Hyppää pääsisältöön

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Kasvatus voi olla pahimmillaan vallan väärinkäyttöä

Kuvassa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila
Kuvassa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila Kuva: Valokuvaamo Lehtinen, Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen Tuomas Kurttila,vanhemmat,lapset (perheenjäsenet),valta,lapsiasiainvaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan pitäisi olla enemmän huolissaan vanhempien vallankäytöstä kuin siitä käyttävätkö lapset liikaa valtaa perheissä. Vanhempien vallan väärinkäyttö saa välillä erikoisia piirteitä.

“Kysymys lapsen vallasta perheissä on merkittävä ja koko ajan läsnä, kun päätetään perheen ja lapsen asioista. Ymmärrän hyvin asiantuntijoiden huolen siitä, etteivät vanhemmat uskalla tuottaa lapsilleen pettymyksiä eli asettaa rajoja.

Perheiden lapsilukumäärä on pienentynyt, lapset saadaan yhä vanhempina ja heihin halutaan panostaa. Olisi tärkeää tunnistaa kaksi eri asiaa: lapsen etu ja lapsen mielipide. Lapsen etu on määräävä, ei lapsen mielipide. Toki toivon, että ne olisivat mahdollisimman usein yhtenevät.

Mutta minusta näkemys, että lapset käyttävät liikaa valtaa perheissä, on aika harhainen: ennemminkin pitäisi nykyään olla huolissaan siitä, että vanhemmat käyttävät määräysvaltaansa väärin.

Koulut tuottavat aivan liikaa huolipuhetta koteihin lukemattomilla sähköisillä wilma- ja helmiviesteillä.

Esimerkiksi koulun ja kodin yhteistyössä vanhemmat ovat viime vuosina ottaneet yhä enemmän valtaa. Yhteistyön tavoitteet ovat aivan oikeat, mutta nyt toteuttamistapa on johtamassa siihen, että viestinnästä ja osallisuudesta on tulossa kuormitustekijä kaikille. Valta lapsen kouluarjesta valuu yhä enemmän vanhemmille, kun pitäisi vahvistaa luottamukseen perustuvaa työnjakoa kodin ja koulun välillä.

Koulut tuottavat aivan liikaa huolipuhetta koteihin lukemattomilla sähköisillä wilma- ja helmiviesteillä. Esimerkiksi näin: ensin opettaja pyrkii saamaan luokkaan työskentelyrauhan. Siitä lähtee viestiä kotiin: nyt oli rauhatonta, keskustelkaa tästä kotona lasten kanssa. Sen jälkeen lapsi keskustelee vanhemman kanssa asiasta, josta vanhempi ei oikeasti tiedä yhtään mitään. Viestirumba on valmis ja kaikki kuormittuvat.

Viimeisimpänä yhdelle vanhemmalle oli ilmoitettu, että lapsi varasti koulussa ksylitolpastilleja. Lapsi kertoi, että kaksi pastillia oli jäänyt toisiinsa kiinni. Olisiko asia voitu selvittää saman tien koulussa? Kaikista risauksista ei kannattaisi vanhempien huolta virittää. Luottamus on ollut vahvuutemme.

Onko oikein, että vanhemmat suojelevat lapsen avuttomaksi?

Toinen ilmiö vanhempien vallankäytöstä liittyy lapsen liikkumiseen. Muutama vuosikymmen sitten ei tullut ensisijaisesti mieleen varmistaa, ettei lapsi poikkea tutulta koulureitiltä. Nyt kouluissa on keskusteltu vanhemien kesken siitä, pitäisikö lapsen ilmoittaa vanhemmille, jos lapsi poikkeaa totutulta reitiltä.

Myös paikannussovellusten yleistyminen luo tilanteita, joissa vanhemmat seuraavat lasta herkeämättä turvallisuuden nimissä. Onko oikein, että vanhemmat suojelevat lapsen avuttomaksi?

Meillä on syntymässä avuttomien lasten sukupolvi, joiden toimintakyky on heikko. Itseluottamus valloittaa maailma ei kasva ministeritasoisessa kotien kuljetuspalvelussa. Tai suojelussa, jossa lapsi muuttuu avuttomaksi eikä luota enää itseensä ja ympäristöönsä. Vanhempien pitäisi tässäkin luottaa sekä lapseen että kasvuympäristöön.

Piirroskuvassa vanhemmat hemmottelevat lastaan herkuilla
Piirroskuvassa vanhemmat hemmottelevat lastaan herkuilla vanhempi-lapsisuhde,perheet,vuorovaikutus,vallankäyttö

Äärimmäisin esimerkki nykytilanteista, joissa vanhemmat käyttävät valtaansa välillä väärin, on urheiluseuratoiminta. En ole aiemmin urallani törmännyt tällaisiin ilmiöihin, joita kehittyy koko ajan lisää.

Vanhempi käyttää valtaansa väärin, kun hän ryöstää lapselta vertaisryhmän.

Esimerkiksi eräs junioriseuran johto on joutunut miettimään salliiko se sen, että lapsi ei kulje muun joukkueen mukana, vaan vanhempien kyydissä. Vanhemmat perustelevat ratkaisuaan sillä, että näin vanhempi voi käydä peliä lapsen kanssa läpi ennen ja jälkeen ottelun.

Vanhempi käyttää valtaansa väärin, kun hän ryöstää lapselta vertaisryhmän, mahdollisuuden olla kavereiden kanssa sekä kokea pukukoppia ja pelimatkoja yhdessä lasten ja toisten aikuisten johdolla. Osa seuroista on tehnyt jo viisaita vastavetoja, kun vanhemmat eivät pääse seuraamaan lapsen harjoituksia. Tämä rakentaa luottamusta kaikkien kannalta."

Missä tilanteessa vanhemman pitää käyttää valtaa?

Kommentit