Helmikuun 17. päivänä Sibelius saa Ainolaan tiedon, että punaiset ovat pidättäneet hänen pikkuveljensä Christianin, Lapinlahden mielisairaalan ylilääkärin. #musiikinkevät1918
Helmikuun 17. päivänä – kolme päivää tapahtuman jälkeen - säveltäjä Jean Sibelius sai Ainolaan tiedon pikkuveljensä vangitsemisesta. Punaiset olivat pidättäneet Lapinlahden mielisairaalan ylilääkärin professori Christian Sibeliuksen, mutta vapauttaneet hänet.
Karl Ekman kertoo Sibelius-elämäkerrassaan, että Lapinlahden ylilääkärinä Christian Sibelius oli saanut punaisten esikunnalta määräyksen varata paikkoja punakaartilaisille, jotka "olivat menettäneet järkensä taistelurintamalla”.

Ekman kirjoittaa: ”Kun professori Sibelius oli vakaasti päättänyt vain suurimmassa hätätilassa myöntyä tähän pyyntöön, hän oli huomauttanut, että hänen sairaalansa oli viimeistä sijaa myöten täynnä, mutta ei ollut sen lisäksi - tulinen ja suorapuheinen kun oli - voinut olla letkauttamatta punaisia valtiaita sanomalla: ”Tehän olette muuten hulluja kaikkityyni.”
”Tämä suorapuheisuus se oli herättänyt punaisten vihan häntä kohtaan, ja se olisi helposti voinut käydä hänelle kalliiksi”, Ekman arveli.
Helmikuun puolivälissä Martti Johannes Siirala, 29-vuotias helsinkiläinen lääkäri kirjoitti päiväkirjaansa kollegoistaan, jotka olivat joutuneet punaisten kuulusteltaviksi. Punaiset olivat vanginneet kirurgi Fabian Langenskjöldin ja psykiatri Christian Sibeliuksen ja kuulustelivat paikan päällä Kirurgisessa sairaalassa kirurgi Kaarlo Tiisalaa.

”Kuulin myös suoraan Kirurgisesta sairaalasta, että Langenskjöld on siellä tänä aamuna 8 maissa vangittu. Mitenkähän vastaa tähän tekoon lääkäriliitto nyt. Oisipa mielenkiintoista saada tietää se. Suljetaanko sairaalat tosiaankin kokonaan? Vaiko vain osaksi?”
”Liikuskelin eilen tavallista enemmän ulkosalla. Kirurgilla olin kahteen toviin.
Langenskjöldin ja prof. Sibelius'en vangitsemisen syyn sain siellä selville. Joku ryssien lääkäri ryökäle oli kirjoittanut todistuksen, että suomalaisten lääkärien hoitamat punakaartilaisten haavat märkii, jota ryssien hoitamat eivät tee. Sic!!
Sen perusteella vaadittiin lääkärikunnalta selitystä. Soo.
Niin kuin en esimerkiksi minäkin Viipurissa kesällä 1915 olisi hoitanut lukuisia 7 pvää vanhoja Varsovasta tulleita haavoittuneita, jotka kaikki absolutissime joka iivan ainua märkivät. Tokkohan sotatanterella märkimätöntä haavaa näkeekään.
Ja toisekseen: Ryssien sotajoukossa oli ensi apu kuitenkin hyvin järjestetty. Mutta niin ei suinkaan punakaartissa ole laita. Ei sinnepäinkään. Kaikenlaiset katulutkatkin siellä on sairaanhoitajattarina.
Ollessani kirurgilla kävivät siellä myös Tiisalalta samanlaista selvitystä vaatimassa kuin Langenskjöldiltä ja Sibeliukseltakin.”

Jean Sibelius kirjoitti Ainolassa päiväkirjaansa…
”Jälleen kerran uusia murhia (muun muassa A.Aminoff), jotka tekevät minut masentuneeksi ja järkyttävät meitä.
Veli Christian vangittu mutta tällä hetkellä vapautettuna.
Yksi on varmaa: nämä murhaajien joukkiot on tehtävä vaarattomiksi, muussa tapauksessa Suomesta ei tule kulttuurivaltiota.
Nyt näyttää synkemmältä kuin koskaan. Eikä mitään toivoa.
Nyt on -6 ja hurmaava talvisää. Kuutamotunnelma eilen vertaansa vailla.
Työn alla sinf. V. Siitä täytyy – post tot discrimina rerum – tulla hyvä.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 19. helmikuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Ekman, Karl: Jean Sibelius. Taiteilijan elämä ja persoonallisuus. Otava. Helsinki 1935.
Levas, Santeri: Jean Sibelius. Muistelmia suuresta ihmisestä Toinen osa Järvenpään mestari. WSOY. Porvoo 1960.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Siirala, Martti Johannes: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Seppo Siiralan arkisto.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Linkit
Wikipedia Christian Sibelius
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?