Hyppää pääsisältöön

STUK: Hanhikiven ydinvoimalatyömaan maaperätutkimukset eivät riittävät – "tilattu tutkimuksia tilaamisen takia"

Pyhäjoelle rakenettavan Hanhikiven ydinvoimalan rakennustyömaa.
Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan työmaa, Pyhäjoki Pyhäjoelle rakenettavan Hanhikiven ydinvoimalan rakennustyömaa. Kuva: Yle / Taisto Lapila rakennustyömaa,Pyhäjoen ydinvoimalaitos,ydinvoimalat,Hanhikivi

Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimatyömaan maaperätutkimuksissa on epäselvyyksiä. STUK vaatii nyt Fennovoimalta lisätutkimuksia. Tutkimukset ovat avainasemassa kun määritellään suunnitteluperusteet koko ydinvoimalan pohjarakenteille.

STUK:n toimistopäällikkö Pekka Välikangas.
STUK:n toimistopäällikkö Pekka Välikangas STUK:n toimistopäällikkö Pekka Välikangas. Kuva: Yle, Taisto Lapila mies,MOT,Pekka Välikangas

Säteilyturvakeskuksen (STUK) toimistopäällikkö Pekka Välikangas kertoo, että prosesseissa on ollut puutteita.
”Ei ole ollut semmoista johdonmukaista näkemystä, mitä tilataan ja minkä takia. On tilattu ehkä tutkimuksia tilaamisen takia ja sitten tullut tutkimustuloksia, mutta meillä ei ole tiedossa sitä, että miten johdonmukaisesti niitä on käyty läpi. Sitä me nyt jäljitämme myöskin osaltamme.”

Hanhikiven työmaalla Pyhäjoella on jo uudet maaperätutkimukset käynnissä, kertoo Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.

Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.
Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen. Kuva: Yle, Taisto Lapila mies,MOT,Jouni Sipiläinen

”Me saimme nyt koontiraportin kaikista pohjatutkimuksista, jotka meillä on tehty ja niiden perusteella ollaan aloittamassa lisäpohjatutkimusta. Nyt tehdään reaktorisaarekkeen alkuun kolme vinokairaa millä selvitetään mahdollisen ruhjealueen sijainti, ja onko sellaista olemassakaan. Sen perusteella ratkaistaan tämä suunnittelu.”

Uudet maaperätutkimukset
hidastuttavat prosessia

STUK:in Pekka Välikankaalla ei ole käsitystä siitä, miksi tutkimukset ovat menneet pieleen. Osan tutkimuksista on tilannut Fennovoima ja osan ydinvoimalaa rakentava venäläinen Titan-2-yhtiö.
”Käsittääkseni näitä on eri osapuolet tilannut ja se on ollut jossakin määrin hallitsematon prosessi kokonaisuudessaan.”

Säteilyturvakeskuksen (STUK) toimisto Helsingissä.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) toimisto Helsingissä. Kuva: Yle, Taisto Lapila STUK,STUK - säteilyturvakeskus

Fennovoiman mukaan mitkään tutkimuksia ei ole jäänyt tekemättä. Kalliossa olevan ruhjeen mahdollinen olemassaolo on ollut tiedossa, mutta nyt selvitetään vielä tarkemmin sen paikkaa. Uusien tutkimusten pitäisi valmistua huhtikuuhun mennessä.

Fennovoima on toimittanut vain kymmenesosan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta. Maaperätutkimuksen virheet hidastavat prosessia entisestään. STUK:in projektipäällikkö Janne Nevalainen arvioi, että sen jälkeen kun koko lupaan vaadittava aineisto on STUK:illa, menee vähintään kuusi kuukautta käsittelyyn.

”Onhan tässä tämmöinen kulttuuriero, että venäläisillä on oma tapa toimia. Heillä on vakiintuneet alihankintakuviot ja nyt Suomessa ollaan toimittu toisenlaisilla alihankintakuvioilla, niin kyllä siinä on varmaan tämmöistä tapahtunut tässä Hanhikivi 1:llä”, toteaa STUK:in toimistopäällikkö Pekka Välikangas.

Keskustele