Hyppää pääsisältöön

Jättiläinen – elokuva Talvivaarasta ja suomalaisesta korruptiosta

Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.
Jussi (Joonas Saartamo) poliisien (Markku Maalismaa) ja (Minna Puolanto) kuulusteltavana. Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa. Yle TV1,Jättiläinen

TV1 maanantaina 15.4.2019 klo 22.15 - 23.50, Areenassa 7 päivää

Aleksi Salmenperän ohjaama elokuva Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä.

Tv-ensi-illassa nähtävä elokuva perkaa Talvivaaran kaivoksen vaiheita. Lopputuloksena on teräväkatseinen poliittinen trilleri korruptiosta ja hyvä veli -verkostosta Suomessa.

Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.
Pekka Perän roolin näyttelee Jussi-palkittu Jani Volanen. Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa. Yle TV1,Jättiläinen,Jani Volanen

Venyvätkö säännöt?

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen teki elokuvaa varten laajan taustatutkimuksen. Hän haastatteli Talvivaara-yhtiön perustajaa Pekka Perää sekä monia muita kaivoksen perustamisessa mukana olleita ja asianosaisia.

Osa elokuvan tapahtumista on keksittyjä, mutta voisiko suomalainen hallintokoneisto venyttää sääntöjään, kun kyseessä ovat isot taloudelliset intressit.

Ohjaaja Aleksi Salmenperän käsissä todellisista ja mahdollisista tapahtumista on kiteytynyt jännäri, jossa kylmäävintä on suomalaisen virkakoneiston toiminta.

Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.
Raimo (Peter Franzén) ja Jussi (Joonas Saartamo). Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa. Yle TV1,Jättiläinen,Joonas Saartamo,Peter Franzén

Missä joukkueessa?

Elokuvan päähenkilönä on nuori ja kunnianhimoinen virkamies Jussi (Joonas Saartamo), joka saa käsiteltäväkseen Kainuussa sijaitsevan valtavan nikkelikaivoksen ympäristöluvan.

Karismaattisen ja voimakastahtoisen Pekka Perän (Jani Volanen) johtama kaivos käyttää täysin uutta metodia mineraalien keräämiseen.

Kaivos on tuomassa paikkakunnalle kipeästi kaivattuja työpaikkoja. Jussi alkaa kuitenkin epäillä, että hänelle ei ole kerrottu koko totuutta.

Uusi bioliuotusprosessi ei olekaan aivan niin harmiton kuin hänen on annettu ymmärtää. Pian Jussin pöydälle saapuu samaa kaivosta koskeva lisähakemus. Hänen ulottuvilleen tulee myös uusi, mielenkiintoinen työtarjous ja mahdollisuus uuteen alkuun.

Jussin täytyy päättää missä joukkueessa hän pelaa – vai pelaako ollenkaan.

Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.
Jussi (Joonas Saartamo) ja Ada (Saara Kotkaniemi). Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa. Yle TV1,Jättiläinen

Elokuvalle Jussi-palkintoja

Pekko Pesonen palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja Jani Volanen parhaasta miessivuosasta Jussi-patsailla vuonna 2017. Elokuva oli lisäksi ehdolla kuudessa muussa Jussi-kategoriassa.

Muissa rooleissa näyttelevät Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Pertti Sveholm, Leea Klemola, Elena Leeve ja Minna Suuronen.

Käsikirjoitus: Pekko Pesonen. Ohjaus: Aleksi Salmenperä. Tuotanto Helsinki-filmi, 2016. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.