Hyppää pääsisältöön

Tutkimusmatkoja idän maisemiin. Avaruusromua 18.2.2018

Vuoristomaisema
Vuoristomaisema Vuoristomaisemat

Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä Gustav John Ramstedt teki 1900-luvun alussa seitsemän tutkimusmatkaa Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Mongoliaan.

G.J. Ramstedt syntyi Tammisaaressa, Venäjän suuriruhtinaskunnassa vuonna 1873 ja kuoli Helsingissä Suomessa vuonna 1950. Vuonna 1919 eli pian Suomen itsenäistymisen jälkeen hänet nimitettiin diplomaattitehtäviin Tokioon Japaniin. Hänellä oli pitkä ura opettajana, professorina ja diplomaattina. Hän oli kansainvälinen hahmo, arvostettu suomalainen kielitieteilijä, jonka sanotaan jääneen lähes unohduksiin.

Unohdettu suomalainen suurmies, sanovat elokuvaohjaajat Martti Kaartinen ja Niklas Kullström. He reissasivat G.J. Ramstedtin jalanjäljillä. Näin syntyi elokuva Eastern Memories, johon säveltäjä ja tuottaja Rasmus Hedlund teki musiikin.

Elokuva kertoo tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J. Ramstedtin sanoin ja nykyajan kuvin tarinaa maailman ja kulttuurin muutoksesta. Menneestä maailmasta ja uskomuksista. Nykypäivän rytmistä ja kiihkeästä muutoksesta. Rinnakkaisista todellisuuksista.

Elokuva on kuvattu Mongoliassa, Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Rasmus Hedlundin tekemän musiikin pohjana ovat elokuvan toisen ohjaajan ja äänittäjän Martti Kaartisen kuvausmatkoilla tekemät äänitykset. Rasmus Hedlund poimi materiaalista ääniä ja sulatti ne osaksi elektronista musiikkiaan. Ääniä kaupungeista. luostareista, teollisuudesta, eläinten, ihmisten ja maisemien ääniä.

Elokuvan suomenkielinen versio on nimeltään G.J. Ramstedtin maailma:

Säveltäjä Panu Rauhala puolestaan tutkimusmatkailee miniatyyrimuodon maailmassa. Hän on tehnyt tunnin mittaisen sävellyskokonaisuuden, joka koostuu kuudestakymmenestä yhden minuutin mittaisesta sävellyksestä.

Kuuteenkymmeneen sävellykseen mahtuu paljon ja monenlaista: vaikutteita esimerkiksi jazzista, klassisesta musiikista, ambientista ja elokuvamusiikista. Sävellyskokonaisuus on nimeltään Sixty Songs in Sixty Minutes.

Heikki Tossavainen tekee musiikkiaan nimellä Forced Happiness. Kuluvan vuoden tammikuussa Forced Happinessiltä ilmestyi yhtaikaa kaksi albumia: Reality Connection Timeout ja Egomelt.

Molemmat levyt liikkuvat ambientin, dubin, kokeellisen downtempon ja psykedelian maisemissa. Jossakin sanottiin, että Forced Happinessin musiikissa shamanistiset metsän äänet kohtaavat tarkan elektronisen työskentelyn. Muun muassa siitä on kyse.

Horst Quartet eli HQ on vuodesta 2010 lähtien toiminut helsinkiläinen improvisoiva kvartetti. Ryhmä kertoo siirtyneensä free jazzista kohti abstraktimpaa, veistoksellista äänimaisemaa:

Ja aikalailla samanmoisissa vapaissa tunnelmissa liikkuu ranskalais-suomalainen duo, jonka muodostavat Léo Dupleix, elektroniikka ja Lauri Hyvärinen, kitara. Kaksikko itse kuvailee musiikkiaan sanoilla: hiljaisuus, ääni ja niiden rajapinta. Kasetti- ja nettijulkaisu on nimeltään Carry Box.

BONUS:
Rasmus Hedlund Temppeliaukion kirkossa elokuussa 2017:

AVARUUSROMUA 18.2.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
RASMUS HEDLUND: Part of the Human Soul (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: Gobi Desert (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: Drawing the Future (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: Enter the Spirit World (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: The Fortune Teller (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: All I want Is for You to Hold Me (Eastern Memories – The Soundtrack)
RASMUS HEDLUND: Eastern Memories (Eastern Memories – The Soundtrack)
PANU RAUHALA: Aeon (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Braintape (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Coexistent (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Ecstatic (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Vigilant (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Wandering (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Xenial (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Yearth (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Zetetic (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Archetype (60 Songs in 60 Minutes)
PANU RAUHALA: Beneficus (60 Songs in 60 Minutes)
FORCED HAPPINESS: Reality Connection Timeout (Reality Connection Timeout)
FORCED HAPPINESS: Aural Nanostructures 2012 Edit (Egomelt)
HORST QUARTET: Unprocessed Dimensions - osa - (Edged Timbre)
LEO DUPLEIX & LAURI HYVÄRINEN: Carry Box - osa – (Carry Box)