Hyppää pääsisältöön

Kasmirin vaikeudet karisivat liikuttavalla Provinssi-keikalla, Alma inspiroi kirjoittamaan lauluja englanniksi ja jatkuva bilettäminen oli pakko lopettaa

Valmis-levyllään Kasmir ottaa kuulijaa kädestä kiinni surussa ja kuljettaa tanssilattialle ilossa. Albumissa on surullinen alku ja iloinen loppupuoli. Levy loppuu erobiisiin, josta voi saada voimaa.

Kasmir // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Kasmirin AMK Dropout -debyytti saavutti hurjan suosion vuonna 2014. Vadelmaveneestä tuli jättihitti ja tulokasartisti palkittiin Emmoilla. Kakkosalbumin tekeminen piti olla lastenleikkiä, mutta siihen menikin yllättäen kolme vuotta. Sinkkubiisejä jätettiin pois albumilta ja valmiita kappaleita heitettiin roskiin uusien tieltä. Nyt Valmis-niminen albumi on pitkän työn jälkeen julkaistu.

Kasmir // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Ensimmäisen albumin tuoma valtava suosio toi mukanaan myös varjopuolia. Kasmir juhli liikaa ja se alkoi vaikuttaa jo studiotyöskentelyynkin. Asialle oli pakko tehdä jotain. Kesällä 2016 Kasmir kirjoitti Huuruu-nimisen kappaleen ja mietti, tekeekö tätä hommaa musan vai jatkojen takia. Musiikki vei tietenkin voiton, mutta artisti myöntää, että kovaa meni.

- Meni todellakin liian lujaa. Kesän jälkeen ääni oli ihan paskana, kun olin yksinkertaisesti bailannut liikaa. Oli niin hulluja keikkoja. Kaikki unelmani toteutuivat. Olin niin fiiliksissä, että joka keikan jälkeen piti mennä jonnekin rellestämään. Eihän sellaista todellakaan kestä.

Studiossa Kasmir odotti vain keikkareissuille pääsyä.

- Ne olivat selkeimpiä huutomerkkejä mulle, ettei studiossa pystynyt keskittymään musantekemiseen, vaan fiilisteli ainoastaan sitä, että kohta lähdetään keikoille.

- Kun havahduin siihen, hiffasin että teen musaa, koska haluan haastaa itseäni ja kuulijoitani. Tahdon tehdä makeita juttuja ja pyrkiä olemaan muutaman askeleen edellä muita.

- Oli pakko ottaa iisimmin. Aina ei ole pakko jäädä bilettämään. Onhan se hauskaa, mutta mulle on huomattavasti tärkeämpää tehdä musaa ja olla studiossa. Oli aika kivinen taival saada keskittymiskyky takaisin. Kun rauhoituin, musaa alkoi taas tulla.

Viime vuosi ei ollut Kasmirille missään nimessä helppo. Axl Smith -kohu leimasi hänen uraansa, vaikka hänkin oli uhri. Laulaja ei halua puhua aiheesta enää. Vaikea aika vaikutti kipeällä tavalla myös luovaan prosessiin.

- Kun sain biisinkirjoitushomman käyntiin, tuli muuta sontaa syliin. Ne asiat on käyty jo läpi. Niistä en lähde avautumaan enempää enää, mutta tottakai silläkin oli vaikutus musiikintekoon.

- Huonoo seuraa -kappale on mun mielestä yksi levyn parhaita biisejä, sitten kävi tuollainen juttu ja biisistä tuli siihen kohtaan helvetin huono kaikin puolin. Se oli tosi harmi. Mun mielestä se olisi ansainnut pidemmän kaaren.

Sitten koitti uusi aika.

Viime kesänä Kasmir sai kokea Seinäjoen Provinssissa niin suurta lämpöä ja rakkautta faneiltaan, että sitä voi pitää tietynlaisena käännekohtana uralla. Kaija-kappale muutti suunnan.

- Provinssi-keikan jälkeen ajattelin, että saan jatkaa uraani, kun jengi lauloi niin innolla mukana _Kaija-_kappaletta. Se oli ihan älytöntä, koska viime vuonna joka ikinen keikka jännitti ja jännittää edelleen. Ei tosin ihan niin paljon, mutta kuitenkin. Maalaan kauhukuvia omaan mieleen, mitä voisi käydä.

Kaija-kappale sai paljon radiosoittoa, joten se oli laajan porukan hallussa.

- Oli uskomatonta, kun biisi lähti, niin porukka lauloi heti messissä säkeistöissäkin, vaikka se oli ihan uusi kappale. Pari kertaa oli vaikeaa laulaa itse, kun sitä rakkautta ja lämpöä oli niin paljon, eikä ihan sellaista meininkiä ollut koskaan aiemmin ollut. Se tuntui tosi hyvältä, enkä oikein tiennyt miten olisin lavalla.

Kasmir // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Nyt Kasmirin elämä hymyilee. Hän tähdittää keväällä Vain elämää -ohjelmaa, oma kakkosalbumi on juuri julkaistu ja muusikko asuu onnellisesti Kalliossa tyttöystävänsä ja pienen Paavo-koiransa kanssa.

Kasmir suunnittelee jo kolmatta albumiaan. Hän on ehkä kirjoittanut sille jo Siltaseen-nimisen kappaleen Maija Vilkkumaan kanssa, mutta julkaisupäätös tehdään myöhemmin. Artisti kertoo, että hän on inspiroitunut hurjasta kansainvälisestä nosteesta nauttivan Alman meiningistä kirjoittamaan kappaleita myös englanniksi.

- Alman innoittamana olen kirjoittanut pitkän tauon jälkeen englanniksi, mutta en aio ainakaan vielä vaihtaa laulukieltä englanniksi. Olen tehnyt muutaman laulun itselleni sillä kulmalla, mutta en tiedä, milloin sen aika on. Kolmas levy startataan ensi viikolla, enkä ajatellut käyttää seuraavaa kolmea vuotta siihen.