Hyppää pääsisältöön

Big Star: Nothing Can Hurt Me

Big Star eli Andy Hummel, Jody Stephens, Chris Bell ja Alex Chilton.
He olivat Big Star: Andy Hummel, Jody Stephens, Chris Bell ja Alex Chilton. Big Star eli Andy Hummel, Jody Stephens, Chris Bell ja Alex Chilton. Big Star,Big Star: Nothing Can Hurt Me,teeman rockdokumentit

Dokumenttielokuva Big Starista eli "hienoimmasta yhtyeestä joka ei koskaan menestynyt".

Se on surullista, sillä ne olivat vuosikymmenen parhaita levyjä eikä kukaan kuullut niitä."― Mike Mills, R.E.M.

Big Star: Nothing Can Hurt Me on rakkaudella tehty pitkä dokumenttielokuva memphisiläisestä popyhtyeestä, josta piti tulla 1970-luvulla maailmankuulu mutta josta tulikin kulttibändien kulttibändi – muusikkojen, kriitikkojen ja asianharrastajien kiihkeän fanituksen kohde. Big Star oli "hienoin yhtye joka ei koskaan menestynyt".

Alkuperäinen Big Star oli koossa vain vuodet 1971–74. Sen perustivat ja alkuvaiheessa suurimman osan lauluista kirjoittivat Alex Chilton ja Chris Bell.

Big Star teki kolme albumia, joista ei tullut kaupallisia menestyksiä ja joita ei edes oikein levitetty, mutta joista vuosien myötä on tullut yhä tärkeämpi osa rockin historiaa. #1 Record, Radio City ja Third/Sister Lovers on nähty niin power popin kuin vaihtoehtorockin merkkiteoksina ja edelläkävijöinä.

1980-luvulla yhtyeen maine alkoi kasvaa kuuluisien fanien myötä. Muun muassa R.E.M., The Replacements, Belle & Sebastian, Teenage Fanclub, Elliot Smith, Ken Stringfellow, Cheap Trick ja The Flaming Lips ovat puhuneet Big Starin vaikutuksesta musiikkiinsa.

1990-luvun alussa Big Star koottiin jälleen, nyt Posies-yhtyeen soittajilla täydennettynä. Yhtye jatkoi keikkailua kunnes yhtyeen johtaja Alex Chilton kuoli vuonna 2010.

Big Starin alkuperäisestä kokoonpanosta on enää hengissä rumpali Jody Stephens, joka on osallistunut myös Big Star -tribuutteihin. Basisti Andy Hummel jätti yhtyeen Radio Cityn jälkeen ja kuoli vuonna 2010. Masennuksesta kärsinyt Chris Bell oli jättänyt yhtyeen jo ensilevyn jälkeen. Bell kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1978.

Yhdysvalloissa elokuvateatterilevityksessä vuonna 2013 olleen dokumentin ohjasivat Drew DeNicola ja Olivia Mori. Teeman esitys 6.4.2014 oli elokuvan Suomen-ensi-ilta.

Dokumentti uusitaan Teemalla 14.2.2018 kello 23.05. Areenassa se on katsottavissa kaksi viikkoa esityksen jälkeen.

  • Big Star: Nothing Can Hurt Me, USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Drew DeNicola & Olivia Mori.

Esittely on kirjoitettu maaliskuussa 2014 Teeman ensiesityksen yhteyteen.

Joskus menestyksen puute pakottaa tekijät menemään syvemmälle itseensä, se on Big Starin tarinan paras puoli."― Lenny Kaye, Patti Smith Group

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa