Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Ihmissalakuljettajat – Miten pyörii maailman suurin matkatoimisto?

Satojatuhansia ihmisiä pyrkii laittomasti Eurooppaan.
Syyrialainen Aras haluaa Saksasta turvapaikan saaneen perheensä luokse. Satojatuhansia ihmisiä pyrkii laittomasti Eurooppaan. Yle TV1

TV1 torstaina 22.2.2018 klo 21.55 - 22.55, uusinta keskiviikkona 28.2. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Miljoonat ihmiset ovat viime vuosina pyrkineet laittomasti Eurooppaan. Yhdeksän kymmenestä turvautuu ihmissalakuljettajien apuun, kun heidän on päästävä maasta toiseen.

Kannattavaa liiketoimintaa

Ihmisten salakuljetuksesta on tullut kannattavaa liiketoimintaa. Ketkä pyörittävät tätä rikollista toimintaa, jota voidaan kutsua yhdeksi maailman suurimmista matkatoimistoista.

Dokumentti tutustuu maailmaan, joka on tähän asti pysynyt piilossa. Se kertoo ihmissalakuljettajista ja heidän jahtaajistaan.

Houkuttelee rikollisia

Ympäri Eurooppaa on ihmisiä, jotka haluavat saada kiinni ihmissalakuljettajia. Yksi avainhenkilöistä on erikoisyksikköä johtava italialainen syyttäjä Calogero Ferrara.

Ferraran mielestä salakuljettajiin pitää suhtautua samoin kuin mafiaan.

”Molemmat ovat armottomia järjestöjä, toimivat taloudellisen voiton toivossa ja hyvin järjestäytyneesti. Ihmisten salakuljettaminen ja myyminen ovat maailman rikollisimpia toimia.”

Ihmissalakuljetus houkuttelee rikollisia, sillä kysyntä on rajatonta.

Miten ihmissalakuljettaja toimii?

Dokumentissa tavataan ihmissalakuljettajia, jotka näyttävät kameroille kuinka he toimivat. Ohjelmassa muun muassa seurataan Turkissa elävää Alia, jonka työnantajana on laaja salakuljetusjärjestö.

Keitä ovat salakuljettajat ja miten heitä yritetään saada kiinni? Miten Euroopassa on pyritty estämään rikollista toimintaa?

Human Smugglers. Ohjaus: Poul-Erik Heilbuth ja Georg Larsen. Tuotanto: DR/ZDF, Tanska, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.