Hyppää pääsisältöön

Luontoillan isä Veikko Neuvonen: "Ihminen voi halutessaan pysäyttää ilmaston lämpenemisen"

Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon.
Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon. Kuva: DocArt, Petteri Saario petteri saario,Kevon luonnonpuisto,Lappi

Yli kolmenkymmenen vuoden uran luontotoimittajana tehnyt biologi Veikko Neuvonen on varsin läheltä joutunut näkemään ilmastomuutoksen vaikutukset. Siitä huolimatta hän on vakuuttunut ihmisen kyvyistä pysäyttää tuhoisa lämpeneminen. Teeman Elävän arkiston luontopaketissa nähdään Neuvosen tuore haastattelu ja neljä Luonto on vielä meidän -ohjelmasarjan jaksoa vuodelta 1985.

LUONTO-OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 15.2. klo 22.35
Perjantaina 16.2. klo 14.52
Maanantaina 19.2. klo 12.00

”Nykyihmisellä on kaikki tietotaito ja osaaminen ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Voimme tehdä sen, jos vain niin tahdomme. Ja kyllähän me tahdomme”, Veikko Neuvonen toteaa.
Veikko Neuvosen posittivista asennetta ei voi kuin ihailla.

Toki hänkin toteaa, että metsien Suomessa käynnissä olevat ennennäkemättömän suuret avohakkuut ja ylipäätään pelkkä talousvetoinen ajattelu on todella lyhyen tähtäimen toimintaa. "Metsien hakkuun kohdalla ei tarvitse edes välttämättä ajatella ilmastonmuutosta vaan ihan lajistoa. Kun elinympäristö pirstaloituu kumppanin löytäminen vaikeutuu tai muuttuu mahdottomaksi." Neuvonen huomauttaa.

Luontoillasta, hyvää iltaa

Veikko Neuvosta voi tituleerata Suomen viralliseksi radion luontoääneksi. Hän oli perustamassa yhtä Suomen pitkäikäisintä radio-ohjelmaa, Luontoiltaa. Neuvonen juonsi kaikkien aikojen ensimmäisen Luontoilta -ohjelman vuonna 1975 ja jatkoi sen vetäjänä yhtäjaksoisesti yli kolmekymmentä vuotta eläkkeelle jäämiseensä asti.

Tammikuussa 2008 ohjelman juontajaksi tuli Pirkka-Pekka Petelius ja kerran kuussa lähetettävän Luontoillan suosio ei ole hiipunut. ”Ohjelman konsepti on yksinkertainen. Ihmiset kysyvät ja asiantuntijat pohtivat ja etsivät oikean vastauksen, ja välillä erittäinkin kinkkisiin kysymyksiin. Ja kaikki ovat tyytyväisiä” , Neuvonen hymähtää.

Luontotoimittajan ura alkoi vappuaattona

”Vappuna 1970 olimme opiskelukavereiden kanssa juuri availemassa ensimmäisiä kuohuviinipulloja ja lueskelin siinä Ylioppilaslehteä. Silmiini osui ilmoitus, jossa haettiin kesätoimittajaa Yleisradioon tiedetoimitukseen. Ennen ensimmäistä lasillista sanoin kavereille, että tuota paikkaa minä haen”, Neuvonen muistelee. Hän pisti lehden talteen, ettei ilmoitus katoaisi vappuhulinassa. Neuvonen sai kesätoimittajan paikan ja muutamaa vuotta myöhemmin hän oli Ylen luonto-ohjelmien tekijä.

Neuvonen oli pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut luonnosta ja rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti. ”Olin varmaan ensimmäisiä luontotoimittajan tittelillä olevia ja sehän oli valtavan hienoa!”, jo kymmenen vuotta eläkkeellä ollut Veikko Neuvonen huokaa hieman kaihoisasti. Kyltymätön kiinnostus ympäristöä kohtaan näkyy kuitenkin edelleen terävänä pilkkeenä silmäkulmassa. ”Eihän luonnon seuraamisesta voi koskaan jäädä eläkkeelle ”, Veikko naurahtaa.

Arkistovieraana Veikko Neuvonen

Luonto on vielä meidän: salomaa ja aarniometsä

Luonto on vielä meidän: merihanhi ja räyskä

Luonto on vielä meidän: pöllötkö pöllöjä?

Luonto on vielä meidän: lohennousu

Vuonna 1985 valmistuneessa ohjelmassa seurataan kuinka vastavirtaan nousee lohen suku.

 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.