Hyppää pääsisältöön

Prisma: Villieläinten valtaväylät – Miten turvataan kulku suojelualueelta toiselle?

Suurimmatkaan luonnonpuistot eivät enää tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle.
Norsut eivät voi enää vaeltaa samalla tavalla kuin niiden esi-isät jo vuosituhansien ajan. Suurimmatkaan luonnonpuistot eivät enää tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle. Yle TV1,Prisma: Villieläinten valtaväylät

TV1 keskiviikkona 14.2.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 17.2. klo 14.05 ja tiistaina 20.2. klo 23.45
Katsottavissa Yle Areenassa

Villieläinten elintila on huvennut, eivätkä suurimmatkaan luonnonpuistot tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle.

Rauhoitetut alueet jäävät irrallisiksi saarekkeiksi, kun ihmisasutus levittäytyy yhä laajemmille alueille. Tiet halkovat ja eristävät alueita.

Leijonien, norsujen, biisonien ja susien kannat hupenevat kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi norsut eivät voi enää vaeltaa samalla tavalla kuin niiden esi-isät jo vuosituhansien ajan. Tutkijat seuraavatkin tarkasti villieläinten liikkeitä, jotta ymmärrettäisiin niiden tarpeita.

Uutena ratkaisuna on yhdistää luonnonpuistoja toisiinsa tunnelin tai sillan avulla. Amerikkalainen dokumentti selvittää, miten villieläinten perinteiset vaellusreitit pystytään järjestämään turvallisesti.

Wild Ways. Tuotanto: PBS Yhdysvallat, 2016.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.