Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Rodeo – Viron villit vuodet

Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen?
Viron pääministeri Mart Laar halusi kohdata kansan. Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Rodeo

TV1 maanantaina 19.2.2018 klo 21.30 - 22.50, uusinta sunnuntaina 25.2. klo 12.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Sodanjälkeisen Viron ensimmäiset vapaat parlamenttivaalit voittaa Isämaa-puolue. Sen puheenjohtajasta, 32-vuotiaasta Mart Laarista tulee vuonna 1992 Euroopan nuorin pääministeri.

Dokumenttielokuva Rodeo on pääministeri Mart Laarin tarina hänen hallituskautensa vaikeasta ja joskus absurdista ajasta, ja siitä kuinka valtio luodaan uudelleen.

Viro on 1990-luvun alussa merkillinen maa, jossa on edelleen Venäjän asevoimia, rikollisuus ja hämärä bisnes rehottavat ja Neuvostoliiton perinnöksi jättämä vanhentunut teollisuustuotanto on romahtanut. Keskimääräinen kuukausipalkka 35 euroa miinus verot.

Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen?
Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Rodeo

Värikäs ja nuori hallitus

Mart Laar ottaa pääministerin tehtävät vastaan Tiit Vähiltä, entiseltä autovarikon johtajalta. Vahi kutsuu itseään ja entisistä tehtaan- ja kolhoosinjohtajista koostuvaa tukiryhmäänsä ennen kaikkea talousmiehiksi ja asiantuntijoiksi.

Nuorta Laaria he sen sijaan pitävät vieraalle hiekkalaatikolle häiriköimään tulleena poikasena.

Laar kokoaa hallituksensa poikkeuksellisen värikkäistä ja Euroopan oloissa ennen näkemättömän nuorista toiminnan miehistä, joiden tehtävänä on puhdistaa pöytä.

Oikeusministeriksi hän kutsuu 34-vuotiaan Kaido Kaman, vannoutuneen maauskoisen, joka ei periaatteellisista syistä käytä pukua vaan perinteistä villapaitaa ja kantaa vyöllään sepän takomaa puukkoa.

Mart Laar Viron itsenäistymisen aikaan
Mart Laar Viron itsenäistymisen aikaan Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,rodeo dokumentti

Skandaalista toiseen

Kun nuori ja kokematon Mart Laar syksyllä 1992 muodostaa uudelleen itsenäistyneen Viron ensimmäisen hallituksen uuden perustuslain nojalla, sille ei vallitsevan kaaoksen keskellä ennusteta paria kuukautta pidempää elinaikaa.

Lopulta se kuitenkin pysyttelee vallassa kaksi vuotta ja runnoo läpi koko joukon radikaaleja uudistuksia.

Laar haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä eli irrottautua kokonaan sekä neuvostoajan perinnöstä että edellisen hallituksen pehmeästä linjasta. Se johtaa siihen, että ulkomailla Viroa pidetään malliesimerkkinä onnistuneesta siirtymätaloudesta.

Kotimaassa Laarin hallitus sen sijaan rämpii skandaalista toiseen.

Luottamuksen säilyttämisestä ja menettämisestä kertovan tarinan keskiössä on konflikti, joka kehkeytyy periaatteen miesten ja päätään nostavan uuden talouseliitin välille. Pääministerillä on kiperässä tilanteessa valittavanaan vain huonoja vaihtoehtoja.

Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen?
Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Rodeo

Kylmä pää ja paksu nahka

Kansainvälinen lehdistö kirjoittaa hupaisia reportaaseja punaposkisesta Laarista, jota ei oltu päästää sisään Wienin huippukokoukseen. Turvamiehet eivät uskoneet häntä pääministeriksi. Palstat täyttyvät myös Laarin hallituksen läpi ajamasta tasaverosta, joka on ainutlaatuinen koko maailmassa ja tietysti Laarin Guns N’ Roses -fanituksesta.

Laarin idoli Margaret Thatcher kehuu Laaria parhaaksi oppilaakseen.

Juuri maailmankartalle uudelleen piirretyn, vielä kaikin puolin täysin villin valtion kesyttäminen ei ollut mikään helppo tehtävä. Siinä onnistuminen edellyttää kylmää päätä ja paksua nahkaa, sopivaa annosta hulluutta, yhtä lailla harrastelijamaisuutta kuin myös idealismia.

Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen?
Tarina Viron pääministeri Mart Laarin hallituskauden vaikeasta ja joskus absurdista ajasta. Kuinka valtio luodaan uudelleen? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Rodeo

Unohtuivatko aate ja ihanteet?

Entinen pääministeri Mart Laar on jättänyt politiikan ja keskittynyt historiateosten kirjoittamiseen. Vähän aikaa sitten Laar myönsi: "Se adrenaliinivyöry, jonka koin ensimmäisen hallituksen aikana, oli niin suuri, etten ole vieläkään toipunut siitä kokonaan."

Hänen ystävänsä ja myöhempi vastapelurinsa Kaido Kama lähti niin hallituksesta kuin politiikasta ja vetäytyi takaisin Etelä-Viron metsiin, joista hänet aikoinaan oli kutsuttu rakentamaan maalleen oikeusjärjestelmää. "Olimme aatteen miehiä ja idealisteja, ryhdyimme johtamaan valtiota ja ratkomaan talouskysymyksiä käytännön tasolla – ja unohdimme aatteemme ja ihanteemme", Kama on todennut.

Miksi niin kävi? Mitä nämä ihanteet olivat? Kuinka tärkeää ihanteiden olemassaolo ylipäätään oli sekasortoisella villin kapitalismin aikakaudella?

Ohjaus: Kiur Aarma ja Raimo Jõerand. Tuotanto: Kinocompany, Suomi-Viro, 2017.

Ystävät, toverit, naapurit

TV1 maanantaina 19.2.2018 klo 22.50 - 23.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Mitä tapahtui Viron ja Suomen suhteista 90-luvun alussa? Millaiset ovat viralliset ja epäviralliset suhteet nyt? Dokumenttiprojektin Rodeo-elokuvan taustoihin liittyvä keskustelu kokoaa 1990-luvun alun vaikuttajia ja nykyajan toimijoita.

Keskustelemassa Suomen entinen pääministeri Esko Aho, entinen Viron UM:n virkamies, Lennart Meren ystävä, nykyinen euroedustaja Indrek Tarand sekä Kaja Kunnas, Viron ja Suomen nykysuhteita ja Viron sisäpoliittista lähihistoriaa hyvin tunteva toimittaja. Keskustelua vetää suomalais-virolainen toimittaja Rain Kool.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.