Hyppää pääsisältöön

Luontoillan isä Veikko Neuvonen: "Ihminen voi halutessaan pysäyttää ilmaston lämpenemisen"

Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon.
Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon. Kuva: DocArt, Petteri Saario petteri saario,Kevon luonnonpuisto,Saamenmaa

Yli kolmenkymmenen vuoden uran luontotoimittajana tehnyt biologi Veikko Neuvonen on varsin läheltä joutunut näkemään ilmastomuutoksen vaikutukset. Siitä huolimatta hän on vakuuttunut ihmisen kyvyistä pysäyttää tuhoisa lämpeneminen. Teeman Elävän arkiston luontopaketissa nähdään Neuvosen tuore haastattelu ja neljä Luonto on vielä meidän -ohjelmasarjan jaksoa vuodelta 1985.

LUONTO-OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 15.2. klo 22.35
Perjantaina 16.2. klo 14.52
Maanantaina 19.2. klo 12.00

”Nykyihmisellä on kaikki tietotaito ja osaaminen ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Voimme tehdä sen, jos vain niin tahdomme. Ja kyllähän me tahdomme”, Veikko Neuvonen toteaa.
Veikko Neuvosen posittivista asennetta ei voi kuin ihailla.

Toki hänkin toteaa, että metsien Suomessa käynnissä olevat ennennäkemättömän suuret avohakkuut ja ylipäätään pelkkä talousvetoinen ajattelu on todella lyhyen tähtäimen toimintaa. "Metsien hakkuun kohdalla ei tarvitse edes välttämättä ajatella ilmastonmuutosta vaan ihan lajistoa. Kun elinympäristö pirstaloituu kumppanin löytäminen vaikeutuu tai muuttuu mahdottomaksi." Neuvonen huomauttaa.

Luontoillasta, hyvää iltaa

Veikko Neuvosta voi tituleerata Suomen viralliseksi radion luontoääneksi. Hän oli perustamassa yhtä Suomen pitkäikäisintä radio-ohjelmaa, Luontoiltaa. Neuvonen juonsi kaikkien aikojen ensimmäisen Luontoilta -ohjelman vuonna 1975 ja jatkoi sen vetäjänä yhtäjaksoisesti yli kolmekymmentä vuotta eläkkeelle jäämiseensä asti.

Tammikuussa 2008 ohjelman juontajaksi tuli Pirkka-Pekka Petelius ja kerran kuussa lähetettävän Luontoillan suosio ei ole hiipunut. ”Ohjelman konsepti on yksinkertainen. Ihmiset kysyvät ja asiantuntijat pohtivat ja etsivät oikean vastauksen, ja välillä erittäinkin kinkkisiin kysymyksiin. Ja kaikki ovat tyytyväisiä” , Neuvonen hymähtää.

Luontotoimittajan ura alkoi vappuaattona

”Vappuna 1970 olimme opiskelukavereiden kanssa juuri availemassa ensimmäisiä kuohuviinipulloja ja lueskelin siinä Ylioppilaslehteä. Silmiini osui ilmoitus, jossa haettiin kesätoimittajaa Yleisradioon tiedetoimitukseen. Ennen ensimmäistä lasillista sanoin kavereille, että tuota paikkaa minä haen”, Neuvonen muistelee. Hän pisti lehden talteen, ettei ilmoitus katoaisi vappuhulinassa. Neuvonen sai kesätoimittajan paikan ja muutamaa vuotta myöhemmin hän oli Ylen luonto-ohjelmien tekijä.

Neuvonen oli pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut luonnosta ja rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti. ”Olin varmaan ensimmäisiä luontotoimittajan tittelillä olevia ja sehän oli valtavan hienoa!”, jo kymmenen vuotta eläkkeellä ollut Veikko Neuvonen huokaa hieman kaihoisasti. Kyltymätön kiinnostus ympäristöä kohtaan näkyy kuitenkin edelleen terävänä pilkkeenä silmäkulmassa. ”Eihän luonnon seuraamisesta voi koskaan jäädä eläkkeelle ”, Veikko naurahtaa.

Arkistovieraana Veikko Neuvonen

Luonto on vielä meidän: salomaa ja aarniometsä

Luonto on vielä meidän: merihanhi ja räyskä

Luonto on vielä meidän: pöllötkö pöllöjä?

Luonto on vielä meidän: lohennousu

Vuonna 1985 valmistuneessa ohjelmassa seurataan kuinka vastavirtaan nousee lohen suku.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa