Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Mainosmiehen outo kuolema Ugandassa

Centrala Kampala
kuvituskuva Ugandan pääkaupunki Kampalasta Centrala Kampala Kuva: Liselott Lindström

Tapasin Ugandassa hämärissä olosuhteissa kuolleen suomalaisliikemiehen viime syksynä. Haastattelin ovimiesfirman toimitusjohtajaa ohjelmaan, joka käsitteli turva-alan keskittymistä. Ugandassa kuollut liikemies oli tämän firman pääomistaja. Ravintoloiden järjestysmiesbisneksessä toimiva firma oli yritysoston myötä kasvanut alansa markkinajohtajaksi.

Liikemiehellä oli paljon sanottavaa siitä, millainen jutusta pitäisi hänen mielestään tulla. Hän kuitenkin kielsi, ettei häntä saa siteerata jutussa eikä myöskään kuvata. Kuvissa sai näkyä vain firman toimitusjohtaja.

Olin ottanut selvää kyseisen turva-alan firman johtoportaasta. Johtajistossa oli kaksi henkilöä, joilla oli useita rikosjuttuja takavuosilta. Toinen näistä oli yhdistetty aiemmin United Brotherhood –jengiin. Liikemiehen oma rikosrekisteri oli puhdas.

Liikemies oli hankkinut kannuksensa lähinnä mainosalalla ja häntä voisi kutsua myös sarjayrittäjäksi. Kaupparekisteristä löytyy tietoa kymmenistä eri yhtiöistä, joissa liikemies on ollut vastuuhenkilönä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti vajaassa kymmenessä yrityksessä.

Kohtalokas Ugandan matka vaikuttaa sitä erikoisemmalta, mitä enemmän siitä paljastuu yksityiskohtia. Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana ollut 41-vuotias liikemies oli matkalla seurueessa, johon kuului myös entinen kokoomusministeri Suvi Lindén. Lindén on toistaiseksi kieltäytynyt Yleisradion haastattelupyynnöistä.

Ei taustaa
puolustusteknologiassa

Liikemies oli Ugandassa edistämässä puolustusteknologia-konserni Patrian ulkomaankauppaa, tosin ilman varsinaista konsulttisopimusta. Patria on myöntänyt, että kyseessä oli heidän puoleltaan arviointivirhe. Ja mitä entinen kulttuuri- ja myöhemmin viestintäministeri Suvi Lindén matkalla teki?

Liikemiehen yritysyhteyksistä ei löytynyt yhtään firmaa, jolla olisi tekemistä puolustusteknologian kanssa. Näyttää siltä, että viime vuonna hän kiinnostui turvallisuusalasta, mutta ravintoloiden järjestyksenvalvonnasta on pitkä matka Afrikan maihin suuntautuvaan asevientiin.

Suomesta Ugandaan ei ole viety aseita 2000-luvulla, vaikka maa ei ole millään virallisella aseviennin kieltolistalla.

Ovimiesfirmasta, jonka pääomistaja liikemies oli, ei haluta kommentoida kuolemantapausta millään lailla. Liikemiehen kuolemasta on nyt kulunut noin viikko. Suomen poliisi ei ainakaan tähän mennessä ole saanut Ugandan poliisilta virka-apupyyntöä oudon kuolemantapauksen selvittämiseksi.

Keskustele