Hyppää pääsisältöön

Prisma: Villieläinten valtaväylät – Miten turvataan kulku suojelualueelta toiselle?

Suurimmatkaan luonnonpuistot eivät enää tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle.
Norsut eivät voi enää vaeltaa samalla tavalla kuin niiden esi-isät jo vuosituhansien ajan. Suurimmatkaan luonnonpuistot eivät enää tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle. Yle TV1,Prisma: Villieläinten valtaväylät

TV1 keskiviikkona 14.2.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 17.2. klo 14.05 ja tiistaina 20.2. klo 23.45
Katsottavissa Yle Areenassa

Villieläinten elintila on huvennut, eivätkä suurimmatkaan luonnonpuistot tarjoa tarpeeksi tilaa eläinten luontaiselle vaellukselle.

Rauhoitetut alueet jäävät irrallisiksi saarekkeiksi, kun ihmisasutus levittäytyy yhä laajemmille alueille. Tiet halkovat ja eristävät alueita.

Leijonien, norsujen, biisonien ja susien kannat hupenevat kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi norsut eivät voi enää vaeltaa samalla tavalla kuin niiden esi-isät jo vuosituhansien ajan. Tutkijat seuraavatkin tarkasti villieläinten liikkeitä, jotta ymmärrettäisiin niiden tarpeita.

Uutena ratkaisuna on yhdistää luonnonpuistoja toisiinsa tunnelin tai sillan avulla. Amerikkalainen dokumentti selvittää, miten villieläinten perinteiset vaellusreitit pystytään järjestämään turvallisesti.

Wild Ways. Tuotanto: PBS Yhdysvallat, 2016.

Keskustele