Hyppää pääsisältöön

Historia: Kuuban lapset – Mikä oli salainen operaatio Peter Pan?

Kuubalaisia lapsia lennätettiin salaa Yhdysvaltoihin. Mikä oli operaation tarkoitus?
Kuubalaislasten Peter Pan -leiri Miamissa Yhdysvalloissa. Kuubalaisia lapsia lennätettiin salaa Yhdysvaltoihin. Mikä oli operaation tarkoitus? Yle TV1,Historia: Kuuban lapset

TV1 maanantaina 19.2.2018 klo 19.00 - 19.55, sunnuntaina 25.2. klo 10.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Vuosien 1960 ja 1962 välisenä aikana yli 14 000 kuubalaista lasta lennätettiin salaa Yhdysvaltoihin. Vanhemmt hyvästelivät lapsensa ilman tietoa siitä, näkisivätkö he enää koskaan.

Huippusalaisen operaatio Peter Panin tarkoituksena oli horjuttaa Kuuban kommunismia ja mustamaalata maan johtajaa Fidel Castroa.

Operaation taustalla toimivat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja katolinen kirkko, jotka väittivät että Castron hallinto erotti toisinajattelijoiden perheissä lapsia vanhemmistaan.

Saksalaisdokumentti selvittää, mihin Kuuban vastaisella operaatiolla oikein pyrittiin ja mitä todella tapahtui?

Operation Peter Pan – The Secret War Against Cuba. Tuotanto: ZDF, Saksa, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.