Hyppää pääsisältöön

Paola ja Pirjo Suhonen ovat siskoksia, eivät ystäviä: "Sukset menevät ristiin joka viikko, mutta täydennämme toisiamme hyvin"

Paola ja Pirjo Suhonen
Paola ja Pirjo Suhonen Kuva: Anu Vilkman/Yle Puoli seitsemän,Paola Suhonen,Ivana Helsinki

Kun työkaverina on oma sisko, asioista voi puhua suoraan ja näyttää myös tunteita. Paola ja Pirjo Suhonen ovat silti – tai juuri siksi – luoneet yhden Suomen menestyneimmistä muotibrändeistä. Yhteenototkin ovat rahoittuneet.

Pirjo Suhonen on vuoden ja kaksi kuukautta Paola Suhosta vanhempi. Vaikka ikäero on pieni, isosisko on aina isosisko.

– Minä yleensä organisoin ja järjestän kaiken. Paola menee joskus edelleen mun selän taakse ihan fyysisesti, koska olen isompi ja pidempi, kuvailee Pirjo.

Paola menee joskus edelleen mun selän taakse ihan fyysisesti

Siskosten muotitalo Ivana Helsinki täyttää jo 20 vuotta. Yritys sai alkunsa kirjaimellisesti Suhosten vanhempien autotallissa, missä Paolalla oli ompelunurkkaus.

– Kun ehdotin oman vaatemerkin perustamista Pirjolle, hän sanoi "ei missään nimessä" . Mutta kahden kuukauden kuluttua siitä meillä oli jo ensimmäinen näytös.

Kauppakorkeakoulusta valmistunut Pirjo otti luontevasti yrityksen talouspuolen hallintaansa ja vaatesuunnittelijaksi valmistunut Paola hoiti suunnittelun.

– Täydennämme toisiamme niin, että tekeminen pysyy järjen rajoissa. Kun toinen painaa kaasua, toinen jarruttaa sopivasti, kuvailee Pirjo.

Kun toinen painaa kaasua, toinen jarruttaa sopivasti

Kymmenen työntekijän muotitalon vaatteita myydään nykyään parissakymmenessä maassa, etenkin Aasiassa.

Lisäksi yritys myy suunnittelua muille, tekee sisustuksia, elokuvia, tv-ohjelmia ja järjestää festivaaleja.

Pyörät lähtevät pyörimään nopeasti, kun siskokset jotain päättävät. Siskon kanssa on myös helppo puhua asioista suoraan – joskus liiankin suoraan. Sukset menevätkin ristiin monta kertaa viikossa.

Ei tavallisessa työyhteisössä varmaan koskaan riehuisi, raivoisi tai paiskoisi tavaroita sillä tavalla meillä saattaa joskus käydä

– Mutta me ei urauduta enää ihan eri laduille niin kuin joskus nuorempana. Meistä on tullut vähän säyseämpiä iän myötä, arvioi Pirjo.

– Ei tavallisessa työyhteisössä varmaan koskaan riehuisi, raivoisi tai paiskoisi tavaroita sillä tavalla meillä saattaa joskus käydä, nauraa Paola.

Tärkeintä on taustalla oleva samanlainen arvomaailma ja ajatus siitä, mikä elämässä on tärkeää ja miksi asioita tehdään.

– Kyllä minä uskon, että teemme näitä samoja duuneja vielä 20 vuoden päästä. En usko, että lähtisimme eläkkeelle tai eri teille, ennustaa Paola Suhonen.

Katso Paola ja Pirjo Suhosen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa. Juontajina Matti Rönkä ja Susanna Laine.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.