Hyppää pääsisältöön

Vanhusten huono kohtelu ei ole rahakysymys eikä sotekysymys vaan asennekysmys

Minna Lindgren
Minna Lindgren Minna Lindgren Sote-uudistus,vanhustenhoito,Minna Lindgren

Kirjailija ja toimittaja Minna Lindgrenin kirjasarja Ehtoolehto kuvailee palvelutalo Ehtoolehdon asukkaiden elämää - hyvässä ja pahassa.

Lindgrenin kirjoja on käännetty useille kielille. Eri maissa mainoskiertueilla vieraillessaan hän on törmännyt usein kysymykseen, että miten Suomi, jolla on Nokia, Pisa ja kaikki, on onnistunut sössimään vanhustenhoitonsa niin täydellisesti.

- Sinänsä Pohjoismaat ja nykyään erityisesti Suomi kiinnostavat maailmalla. Minulta kysytään aina, että kirjoitan varmaan fiktiota, koska kuvailen vanhustenhoitoa niin karusti.

Minna Lindgren kävi Olga Ketosen vieraana Radio Suomen illassa ja kertoi myös, millaista vanhuskirjallisuutta muualla maailmassa kirjoitetaan ja julkaistaan.

Lindgren sai Bonnierin suuren journalistipalkinnon vuonna 2009 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä olleesta artikkelista, joka käsitteli hänen isänsä kuolemaa. Isä halusi kuolla rauhassa ilman viivytyksiä ja turhaa hoitoa, mutta joutui kuitenkin useiden siirtotoimenpiteiden kohteeksi. Hoitolaitoksissa elää vahvana ajatus siitä, että ”palvelutalossa ei saa kuolla” ja lisäksi hoitotahdon toteuttaminen on vierasta vaihtuville lääkäreille. Lindgrenin isä sai lopulta tahtonsa läpi: hän kuoli helsinkiläisessä saattohoitokodissa 84-vuotiaana.

Yleisradio muokkasi artikkelista dramatisoidun dokumentin ”Isän kuolema”, joka esitettiin TV1:llä 25. huhtikuuta 2011.
Kari Paljakka käsikirjoitti artikkelin perusteella tv-elokuvan, joka esitetään TV1:llä sunnuntaina 18.2.2018 klo 21.00 (uusinta maanantaina 19.2. klo 23.20). Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 7 päivän ajan.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi