Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miksi kannattaa hankkia Yle Tunnus?

Taustakuvassa Yle Areena päällä kännykässä. Tekstit: Yle Tunnus, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen.
Taustakuvassa Yle Areena päällä kännykässä. Tekstit: Yle Tunnus, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Tunnus,Yle Areena

Taas yksi turha tunnus ja hukkuva salasana? Ei ole. Oma Yle Tunnus tekee Yle Areenan käytöstä jouhevampaa ja tuo monia muitakin etuja. Unohtunut salasanakin on helppo palauttaa.

Yle Tunnuksella kirjaudut Ylen kaikkiin nettipalveluihin yhdellä kertaa. Tunnus toimii eri laitteissa: Areenan sivuilla tietokoneella sekä Areena-sovelluksessa kännykällä, tabletilla, pelikonsolilla ja äly-tv:ssä.

Yle Tunnuksen käyttöönotto on yksinkertaista: Tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Näin luot Yle Tunnuksen tietokoneella

 • Avaa yllä oleva painike TAI klikkaa millä tahansa Ylen sivulla yläpalkista Kirjaudu.
 • Avaa alalaidasta Luo Yle Tunnus.
 • Kirjoita sähköpostiosoitteesi (kahteen kertaan).
 • Kirjoita oma salasanasi (vähintään 4 merkkiä. Laita salasana muistiin. Katso Digitreenistä vinkit hyvään salasanaan).
 • Lisää syntymävuotesi.
 • Aktivoi Yle Tunnus: mene omaan sähköpostiisi ja avaa Yle Tunnukselta tullut viesti.
 • Paina Vahvista sähköpostiosoite.
 • Ota käyttöön automaattisesti tarjottu nimimerkki tai valitse oma (Nimimerkki näkyy kaikille Ylen palvelujen käyttäjille. Sivu kertoo, jos haluamasi nimimerkki on varattu. Kokeile silloin jotain toista).

Nyt voit kirjautua Ylen palveluissa painamalla Kirjaudu.


Näin luot Yle Tunnuksen mobiilisovelluksessa

 • Avaa yllä oleva painike.
 • Valitse alalaidasta Rekisteröidy tai Luo Yle Tunnus.
 • Täytä tietosi (Salasana vähintään 4 merkkiä. Katso Digitreenistä vinkit hyvään salasanaan).
 • Mene omaan sähköpostiisi ja noudata saamassasi viestissä olevia ohjeita.
 • Ota käyttöön automaattisesti tarjottu nimimerkki tai valitse oma (Sivu kertoo, jos haluamasi nimimerkki on varattu, kokeile silloin jotain toista).

Yle Tunnuksia on luotu jo 1,3 miljoonaa! Käyttö tahtoo kuitenkin helposti unohtua. Perehdy Yle Tunnuksen hyötyihin, niin et koskaan jätä kirjautumatta!

Yle Tunnuksen edut Areenassa

1. Voit luoda omia suosikkilistoja ohjelmista.

Omien listojen avulla löydät aina suosikkisi Areenasta näppärästi.

Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: Kirjautumalla voit lisätä suosikkiohjelmiasi.
Mobiilisovelluksessa suosikit tulevat kohtaan Omat. Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: Kirjautumalla voit lisätä suosikkiohjelmiasi. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus
Kuvakaappaus Yle Areenan selainversiosta: Omat suosikit.
Kun olet valinnut suosikkisi, näet etusivulta kaikkien uusien jaksojen yhteismäärän. Kuva tietokoneelta. Kuvakaappaus Yle Areenan selainversiosta: Omat suosikit. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Tunnus,Yle Areena

2. Näet, onko suosikkisarjassasi uusia jaksoja, joita et ole katsonut.

Punaisessa ympyrässä oleva numero kertoo, montako jaksoa Areenaan on tullut sen jälkeen, kun olet viimeksi käynyt siellä kirjautuneena. Tämä toimii laitteesta riippumatta.

Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: suosikkisarjojen uusien jaksojen määrä.
Numero kertoo katsomattomien jaksojen määrän. Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: suosikkisarjojen uusien jaksojen määrä. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus

Areenan mobiilisovelluksessa (käyttöjärjestelmät iOS ja Android) voit myös tilata erillisen ilmoituksen siitä, että suosikkisarjasi uusi jakso on katsottavissa.

Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset.
Puhelimessa ja tabletilla suosikin sydänmerkki on punainen ja tilattujen ilmoitusten kello keltainen. Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus

3. Voit jatkaa katselua tai kuuntelua siitä, mihin jäit.

Jatka-painikkeesta tai kellokuvakkeesta avautuvat ne ohjelmat, joiden katselun olet jättänyt kesken.
Jos keskeytät ohjelman hyvin lähellä sen alkua tai loppua, ohjelma saattaa kuitenkin alkaa alusta.

Kuvakaappaus Yle Areenan sovelluksesta: Valikon kellokuvakkeesta voit jatkaa kesken jääneitä ohjelmia, kirjautuneena.
Puhelimen Areena-sovelluksessa Jatka-toiminto löytyy etusivun valikon alta. Kuvakaappaus Yle Areenan sovelluksesta: Valikon kellokuvakkeesta voit jatkaa kesken jääneitä ohjelmia, kirjautuneena. Kuva: Yle Digitreenit,Yle Tunnus

4. Suomessa asuvana voit katsoa ja kuunnella Yle Areenaa EU-maissa.

Osa Areenan sisällöstä, esimerkiksi ulkomaiset sarjat eivät aikaisemmin näkyneet kuin Suomessa. EU:n alueella maarajat ovat kuitenkin poistumassa ja Suomi on eturintamassa:

Oletko jossain EU-maassa väliaikaisesti? Voit nyt katsoa ja kuunnella Areenan kaikkia sisältöjä.

Maarajan ylitys vaatii Yle Tunnusta. Lisäksi kotikuntasi täytyy olla Suomessa. Joudut tarkistamaan kotipaikkasi vain kerran. Teet sen Yle Tunnuksen Omat tiedot -näkymässä. Osoitteesi tarkistetaan Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-tunnistautumisen avulla.

Yle Tunnuksen käytöstä on jatkossa muutakin hyötyä Areenassa

Tulevaisuudessa voit saada suosituksia katsomiesi tai kuuntelemiesi ohjelmien perusteella laitteesta riippumatta.
Nyt Areenan suositukset perustuvat tietokoneissa evästeisiin (ns. cookiet) ja Areena-sovelluksessa laitetunnisteeseen (puhelimen, tabletin, äly-tv:n tai pelikonsolin yksilöllinen tunniste). Saat siis eri suosituksia puhelimessa ja tietokoneella, jos olet käyttänyt niissä Areenan eri sisältöjä. Yle Tunnuksen kokonaiskäyttöön perustuva suosittelu on kuitenkin tulossa.

Tulevaisuudessa voit myös saada mobillilaitteeseen tiedon, jos suosikkisarjasi jakso, jota et ole vielä nähnyt, on poistumassa Areenasta.

Näiden kahden uudistuksen aikataulu on kesällä 2019 vielä auki.

Yle Tunnuksen muut hyödyt

1. Räätälöimäsi sisällöt pysyvät tallessa.

Ylen Uutisvahti -sovelluksella voit räätälöidä uutisia oman kiinnostuksesi ja sijaintisi mukaan. Asetuksesi pysyvät tallessa laitteesta toiseen, kun käytät Uutisvahtia kirjautuneena.

Yle Urheilun sivuilla voit tuunata oman sporttisivusi eli valita, mitä urheilusisältöjä sinulle tarjotaan. Tuunaus tallentuu pysyvästi vain, jos olet kirjautunut Yle Tunnuksella.

