Hyppää pääsisältöön

Jännittääkö matematiikan sähköinen yo-koe? Ota haltuun nämä kolme teknistä asiaa!

Tietokonetta näpyttelevät kädet ja matematiikan kaavoja
Tietokonetta näpyttelevät kädet ja matematiikan kaavoja Kuva: Unsplash Abitreenit

Tekniikka matematiikan sähköisessä ylioppilaskokeessa huolettaa lukiolaisia. Jos haluat varmistaa, että osaat kaikki kokeessa tarvittavat tekniset työkalut, ota haltuun nämä kolme asiaa.

Matematiikka siirtyy sähköiseen yo-kokeeseen viimeisenä aineena keväällä 2019. Abitreenit haastatteli yo-kokeiden sähköistymisen projektipäällikkö Matti Lattua ja erityisasiantuntija Thomas Vikbergiä Ylioppilastutkintolautakunnasta. He tietävät matematiikan sähköistymisestä kaiken. Lattu ja Vikberg listasivat tärkeimmät asiaa, jotka kannattaa ottaa haltuun matematiikan sähköiseen yo-kokeeseen.

1. Opettele kirjoittamaan YTL:n kaavaeditorilla

Ylioppilastutkintolautakunta on kehittänyt matematiikan yo-koetta varten kaavaeditorin, jolla voi kirjoittaa matemaattisia kaavoja symboleja.

Kaavaeditoria tarvitaan yo-kokeen A-osassa, koska silloin tietokoneessa ei ole laskinohjelmia käytössä. Kaavaeditori on väline kirjoittaa matematiikkaa koesuoritukseen.

Kun käyttää laskinohjelmia kokeen B-osassa, ei kaikkia välivaiheita tarvitse kirjoittaa erikseen, vaan ne voi ottaa suoraan ulos laskimesta.

–Joku voi käyttää editoria myös B-osassa esimerkiksi luonnostelemalla ensin paperille ja kirjoittamalla sitten puhtaaksi kaavaeditorilla. Tehtävien tekoon ei ole yhtä oikeaa tapaa, Lattu lisää.

Ole kärsivällinen, jos editorilla kirjoittaminen tuntuu aluksi hitaalta ja kömpelöltä. Harjoittelemalla editorin saa nopeasti haltuun. Treenaa esimerkiksi kirjoittamalla yhden kurssin kotitehtäviä puhtaaksi editorilla.

2. Opettele ainakin yksi laskinohjelma

Laskinohjelmien käytön opettelemisesta on hyötyä matematiikan yo-kokeessa. Yo-kokeessa on tarjolla neljä erilaista laskinohjelmaa, mutta se, kuinka monta niistä haluaa opetella, on oma valinta. Yhdelläkin pärjää.

–Lukioissa on varmasti eroja siinä, miten laskinohjelmia käytetään. Joissain lukioissa voidaan käyttää yhtä ohjelmaa johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen ja toista johonkin toiseen. Joissain lukioissa puolestaan voidaan harjoitella vain yksi ohjelma, jota käytetään kaikkiin käyttötarkoituksiin, sanoo Lattu.

3. Opettele piirtämään

Piirtäminen on tärkeä taito matematiikan kokeessa, sillä kuvat ovat tyypillinen osa matematiikan vastauksia.

Matematiikan yo-kokeessa on käytössä neljä piirto-ohjelmaa. Tarkoitus ei ole hämmentää opiskelijoita, vaan tarjota monipuolisesti vaihtoehtoja. Jos ohjelmien paljous ahdistaa, ota haltuun niistä yksi.

Joissakin laskinohjelmissakin on piirto-ominaisuuksia. Jälleen on omasta lukio-opetuksesta kiinni, miten piirto-ohjelmia opetetaan.

–Kuvioita voi toki selittää myös sanallisesti, mutta teknisesti on helpompaa piirtää kuva. Se on erittäin tehokas tapa välittää informaatiota, Vikberg kommentoi.

Lattu muistuttaa, etteivät sensorit arvostele vastauksissa pelkästään kuvia vaan vastausta kokonaisuutena. Hän sanoo, että jotkut opiskelijat voivat olla erittäin taitavia selittämään kuvia myös sanallisesti.

Piirto-ohjelman osaamisesta on hyötyä myös muissa aineissa, kuten maantieteessä. Ei siis kannata ajatella, että piirto-ohjelmaa opettelee ainoastaan matematiikkaa varten.

Artikkelit