Hyppää pääsisältöön

Ylen uusin uutistenlukija

Amazonin Echo älykaijutin.
Amazonin Echo älykaijutin. Kuva: Pierre Lecourt Amazon Echo

Älykaiutinten suosio kasvoi viime vuonna Yhdysvalloissa räjähdysmäisesti, ja ilmiö rantautuu myös Suomeen. Ylen avaus älykaiutinkentällä on Alexalla toimiva uutistenlukuominaisuus. Kun sanot Alexalle “Hey Alexa, what’s the news?”, älykaiuttimesi osaa nyt toistaa sinulle Ylen viimeisimmän uutislähetyksen. Riittää, että laitteessasi on uutislähetyksiin erikoistunut Flash Briefing -sovellus ja olet valinnut valinnut uutislähteeksi Ylen.

Tämä Ylen ensimmäinen älykaiutinominaisuus oli yksi Suomen ensimmäisistä. Se rakennettiin viidessä päivässä osana Yle Betan Alexa -projektia, jossa ohjelmoijina toimivat Lassi Seppälä Yleltä sekä Tuomas Lahti Qvikiltä. “Kukaan ei vielä tarkalleen tiedä, minkälaisia ääniohjautuvat käyttöliittymät tulevat olemaan, joten tällaisen palvelun rakentaminen näin varhaisessa vaiheessa on kiehtovaa”, Lahti sanoo. “Tekninen puoli kehittämisestä oli nopeaa ja yksinkertaista, mutta käyttöliittymäsuunnittelussa on vielä kehitettävää.”

Yhdysvalloissa älykaiutinten todellinen läpimurto tapahtui viime vuonna. Ääniohjattavia älykaiuttimia on myyty jo yli 37 miljoonaa kappaletta ja Yhdysvalloissa niitä arvioidaan olevan jo joka kuudennessa taloudessa. Suomessa täysin ääniohjattavia palveluita ei vielä merkittävästi käytetä tai rakenneta, mutta ilmiö rantautuu varmasti vauhdilla.

Suomenkielen äänteet tuottavat haasteita

Yle uutisten tuominen Alexalle oli Yle Beta -hengen mukainen nopea katsaus, mistä ääniohjautuvien ominaisuuksien rakentaminen teknisesti koostuu ja miten toimintoja voitaisiin lähteä hyödyntämään Ylellä. Käyttöliittymä pidettiin vielä yksinkertaisella tasolla: tavoitteena oli saada ulos käyttökelpoinen älykaiutinpalvelu ja lähteä tutkimaan, minkälaisia äänikäyttöliittymiä käyttäjille kannattaa tarjota. “Kun suunnittelija ei ole jumissa fyysisissä näytöissä, voi palvelumuotoilua lähestyä täysin toisesta suunnasta”, sanoo Qvikin Head of New Business Development Pia Höglund. “Palvelukehitys vasta muotoutuu, joten nyt meillä on kiinnostava tilaisuus olla mukana keksimässä, mitä kaikkea näillä voi tehdä ja miten se parhaiten onnistuu.”

Alexan markkinoinnin perusteella osasimme odottaa, että uusien taitojen (skillien) kehitys laitteelle on teknisesti suoraviivaista. Viikon pilotin aikana kokeilimme saada Alexan avaamaan Yle Radion live streamauksen komennolla “Alexa, start Yle” . Lisäksi tiimi rakensi Alexalle taidon kuunnella Ylen uutislähetyksiä Flashbriefingin kautta. Jälkimmäistä voit kokeilla itse, jos sinulla sattuu olemaan Alexaa hyödyntävä purkki.

Toteutukset tehtiin Alexan omilla työkaluilla. Vaihtoehtoisesti kehityksessä voi hyödyntää DialogFlowta, joka toimii sekä Alexalla että Google Homella. Pilotin perusteella taitojen rakentaminen on teknisesti helppoa, mutta suomenkielisiä komentoja ymmärtämään emme saaneet Alexaa hakkeroitua. Esimerkiksi jo sanan “Yle” ymmärtäminen ei käytännössä katsoen onnistu. Myös sana “play” liittyy vahvasti kansainvälisen musiikkipalvelun tarjoamaan, mikä aiheuttaa haasteita.

Amazon Alexa skills: Yle Uutiset(myös Yle News ja Svenska Yle Nyheter saatavilla)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Yle Beta

Jos sinulla on idea jota haluaisit kokeilla kanssamme tai haluaisit kuulla lisää Yle Betasta, ota yhteyttä!


Tai lähetä sähköpostia info.beta@yle.fi.

Uusimmat sisällöt - Yle Beta

  • Teknologian vastuullisuus, onko sitä? - Tervetuloa Ylen Kånehuone-podcastiin!

    Teknologiavisiotiimi esittää.

    Nosta konepelti ylös ja sukella mukaan Ylen Teknologia- ja kehitysyksikön toimintaan. Kånehuone -podcastissä tavataan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia vieraita niin Ylestä kuin talon ulkopuolelta. Yhdessä vieraiden kanssa pohditaan teknologian tulevaisuuden haasteita myös hieman erikoisemmista näkökulmista katsottuna.

  • Chat Beyond The Grave

    Proof of concept for ML-based content.

    Yle Beta exists to try out improbable projects. This article is the post mortem of a one which I still don't completely know what it was all about.

  • The Dead Are Speaking - kokoillan audiodraama älykaiuttimelle

    Tietoa The Dead Are Speaking pelistä.

    The Dead Are Speaking on puheohjattu, epälineaarinen audiodraama Google Home -älykaiuttimelle. Pelaaja pääsee keskelle 30-luvun Helsinkiä selvittämään pahamaineista Tattarisuon ruumismysteeriä sanomalehtitoimittajan roolissa. Tarina on saanut innoituksensa tositapahtumista, mutta materiaalina on käytetty myös tapahtumiin liittyneitä värikkäitä huhuja.

  • The Dead Are Speaking - A Feature-length Audio Drama for Smart Speakers

    Information about The Dead Are Speaking smart speaker game.

    The Dead Are Speaking is a voice-controlled, non-linear audio drama for Google Home smart speakers. In the game, the player takes a role of a newspaper journalist in Helsinki of the 30s, asked to investigate a notorious Tattarisuo body part mystery. The story is inspired by a real life events, but also by juicy rumors around the event.

  • Emma1234 -peliä voi pelata mainoksessa

    Yle Beta tutkii Emma1234-pelin julkaisua mainoksessa.

    Emma1234-peli on mediakasvatuksellinen etsivätarina, joka tapahtuu kuvitteellisessa sosiaalisen median ympäristössä. Yle Beta on mukana pelin julkaisussa, koska se on epätavanomainen - tutkimme vuorovaikutteisen sisällön toimivuutta suoraan Snapchat- ja Instagram-mainoksessa.

  • Ääniohjauksen tulevaisuusnäkymät Suomessa

    Kielitukea odotellaan vielä, mutta muuten etenee nopeasti.

    Älykaiuttimien kielitukea odotellaan osin vielä, mutta muuten kehitys etenee nopeasti. Ja ääniohjaus tulee monelta eri suunnasta yhä lähemmäs arkea.

  • Ilmees ku: Empaattista tarinankerrontaa lisätyn todellisuuden avulla

    Ilmees ku -kokeilu testasi tarinankerrontaa AR-peilissä.

    Toukokuussa 2018 toteutimme Yle Sandbox kokeilun nimeltä Ilmees ku, jossa tutustuttiin Facebook-sovelluksen kamerassa toimivaan, lisättyä todellisuutta hyödyntävään, omilla kasvoilla tapahtuvaan tarinankerrontaan. Sopan ymmärtäminen vaatii hieman pureskelua, mutta helpoimmalla pääsee jos vain avaa kokeilun osoitteessa yle.fi/ilmeesku!

  • Teknologia viekoittelee unohtamaan inhimillisyyden - teknologian ilmiökartta maaliskuussa 2019

    Ajatuksiamme huomionarvoisista teknologian ilmiöistä.

    Tulevaisuus muuttaa muotoaan. Se ei ole vielä toteutunut ja silti se on jo muuttunut. Näkymä 2020-luvun arkeen on kiehtova ja samalla kysymyksiä herättävä. Vieko teknologia ihmiskuntaa vai ohjaako inhimillisyys teknologiaa? Katso tuoreimpia ajatuksiamme teknologian ilmiöistä, joilla on merkitystä - ihmiskunnalle, medialle ja Ylelle.

  • Social Robotics -kokeilu keskuskirjasto Oodissa 23.1.2019

    Mitä opimme IQ_201 robotin Minecraft-pelailusta?

    Sosiaalinen robotti on kone, joka pyrkii luonnollisen oloisen vuorovaikutuksen keinoin vaikuttamaan niihin samoihin hormoneihin ja neuroneihin, jotka aktivoituvat kun me ihmiset olemme vuorovaikutuksissa toistemme kanssa. Yle Beta oli vuoden vaihteessa mukana Futuricen hankkeessa, jossa haluttiin testata robottien tunnetaitoja tosielämässä.