Hyppää pääsisältöön

Laura Birn #metoo -kampanjasta: “Minäkin olen monta kertaa vain kääntänyt katseen silloin kun olisi voinut puuttua”

Laura Birn Puoli seitsemän -ohjelmassa
Laura Birn Puoli seitsemän -ohjelmassa Laura Birn

Fakta tuo fiktiota ja fiktio luo faktaa. Niillä tarinoilla joita me kerromme me vaikutamme maailmaan ja ihmiskuvaan, kertoo Laura Birn. Se on se kohta, jossa näyttelijä pystyy valitsemaan ja pystyy vaikuttamaan.

Laura Birn myöntää olevansa siinä onnellisessa tilanteessa, että pystyy valitsemaan työnsä. Hän ei tee rooleja, joiden maailmankuvaa hän ei voi allekirjoittaa.

Uran alussa tilanne oli erilainen.

– Alussa minäkin tein ihan kaikkea laidasta laitaan. Jossain vaiheessa tulin siihen pisteeseen, että tuntui että minun pitää oppia sanomaan ei.

– Aprikoin sitä, että uskallanko sanoa ei, onko mulla oikeutta sanoa ei, saanko enää ikinä töitä. Ja sitten kun lopulta uskalsin sanoa ei oli tosi vapautunut ja voimautunut olo siitä, että minulla on valta.

#metoo -kampanja esimerkkinä vastuun kantamisesta

Birnin mukaan seksuaalisen häirinnän pinnalle nostanut #metoo-kampanja on hieno esimerkki siitä, minkälaista vastuuta ja valtaa ihmiset ovat kantaneet. Ja kuinka iso yhteiskunnallinen myllerrys siitä käynnistyi.

– Tämä kampanja on jo nyt lisännyt valtavasti empatiaa ja rohkeutta. Itse kohde ei välttämättä osaa siinä tilanteessa heti reagoida, mutta jos näkee vierestä, niin on helpompi puuttua ja kysyä, että onko tuo ok sinulle?

– Kun katson taaksepäin, niin minäkin olen niin monta kertaa vain kääntänyt katseen silloin kun olisi voinut mennä puuttumaan. Enään en tekisi niin.

minäkin olen niin monta kertaa vain kääntänyt katseen silloin kun olisi voinut mennä puuttumaan. Enään en tekisi niin.

Laura Birn esittää yhtä kolmesta pääosasta uudessa kotimaisessa elokuvassa Kääntöpiste, joka saa ensi-iltansa maaliskuun alussa. Tänä vuonna odotetaan ensi-iltaan kolmea muutakin elokuvaa, joissa Birn näyttelee.

Katso Laura Birnin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän