakola näyttelee lähes kaikki keskeiset roolit itse Äänimies-Anssista Suomen presidenttiin. Vaikka sarja on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, myös vanhemmat saattavat tunnistaa inspiraatiot sarjassa esiintyviin vieraileviin hahmoihin. Näyttelijäapuja Antti Jaakolalle tarjoaa Ella Pyhältö rooleissaan presidentin rouvana, Tanssijana ja Täti Punaisena. Ohjelmassa vierailevat myös Pelle Hermannista tuttu Kepakko ja traumojakin aiheuttanut Morso. Ohjelman kertojana toimii itse Esko Salminen. Äänimies-Anssin on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut Ylen Lasten ja nuorten toimituksen Juuso Räsänen. Yle Areena toistaiseksi

Kotikatsomo: Isän kuolema (7)

Yle TV1 klo 21.00
Palvelutalossa asuva Jaakko on pitkän ja hyvän elämän elettyään valmis kuolemaan. Hän laatii kirjallisen hoitotahdon, joka kieltää hoidot sairauden sattuessa ja asian pitäisi olla selvä. Ohjaus: Kari Paljakka. Uusinta

Tytär Katri (Saija Lentonen) ja isä (Antti Litja)
Tytär Katri (Saija Lentonen) ja isä (Antti Litja) nähdään Isän kuoleman pääosissa. Tytär Katri (Saija Lentonen) ja isä (Antti Litja) Kuva: Petri Hyryläinen / Yle Kuvapalvelu Kotikatsomo (Yle),isän kuolema

Eisenstein in Guanajuato

Yle Teema klo 21.00
Neuvostoliittolainen ohjaaja Sergei Eisenstein teki vuonna 1931 matkan Meksikoon, kun suunnitelmat Hollywoodiin lähdöstä kariutuivat. Meksikon kokemukset olivat ratkaisevia hänen tulevaisuudelleen. Ohjaaja: Peter Greenaway, 2015. Yle Areena 30 päivää

Musiikin kevät 1918 - kohtaloita sisällissodan Suomessa

Musiikin kevät 1918 -verkkoartikkelisarja kertoo suomalaisesta musiikkielämästä ja sen ihmisistä sata vuotta sitten. Ainutlaatuiset alkuperäiset päiväkirjat, kortit ja muistiinpanot todistavat pelosta, pettymyksistä, surusta ja toivottomuudesta, mutta myös toivosta, helpotuksesta ja riemusta. Kertojina mm. Jean Sibelius, Toivo Kuula, Oskar Merikanto, Wäinö Sola, Aino Ackté, Väinö Pesola ja Elmer Diktonius sekä heidän perheenjäsenensä ja lähipiirinsä. Eletään päivä kerrallaan, epävarmuudessa, tietämättöminä ja huhujen keskellä. Odotetaan, toivotaan välillä kärsimättöminä, välillä sotaan tottuneina ja turtuneina. Artikkeleita julkaistaan lähes päivittäin 9.6.2018 asti. Sarja löytyy tästä!

Logo
Musiikin kevät 1918 kertoo suomalaisesta musiikkielämästä 100 vuotta sitten. Logo Kuva: Laura Rahinantti / Yle logo,musiikin kevät 1918

Lue myös - yle.fi:stä poimittua