Hyppää pääsisältöön

Luontoillan isä Veikko Neuvonen: "Ihminen voi halutessaan pysäyttää ilmaston lämpenemisen"

Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon.
Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon. Kuva: DocArt, Petteri Saario petteri saario,Kevon luonnonpuisto,Lappi

Yli kolmenkymmenen vuoden uran luontotoimittajana tehnyt biologi Veikko Neuvonen on varsin läheltä joutunut näkemään ilmastomuutoksen vaikutukset. Siitä huolimatta hän on vakuuttunut ihmisen kyvyistä pysäyttää tuhoisa lämpeneminen. Teeman Elävän arkiston luontopaketissa nähdään Neuvosen tuore haastattelu ja neljä Luonto on vielä meidän -ohjelmasarjan jaksoa vuodelta 1985.

LUONTO-OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 15.2. klo 22.35
Perjantaina 16.2. klo 14.52
Maanantaina 19.2. klo 12.00

”Nykyihmisellä on kaikki tietotaito ja osaaminen ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Voimme tehdä sen, jos vain niin tahdomme. Ja kyllähän me tahdomme”, Veikko Neuvonen toteaa.
Veikko Neuvosen posittivista asennetta ei voi kuin ihailla.

Toki hänkin toteaa, että metsien Suomessa käynnissä olevat ennennäkemättömän suuret avohakkuut ja ylipäätään pelkkä talousvetoinen ajattelu on todella lyhyen tähtäimen toimintaa. "Metsien hakkuun kohdalla ei tarvitse edes välttämättä ajatella ilmastonmuutosta vaan ihan lajistoa. Kun elinympäristö pirstaloituu kumppanin löytäminen vaikeutuu tai muuttuu mahdottomaksi." Neuvonen huomauttaa.

Luontoillasta, hyvää iltaa

Veikko Neuvosta voi tituleerata Suomen viralliseksi radion luontoääneksi. Hän oli perustamassa yhtä Suomen pitkäikäisintä radio-ohjelmaa, Luontoiltaa. Neuvonen juonsi kaikkien aikojen ensimmäisen Luontoilta -ohjelman vuonna 1975 ja jatkoi sen vetäjänä yhtäjaksoisesti yli kolmekymmentä vuotta eläkkeelle jäämiseensä asti.

Tammikuussa 2008 ohjelman juontajaksi tuli Pirkka-Pekka Petelius ja kerran kuussa lähetettävän Luontoillan suosio ei ole hiipunut. ”Ohjelman konsepti on yksinkertainen. Ihmiset kysyvät ja asiantuntijat pohtivat ja etsivät oikean vastauksen, ja välillä erittäinkin kinkkisiin kysymyksiin. Ja kaikki ovat tyytyväisiä” , Neuvonen hymähtää.

Luontotoimittajan ura alkoi vappuaattona

”Vappuna 1970 olimme opiskelukavereiden kanssa juuri availemassa ensimmäisiä kuohuviinipulloja ja lueskelin siinä Ylioppilaslehteä. Silmiini osui ilmoitus, jossa haettiin kesätoimittajaa Yleisradioon tiedetoimitukseen. Ennen ensimmäistä lasillista sanoin kavereille, että tuota paikkaa minä haen”, Neuvonen muistelee. Hän pisti lehden talteen, ettei ilmoitus katoaisi vappuhulinassa. Neuvonen sai kesätoimittajan paikan ja muutamaa vuotta myöhemmin hän oli Ylen luonto-ohjelmien tekijä.

Neuvonen oli pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut luonnosta ja rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti. ”Olin varmaan ensimmäisiä luontotoimittajan tittelillä olevia ja sehän oli valtavan hienoa!”, jo kymmenen vuotta eläkkeellä ollut Veikko Neuvonen huokaa hieman kaihoisasti. Kyltymätön kiinnostus ympäristöä kohtaan näkyy kuitenkin edelleen terävänä pilkkeenä silmäkulmassa. ”Eihän luonnon seuraamisesta voi koskaan jäädä eläkkeelle ”, Veikko naurahtaa.

Arkistovieraana Veikko Neuvonen

Luonto on vielä meidän: salomaa ja aarniometsä

Luonto on vielä meidän: merihanhi ja räyskä

Luonto on vielä meidän: pöllötkö pöllöjä?

Luonto on vielä meidän: lohennousu

Vuonna 1985 valmistuneessa ohjelmassa seurataan kuinka vastavirtaan nousee lohen suku.

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!