Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Peltsin kova vuosi pääkuva

Näillä vinkeillä hiot perinteisen tyylin tekniikkasi kuntoon

Kuntohiihtäjän helmasynti vuorohiihdossa on kahden suksen liuku. Hiihtämisestä voi saada huomattavasti sujuvampaa pienillä muutoksilla.

Perinteisessä tyylissä on neljä eri vauhdissa käytettävää tekniikkaa: haarakäynti, vuorohiihto, yksipotkuinen tasatyöntö ja tasatyöntö. Useimmiten kuntoilijat hiihtävät vuorohiihtoa. Se muistuttaa rytmiltään kävelyä: vastakkainen käsi ja jalka ovat samanaikaisesti edessä.

Moni kuntohiihtäjä saisi pienillä muutoksilla korjattua hiihtotekniikkaansa. Vuorohiihdossa paino jää usein molemmille suksille ns. kahden suksen liukuun ennen ponnistusta. Se hidastaa vauhtia ja vaikeuttaa pidon saamista.

"Vuorohiihdossa vauhti kasvaa huomattavasti, jos oppii yhden suksen liu'un. Paino on koko ajan yhdellä suksella ja siirtyy vasta, kun mono on ohittanut toisen monon", sanoo hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojanen.

Yhden suksen liuku vaatii hieman enemmän tasapainoa, sillä painoa pitää siirtää rohkeammin aina liukuvalle sukselle. Parhaiten yhden suksen liukua voi harjoitella hiihtämällä ilman sauvoja. Sauvoittahiihto ohjaa oikeanlaiseen liukuun ja rytmiin.

Aloittelijoiden ja kokeneidenkin hiihtäjien kannattaa alkukaudesta jättää sauvat pientareelle ja harjoitella vuorohiihtoa ilman sauvoja.

Viilaa tekniikkasi kuntoon:

• Treenaa yhden suksen liukua ilman sauvoja. Siirrä paino toiselle sukselle vasta, kun mono on ohittanut toisen monon.
• Ponnistuksessa paino on kokonaan ponnistavalla jalalla.
• Tarkista ryhti. Vuorohiihdossa asento on hyökkäävä, mutta monilla se jää liian pystyyn. Nojaa siis koko vartalosta eteenpäin.
• Työntö tehdään koko käsivarrella ja liike lähtee olkapäistä, ei pelkästään kyynärpäästä.

Katso vinkit vuorohiihtoon: