Hyppää pääsisältöön

Kari Haakana: Yle Areenan suosio tuottaa jo ongelmia verkoille

Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana
Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana Kuva: Pauli Boström / Yle Yle Areena,Kari Haakana

Viime päivinä on uutisoitu useiden kaupunkien rajoittaneen Yle Areenan käyttöä verkoissaan, koska on haluttua varmistua siitä, että työssä tarvittavat tietojärjestelmät toimivat.

Verkkojen omistajilla on lainmukainen oikeus rajoittaa ja hallita verkkojensa käyttöä. Silti on syytä kertoa, miten tähän tilanteeseen on tultu. Miksi on tarpeen rajoittaa verkon käyttöä?

Jokainen suoratoiston mahdollistava bittivirta jaellaan verkoissa nyt omana lähetyksenään. Siksi jossain vaiheessa paikallinen verkko, eli nyt esimerkiksi kaupungin tai sairaalan verkko, saattaa tukkeutua niin, ettei se pysty enää välittämään kaikkia siinä liikkumaan pyrkiviä streameja.

Joskus näin käy myös kotona, jos laajakaistaoperaattorin paikallisverkon kapasiteetti ei riitä.

Areenan videot jaellaan operaattoreille ja käyttäjille erityisen jakeluverkon (CDN) avulla. Se kestää erittäin hyvin suurtakin käyttöä, kuten isojen urheilukisojen aikana. Jakeluverkon ansiosta Areenan jakelussa ei vuosiin ole ollut minkäänlaisia kapasiteettiongelmia. Kun käyttäjät raportoivat esimerkiksi videoiden laadun vaihtelusta tai kuvan pätkimisestä, ongelmat ovat käytännössä aina käyttäjän omassa verkossa, joka syystä tai toisesta ei pysty käsittelemään Areenan toistamiseen vaadittavaa määrää bittejä.

Areenan jakelusta voi lukea tarkemmin jo muutaman vuoden takaisesta blogikirjoituksesta.

Mitä käyttäjä voi tehdä, jos paikallinen verkko on tukossa tai Areenan käyttö estetty? Käyttäjä voi tietenkin siirtyä käyttämään omaa laitettaan ja mobiiliverkkoa. iOS- ja Android-laitteille on saatavissa Areena-sovellus, josta ohjelmia voi katsoa mobiiliyhteyden avulla.

Operaattorien ja esimerkiksi kaupunkien omistamien paikallisten verkkojen ruuhkia voisi korjata multicastin eli ryhmälähetyksen avulla. Multicastissa kaikki saman verkon käyttäjät, jotka haluavat katsoa yhtäaikaisesti samaa sisältöä, kytkeytyvät samaan bittivirtaan. Jotta tämä onnistuisi, pitäisi kaikkien eri verkoissa toimivien päätelaitteiden (kännykästä äly-tv:hen) osata käyttää samanlaista multicast-tekniikkaa. Standardia multicast-tekniikkaa, jota kaikki videon lähettäjät, operaattorit ja päätelaitteet käyttäisivät, ei Suomessa ole. Tämän vuoksi jokainen käyttäjä edelleen saa oman bittivirtansa verkoissa.

Multicast-tiedonsiirto ei näiltä näkymin ole yleistymässä kiinteissä laajakaistaverkoissa. Yle toivoo, että mobiilioperaattorit tuovat multicast-liikennemuodon tarjolle lähivuosina 4G- ja 5G-mobiiliverkoissa (LTE Broadcast, eMBMS), jolloin mobiiliverkkojen kapasiteetti ei enää voisi muodostua pullonkaulaksi tv- ja radiokanavien vastaanotossa.

Areenan rinnalla Yle lähettää kattavan olympiatarjonnan suomeksi ja ruotsiksi televisiossa Yle TV2- ja Yle TV1 -kanavilla sekä radiossa Yle Puheella ja Yle Vegalla. Tarjolla ovat kaikki suomalaisten urheilusuoritukset ja yhteensä noin tuhat tuntia lähetyksiä.

Kari Haakana
Yle Areenan palvelupäällikkö

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua