Hyppää pääsisältöön

Suuri kakkutyömaa – leivo korkea kakku

En tårta spacklad med ljus frosting och barnerad med björnbär, hallon, blåbär, fikon, kokosflarn och guldströssel.
Nadine Hagmanin luomus - Valkosuklainen täytekakku kera tuoreiden marjojen. En tårta spacklad med ljus frosting och barnerad med björnbär, hallon, blåbär, fikon, kokosflarn och guldströssel. Kuva: Linda Somppi / Yle Strömsö,torttu,leivonnaiset,leivonnainen,Frosting,jälkiruoat,garnish

Kakun tärkein ominaisuus on, että maistuu hyvältä, mutta juhlapöydässä se saa viedä huomion, olla ylenpalttinen ja loistaa kauneudellaan.

Harrastajakondiittorilla ja lukiolaisella Nadine Hagmanilla on monia hyviä neuvoja jaettavana kauniista kakuista.

Hänen erikoisuutensa on leipoa korkeita, kapeita kakkuja, jotka ovat estetiikaltaan mutkattomia ja luonnollisia. Hänellä on kasvava Instagram-tili @nadinehagman, joka on keskittynyt leivontaan.

Hän jakaa kanssamme parhaat vinkkinsä korkeiden kakkujen leipomiseen.

Tarpeelliset välineet:

  • suuria pursotinpusseja, joissa on isot suuttimet
  • leivontaraappa
  • pyörivä lautanen (esim. juustotarjotin)
  • kakkualusta (esim. vahapintainen pahvi)

1. Leivo kaksi sokerikakkupohjaa yhtä kakkua varten. Käytä mielellään pientä, halkaisijaltaan 15 cm:n vuokaa, niin kakku näyttää korkeammalta.

2. Sekoita valitsemasi täyte ja kuorrute.

3. Aseta kakku pyörivälle lautaselle leikkaamista varten. Jotta olisi helpompi leikata tasaisesti, voit tehdä veitsellä apuviivan, ennen kuin alat leikata. Käytä pitkäteräistä veistä, leipäveitsi sopii mainiosti. Pyöritä lautasta leikatessasi.

4. Laita kakkualusta pyörivälle lautaselle. Kakkualustan voi tehdä itsekin (esim. vahapintaisesta pahvista tai voipaperilla päällystetystä pahvista). On helpompi siirtää kakku pyörivältä lautaselta, kun se on valmis, kun on koonnut sen alustan päälle. Sipaise vähän kuorrutetta kakkualustaan, ennen kuin laitat ensimmäisen kakkupohjan sen päälle, niin se pysyy tukevammin paikoillaan.

5. Kostuta kakku. Jos sinusta on vaikea kostuttaa kakku tasaisesti, voit käyttää suihkepulloa, mutta kostutuksen saa tehtyä myös lusikalla. Raikkaan maun saa kostuttamalla kakun sitruunamehulla, jota on laimennettu vedellä ja maustettu tomusokerilla ja vaniljajauheella. Maito tai limsa käy myös hyvin.

6. Täytä toinen pursotinpussi kuorrutteella ja toinen pursotinpussi täytteellä. Käytä isoja suuttimia – se antaa paksun kerroksen ja korkeutta kakulle. Kun pursotat täytteen, saat sitä tasaisemman kerroksen.

En tårta under uppbyggnad, forsta tårtbottnen är på plats och första lagret fyllning är spritsad.
Ensimmäinen kerros täytettä on pursotettu. En tårta under uppbyggnad, forsta tårtbottnen är på plats och första lagret fyllning är spritsad. Kuva: Linda Somppi / Yle torttu,leipominen,Frosting,Strömsö

7. Pursota ensin kuorrutteella kehys kakun reunoille, niin vältät täytteen valumisen ulos ja kakun läikikkyyden. Pursota täytettä kuorrutekehyksen sisään.

8. Pursota kerros kerrallaan. Anna kakun jähmettyä kylmässä muutama minuutti, ennen kuin aloitat seuraavan kerroksen, niin kakku ei lässähdä.

9. Kun kaikki kerrokset ovat valmiit, voit antaa kakun seistä kylmässä 15–20 minuuttia.

10. Pursota hiukan kuorrutetta kakun sivuille. Tasoita kuorrute leivontaraapalla (tai sileällä paistinlastalla). Ensimmäisellä kuorrutekerroksella keräät muruset ja tasoitat kakun mahdolliset epätasaisuudet. Pursota hiukan kuorrutetta kakun päälle ja tasoita se samalla tavalla. Yritä tehdä reunoista siistit. Tämä on pohjatasoitus, eikä kakun tarvitse näyttää vielä hyvältä vaan vain sileältä.

11. Anna ensimmäisen kuorrutekerroksen jähmettyä hetken kylmässä.

12. Pursota kakun päälle vähän lisää kuorrutetta. Nyt on aika tasoittaa kuorrute mahdollisimman sileäksi ja tarpeeksi paksuksi, niin että koko kakku peittyy. Voit käyttää lasin reunaa vetääksesi ylimääräisen kuorrutteen pois leivontaraapasta.

En vitchokladtårta som står ute på en stol på kylning.
En vitchokladtårta som står ute på en stol på kylning. Kuva: Linda Somppi / Yle torttu,leivonnaiset,leivonnainen,leipominen,Frosting

13. Koristele oman makusi mukaan. Käytä tähtisuutinta saadaksesi muhkeita koristeita. Marjat, hedelmät ja kukat sopivat aina hyvin kakun koristeeksi.

Ett fat format som ett kålblad, fyllt med rostat vitchokladströssel.
Paahdettu valkosuklaa strösseli. Ett fat format som ett kålblad, fyllt med rostat vitchokladströssel. Kuva: Linda Somppi / Yle suklaa,Strömsö,Strösseli

Vinkki! Paista karkeaa valkosuklaaraastetta leivinpaperin päällä 175-asteisessa uunissa pari minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa. Anna jäähtyä. Käytä sitä strösselinä kakun pinnalla.

Vitchokladtårta garnerad med hallon, blåbär, björnbär och fikon.
Vitchokladtårta garnerad med hallon, blåbär, björnbär och fikon. Kuva: Nadine Hagman / Privat torttu,leivonnaiset,leivonnainen,jälkiruoat,Frosting,Strömsö