18. helmikuuta oopperalaulaja Wäinö Sola on paikalla, kun jääkäreiden etujoukko, 85 miestä, saapuu meriteitse Saksasta Vaasaan. #musiikinkevät1918
Sisällissodan sytyttyä Wäinö Sola joutui keskeyttämään konserttikiertueensa. Hän juuttui Vaasaan eikä päässyt enää palaamaan kotiin Helsinkiin. Parin viikon odottelun jälkeen Sola päätti liittyä Vaasan suojeluskuntaan.
Vaasan suojeluskuntakomppania oli jo ennen Solan siihen liittymistä siirretty Vilppulan rintamalle. Kerran Solan piti käydä rintamalla kuriirina, minkä jälkeen hän palasi takaisin Vaasaan.

"Palattuani jouduin olemaan Vaasassa 18. pnä helmikuuta jääkärien etujoukon saapuessa Suomeen.
Sitä iloa ja innostusta, minkä jääkärien saapuminen herätti, on sanoin vaikeata kuvata. Jokainen tunsi, että nyt oli onnen hetki koittanut Suomelle.
Nuoret “haihattelijat”, jotka salaa ja vainottuina jättivät kotimaansa saadakseen sotilaallista kokemusta ja oppia, he jotka jättivät kotinsa ja toimensa, uhrasivat kaikkensa siinä uskossa, että isänmaan vapauden tähden ei mikään uhri ole kyllin suuri, he samat nuoret palasivat nyt maansa pelastajina, miehinä jotka olivat taas valmiit antamaan itsenäisen Suomen puolesta henkensäkin."




KUVA: Jääkäriluutnantit Pekka Heikka ja Oskar Peltokangas saapuivat Vaasaan joulukuun alussa 1917, aloittaen Vaasassa ja sen ympäristökunnissa suojeluskuntakoulutuksen. Peltokangas kaatui Messukylän taistelussa maaliskuun lopulla 1918 ja Heikka tunnetaan vappuna 1918 Viipurin seurahuoneella tapahtuneesta säveltäjä Toivo Kuulan murhasta. Pitkällisen oikeusprosessin jälkeen marraskuusa 1921 sotaylioikeus katsoi Heikan syyttömäksi tekoon. Heikka oli kuitenkin ehtinyt hukkua saman vuoden heinäkuussa Vaasan saaristossa sattuneessa veneonnettomuudessa. Kuulan murhaan osallisista jääkäreistä Oskar Pirinen saapui Vaasaan 18. helmikuuta, Mauritz Nylund saapui Suomeen 3. maaliskuuta ja Pekka Heikka oli tullut jo marraskuussa 1917.
Seuraa tenori Wäinö Solan elämää sisällisodan 1918 kuukausina. Seuraava artikkeli, jossa Sola kertoo lähdöstään jääkäriluutnantti Lassi Gulinin mukana Vaasasta Mäntyharjulle, ilmestyy 20. helmikuuta.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Wäinö Solan arkistot.
Koivisto, Juhani: Tuijotin tulehen kauan, Toivo Kuulan lyhyt ja kiihkeä elämä. WSOY. Porvoo 2008.
Sola, Wäinö: Wäinö Sola kertoo. WSOY. Porvoo 1951.
Wikipedia
Linkit
Yle Elävä arkisto Wäinö Sola laulaa ja esiintyy televisiossa omassa jäähyväisnäytöksessään 1949.
Yle Teema, Sininen laulu Oopperalaulaja Wäinö Sola
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Museovirasto - Musketti CC BY 4.0