Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Peltsin kova vuosi pääkuva

Näin valitset sukset oikein

Mikko Peltola ja Simo-Viljami Ojanen esittelevät skin-suksien pohjia Paloheinässä.
Hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojanen ja Mikko "Peltsi" Peltola luottavat karvapohja- eli skinisuksiin. Mikko Peltola ja Simo-Viljami Ojanen esittelevät skin-suksien pohjia Paloheinässä. Kuva: Kukka Ström / Yle hiihtäjät,talvi,Mikko Peltola,Peltsin kova vuosi

Kunnolliset hiihtovälineet lisäävät hiihtonautintoa tuntuvasti. Poimi tästä vinkit suksikaupoille.

Perinteisen hiihtotyylin sukset

Perinteisien tyylin suksia on monenlaisia: on voideltavia, skin-, nanogrip-, optigrip-, zero- ja crow-suksia.

”Kuntoilijalle oikea vaihtoehto on hankkia esimerkiksi skin-sukset. Silloin ei tarvitse stressata voitelusta”, kertoo hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojanen.

Yleinen ohjemitta on, että perinteisen suksen tulisi olla 15–30 cm + hiihtäjän pituus. Tärkein kriteeri on kuitenkin jäykkyys, sillä samanmittaisissa suksissa voi olla erilaisia jäykkyyksiä.

Suksen jäykkyys riippuu siitä, kuinka painava hiihtäjä on. Jos suksi on hiihtäjälle liian jäykkä, se ei pidä. Liian löysä suksi taas ei luista, jos pitoalue hankaa maahan. Asiantuntevissa urheiluliikkeissä osataan mitata kullekin hiihtäjälle sopiva suksi.

Myös sauvojen pituudella on väliä. Väärän mittaiset sauvat vaikuttavat hiihtotekniikkaan ja -rytmiin. Liian pitkillä sauvoilla hiihtoasento jää helposti liian pystyyn tai sauvat tulevat ennenaikaisesti maahan, jolloin hiihtäjä ei pysty hyödyntämään kehonpainoa työnnössä. Liian lyhyillä sauvoilla työntö jää lyhyeksi. Vartalon painoa on vaikea hyödyntää työnnöissä, koska sauvoille ei pysty nojaamaan.

Sauvan mitta perinteisellä tyylillä on noin 0,85 x hiihtäjän pituus. Oikean pituuden voi selvittää myös ilman laskinta.

”Jos sauva yltää suurin piirtein kainalokuopan eteen, sillä kyllä pärjää. Semmoisilla huippuhiihtäjätkin hiihtää”, Ojanen sanoo.

Katso Simo-Viljami Ojasen vinkit perinteisen suksen valintaan:

Vapaan hiihtotyylin sukset

Luistelusuksen valinnassa halpa hinta ei ole Ojasen mukaan paras valintakriteeri.

”Pertsalla puusuksellakin pystyy teknisesti suoriutumaan hiihdosta, mutta vapaassa tyylissä en kitsastelisi hinnan kanssa. Mitä enemmän laittaa rahaa, sille saa kyllä vastinetta,” Ojanen perustelee.

Edullisimmissa suksissa suksen profiili ei välttämättä ole kunnollinen, jolloin suksella on vaikea päästä liukuun ja se on levoton hiihtäessä. Aloittelijalle oikean tekniikan opettelu tällaisella suksella voi olla lähes mahdotonta.

Aktiivitason luistelusuksien hintaluokka on noin 250 euroa

Arvokkaammat sukset ovat kevyempiä ja suksen painealueet ovat paremmin kohdillaan. Siksi ne ovat mukavammat hiihtää. Tärkein ominaisuus aloittelijan sukselle on vakaus ja siksi aloittelijan kannattaa valita kovan tai kovahkon alustan suksi.

”Aktiivinen kuntohiihtäjä pärjää noin 250 euron luistelusuksilla”, Ojanen neuvoo.

Nyrkkisääntö on, että vapaan suksen pituus on noin 5–10 cm + hiihtäjän pituus. Myös vapaan tyylin suksea valitessa hiihtäjän painolla ja suksen jäykkyydellä on kuitenkin tärkeämpi rooli kuin suksen pituudella.

Sauvojen valinnassa oikea laskukaava on noin 0,9 x hiihtäjän pituus.

”Ollaan lähellä oikeaa pituutta, jos sauva osuu korvanipukkaan”.

Katso Simo-Viljami Ojasen vinkit luistelusuksen valintaan: