Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Miksi kannattaa hankkia Yle Tunnus?

Taustakuvassa Yle Areena päällä kännykässä. Tekstit: Yle Tunnus, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen.
Taustakuvassa Yle Areena päällä kännykässä. Tekstit: Yle Tunnus, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen. Kuva: Yle. Digitreenit,Yle Tunnus,Yle Areena

Taas yksi turha tunnus ja hukkuva salasana? Ei ole. Oma Yle Tunnus tekee Yle Areenan käytöstä jouhevampaa ja tuo monia muitakin etuja. Unohtunut salasanakin on helppo palauttaa.

Yle Tunnuksella kirjaudut Ylen kaikkiin nettipalveluihin yhdellä kertaa. Sama tunnus toimii eri laitteissa: tietokoneella, puhelimella, tabletilla, pelikonsolilla ja äly-tv:ssä.

Yle Tunnuksen käyttöönotto on yksinkertaista: Tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Näin luot Yle Tunnuksen

 • Avaa yllä oleva painike. Jos olet Ylen mobiilisovelluksessa (mm. Yle, Yle Areena, Yle Lasten Areena), paina ylälaidan hahmokuvaketta ja Kirjaudu sisään.
 • Valitse lomakkeen alalaidasta Luo Yle Tunnus.
 • Täytä vaadittavat tiedot. Laita salasanasi muistiin.
 • Hyväksy käyttöehdot.
 • Vahvista Yle Tunnus: Mene sähköpostiisi ja avaa Yle Tunnukselta tullut viesti.
 • Paina Siirry vahvistamaan.
 • Valitse halutessasi oma nimimerkkisi. Nimimerkki näkyy kaikille Ylen palvelujen käyttäjille esimerkiksi silloin, kun kirjoitat Ylen sisältöihin kommentin. Jos et ota omaa nimimerkkiä käyttöön, muut näkevät sinut nimimerkillä anonyymi (+numerojono).

Nyt olet kirjautuneena Ylen palveluissa! Voit myös muokata omaa Yle Tunnus -profiiliasi.

Yle Tunnuksia on käytössä jo 1,6 miljoonaa! Kirjautuminen tahtoo kuitenkin helposti unohtua. Perehdy Yle Tunnuksen hyötyihin, niin et koskaan jätä kirjautumatta!

Yle Tunnuksen edut Areenassa

1. Voit luoda omia suosikkilistoja ohjelmista.

Omien listojen avulla löydät aina suosikkisi Areenasta näppärästi.

Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: Yle X:n juontaja Viki kehottaa kirjautumaan.
Areenaa voi käyttää myös kirjautumatta, mutta kirjautuminen kannattaa. Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: Yle X:n juontaja Viki kehottaa kirjautumaan. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus

2. Näet, onko suosikkisarjassasi uusia jaksoja, joita et ole katsonut.

Oranssissa ympyrässä oleva numero kertoo, montako jaksoa Areenaan on tullut sen jälkeen, kun olet viimeksi käynyt siellä kirjautuneena. Tämä toimii laitteesta riippumatta.

Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: suosikkien uusien jaksojen määrä näkyy.
Oranssi numero kertoo katsomattomien jaksojen määrän. Kuvakaappaus Yle Areenan mobiilisovelluksesta: suosikkien uusien jaksojen määrä näkyy. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus

Areenan mobiilisovelluksessa (käyttöjärjestelmät iOS ja Android) voit myös tilata erillisen ilmoituksen siitä, että suosikkisarjasi uusi jakso on katsottavissa.

Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset.
Suosikin sydänmerkki on punainen ja tilattujen ilmoitusten kello keltainen. Kuvakaappaus Yle Areenasta: Sarja on suosikkina ja uusista osista on tilattu ilmoitukset. Digitreenit,Yle Areena,Yle Tunnus

3. Voit jatkaa katselua tai kuuntelua siitä, mihin jäit.

Jatka-painikkeesta tai kellokuvakkeesta avautuvat ne ohjelmat, joiden katselun olet jättänyt kesken.
Jos keskeytät ohjelman hyvin lähellä sen alkua tai loppua, ohjelma saattaa kuitenkin alkaa alusta.

4. Suomessa asuvana voit katsoa ja kuunnella Yle Areenaa EU-maissa.

Oletko jossain EU-maassa väliaikaisesti? Voit katsoa ja kuunnella Areenan kaikkia sisältöjä.

Maarajan ylitys vaatii Yle Tunnusta. Lisäksi kotikuntasi täytyy olla Suomessa. Joudut vahvistamaan kotipaikkasi vain kerran. Teet sen nettiselaimella oman Yle Tunnus -profiilisi kohdassa Omat tiedot. Osoitteesi tarkistetaan Digi- ja väestötietoviraston rekistereistä.

Kuvakaappaus Yle Tunnuksen asetuksista. Näkyy, että kotipaikka on vahvistettu Suomeen.
Tältä näyttää Yle Tunnuksen asetuksissa, kun kotipaikka on vahvistettu Suomeen. Kuvakaappaus Yle Tunnuksen asetuksista. Näkyy, että kotipaikka on vahvistettu Suomeen. Yle Tunnus,Yle Areena,Digitreenit

5. Areenan suositukset perustuvat aiempaan käyttöösi.

Kirjautuneena saat suosituksia katsomiesi tai kuuntelemiesi sisältöjen perusteella. Kaikki yhdellä tunnuksella kertynyt käyttöhistoria vaikuttaa suosituksiin.

Yle Tunnuksen käytöstä on jatkossa muutakin hyötyä Areenassa

Tulevaisuudessa voit myös saada mobillilaitteeseen tiedon, jos suosikkisarjasi jakso, jota et ole vielä nähnyt, on poistumassa Areenasta. Tämän uudistuksen aikataulu on kesällä 2021 vielä auki.

Yle Tunnuksen muut hyödyt

1. Räätälöimäsi sisällöt pysyvät tallessa.

Ylen Uutisvahti -sovelluksella voit räätälöidä uutisia oman kiinnostuksesi ja sijaintisi mukaan. Asetuksesi pysyvät tallessa laitteesta toiseen, kun käytät Uutisvahtia kirjautuneena.

Kuvakaappaus Yle Uutisvahti -sovelluksesta: Etusivu vinkkaa kirjautumaan Yle Tunnuksella.
Uutisvahti-sovellus muistaa kirjautuneen käyttäjän asetukset. Kuvakaappaus Yle Uutisvahti -sovelluksesta: Etusivu vinkkaa kirjautumaan Yle Tunnuksella. Digitreenit,Yle Tunnus

2. Saat tietoa Ylen ohjelmista ja palveluista oman kiinnostuksesi mukaan.

Kiinnostavatko dokumentit? Vai sarjat? Yle Tunnuksella voit tilata sähköpostiisi uutiskirjeitä aiheen mukaan, oman profiilisi viestiasetuksista. Tämä tehdään Areenan nettisivuilla.

Esimerkiksi Audio-Areenalla ja Yle Oppimisella on omat kuukausikirjeet, joista saat tietoa uusista sisällöistä ja julkaisuista. Sähköpostikirjeet voi peruuttaa milloin vain.

Kuvakaappaus Yle Tunnuksen profiilisivulta: Nuoli kohdassa Viestiasetukset, josta voi tilata infoa sähköpostiin oman kiinnostuksen mukaan.
Voit tilata sähköpostiisi tietoa Ylen sisällöistä oman Yle Tunnuksesi viestiasetuksista. Tämä tehdään nettiselaimella. Kuvakaappaus Yle Tunnuksen profiilisivulta: Nuoli kohdassa Viestiasetukset, josta voi tilata infoa sähköpostiin oman kiinnostuksen mukaan. Digitreenit,Yle Tunnus

3. Pääset kommentoimaan Ylen nettijuttuja sekä osallistumaan visoihin ja äänestyksiin.

Ylen verkkojutuista osassa on mahdollisuus kommentointiin. Niissä saat sanasi kuuluviin Yle Tunnuksella kirjautuneena.

Yle.fi-palvelussa voit osallistua äänestyksiin kirjautuneena.

4. Voit kirjautua Yle Tunnuksella kahteen Ylen ulkopuoliseen palveluun.

 • Radiot.fi - kaikki Suomen radiokanavat ilmaiseksi verkossa ja mobiilissa
 • Helsingin Varaamo - Helsingin kaupungin julkisten tilojen ja laitteiden varaus

Yle Tunnus on kotimainen vaihtoehto kaupallisille tunnistautumistavoille, kuten Google- tai Facebook-tilille. Ulkopuolisia palveluja ei kuitenkaan tule tämän enempää, vaan Yle Tunnusta kehitetään nyt Ylen omissa palveluissa.

Salasanan palautus on helpompaa kuin heinänteko

Yle Tunnus pysyy päällä, vaikka suljet koneen tai sovelluksen. Jos kuitenkin haluat, voit aina kirjautua Yle Tunnuksesta ulos. Jos salasana joutuu hukkaan, se on todella helppo korvata uudella:

 • Avaa mikä tahansa Ylen nettipalveluista. Valitse hahmokuvake (isolla näytöllä sen vieressä lukee Kirjaudu).
 • Valitse Kirjaudu.
 • Valitse Unohtuiko salasanasi?
 • Seuraa ohjeita.
Kuvakaappaus Yle Tunnuksen kirjautumissivulta: Salasanan vaihto-ohje.
Saat salasanan vaihtolinkin sähköpostiisi. Kuvakaappaus Yle Tunnuksen kirjautumissivulta: Salasanan vaihto-ohje. Digitreenit,Yle Tunnus

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.


Muokkaukset:
14.2.18: Täsmennetty kappaletta EU-maarajojen vapautumisesta.
15.10.18: Korjattu numerotietoja ajan tasalle.
7.12.18 ja 8.2.19 ja 2.8.19 ja 1.11.19: Täsmennetty kappaletta EU-maarajoista ajan tasalle.
13.8.19: Korjattu Yle Tunnuksen numerot ajan tasalle. Poistettu tieto kirjautuneiden käyttäjien osuudesta (varmaa uutta tietoa ei ole saatavana).
10.1.20: Täsmennetty Areenan suosituksista kertovaa kappaletta.
14.6.21: Suosittelusta kertova kappale ajan tasalle. EU-katselusta ja nettijuttujen kommentoinnista kertovia kappaleita tiivistetty. Maininta Yle Urheilun tuunauksesta poistettu.
28.6.21: Kuvat päivitetty, ohjeita täsmennetty.
10.8.21: Täsmennetty tietoja omien viestiasetusten säätämisestä.

Digitreenit

Keskustele