Kuvakaappaus Yle Urheilun sivuilta. Teksti: tervetutuloa tuunaamaan oma sporttisivusi.
Yle Urheilun sivuilla tuunaus tallentuu, kun olet kirjautuneena. Kuvakaappaus Yle Urheilun sivuilta. Teksti: tervetutuloa tuunaamaan oma sporttisivusi. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Urheilu,Yle Tunnus
Kuvakaappaus Yle Tunnuksen profiilisivulta: Tilaa Yleltä infoa sähköpostiin kiinnistuksesi mukaan.
Voit tilata tietoa Ylen sisällöistä oman Yle Tunnuksesi viestiasetuksista. Pääset niihin nettiselaimella. Kuvakaappaus Yle Tunnuksen profiilisivulta: Tilaa Yleltä infoa sähköpostiin kiinnistuksesi mukaan. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Tunnus

2. Saat tietoa Ylen ohjelmista ja palveluista oman kiinnostuksesi mukaan.

Kiinnostavatko dokumentit? Vai urheilun suorat Areena-lähetykset? Yle Tunnuksella voit tilata sähköpostiisi infoa aiheen mukaan, oman profiilisi viestiasetuksista. Esimerkiksi Yle Areenalla ja Yle Oppimisella on omat kuukausikirjeet, joista saat tietoa uusista sisällöistä ja julkaisuista. Sähköpostikirjeen voi peruuttaa milloin vain.

3. Pääset kommentoimaan Ylen nettijuttuja sekä osallistumaan visoihin ja äänestyksiin.

Ylen uutisjutuista vain osassa on mahdollisuus kommentointiin. Niissä saat sanasi kuuluviin Yle Tunnuksella kirjautuneena.
Muissa Ylen nettiartikkeleissa käytäntö vaihtelee aiheen mukaan. Esimerkiksi tätä ja muita Digitreenejä voit kommentoida myös kirjautumatta.

Yle.fi -sovelluksessa voit osallistua äänestyksiin kirjautuneena. Nettisivulla Yle.fi osa visailuista vaatii kirjautumisen Yle Tunnuksella.

4. Voit kirjautua Yle Tunnuksella kahteen Ylen ulkopuoliseen palveluun.

 • Radiot.fi - kaikki Suomen radiokanavat ilmaiseksi verkossa ja mobiilissa
 • Helsingin Varaamo - Helsingin kaupungin julkisten tilojen ja laitteiden varaus

Yle Tunnus on kotimainen vaihtoehto kaupallisille tunnistautumistavoille, kuten Google- tai Facebook-tilille. Ulkopuolisia palveluja ei kuitenkaan tule tämän enempää, vaan Yle Tunnusta kehitetään nyt Ylen omissa palveluissa.

Salasanan palautus on helpompaa kuin heinänteko

Yle Tunnus pysyy päällä, vaikka suljet koneen tai sovelluksen. Jos kuitenkin haluat, voit aina kirjautua Yle Tunnuksesta ulos. Jos salasana joutuu hukkaan, se on todella helppo korvata uudella:

 • Avaa Yle Areena.
 • Valitse Kirjaudu sisään.
 • Valitse Unohdin salasanani / Unohditko salasanasi?
 • Seuraa ohjeita.
Kuvakaappaus Yle Tunnuksen sovelluksesta: Tilaa uusi salasana (saat ohjeen sähköpostiisi).
Saat salasanan vaihtolinkin sähköpostiisi. Kuvakaappaus Yle Tunnuksen sovelluksesta: Tilaa uusi salasana (saat ohjeen sähköpostiisi). Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Tunnus

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.


Muokkaukset:
14.2.18: Täsmennetty kappaletta EU-maarajojen vapautumisesta.
15.10.18: Korjattu numerotietoja ajan tasalle.
7.12.18 ja 8.2.19 ja 2.8.19 ja 1.11.19: Täsmennetty kappaletta EU-maarajoista ajan tasalle.
13.8.19: Korjattu Yle Tunnuksen numerot ajan tasalle. Poistettu tieto kirjautuneiden käyttäjien osuudesta (varmaa uutta tietoa ei ole saatavana).
10.1.20: Täsmennetty Areenan suosituksista kertovaa kappaletta.

Digitreenit

Keskustele