Hyppää pääsisältöön

Aina on tilaa yhdelle

Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa levytettiin ensi kerran 1940-luvun alussa, yli 75 vuotta sitten. Sen jälkeen tästä ikisuosikista on tullut tallenteita tasaiseen tahtiin, ja osalla on ollut todellista kaupallista menestystäkin. Viulisti Nigel Kennedy pisti Englantilaisen kamariorkesterin kanssa pöytään uuden myyntiennätyksen, kun 80-luvun tulkinta vuodenajoista myi yli 2 miljoonaa kappaletta. Ja aina uudet ryhmät, yhä uudestaan haluavat tehdä sen aivan oman näköisensä versionsa teoksesta.

vivladin äänitteen kansi
vivladin äänitteen kansi Igor Malinovsky

Eikä ihme, teoksen kaupallisen potentiaalin hyödyntämisen lisäksi sitä on tietysti myös hauska soittaa. Vielä soittamistakin hauskempaa on kuunnella näitä tarttuvia melodioita ja iskeviä rytmejä. Tästä kaikesta huolimatta Vuodenaikojen jatkuva levyttäminen on alkanut jo aikaa sitten puuduttaa. Ja ihan syystä. Tähän päivään mennessä Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa on levytetty noin tuhat kertaa. Tätä taustaa vasten voi viulisti Igor Malinovskin ohjastaman Dresdenin residenssiorkesterin cd:tä hypistellessä pilke silmäkulmassa todeta: mikä löytö - vihdoinkin joku on levyttänyt Vivaldin Neljä vuodenaikaa!

Tässä levytyksessä ei ole tarjolla niitä kaikkein kuumimpia nimiä, mutta sitäkin enemmän mainiota ja energistä yhteissoittoa. Venäjällä syntynyt, itävaltalaistunut Igor Malinovski taituroi vuonna 2013 perustamansa Dresdenin residenssiorkesterin nuorten muusikoiden kanssa. Äänite on perushyvää työtä sen kaikilla osa-alueilla.

Mutta mitä uutta tuo tämä äänite verrattuna kaikkiin aiempiin levytyksiin? Se ei siis ollut kysymys, johon minulla olisi vastaus tarjolla. Se oli suora kysymys: mitä uutta tämä äänite tuo verrattuna kaikkiin aiempiin levytyksiin? Siihen on tietysti mahdotonta vastata, koska mitä todennäköisemmin kukaan ei ole kuullut jokaista Vivaldin vuodenajoista tehtyä äänitettä. Joka tapauksessa hyvin taltioitua, energistä ja innoittunutta soittoa kuunnellessa tulee mieleen, että uudella näkökulmalla ei luultavasti ole tekijöille ollut merkitystäkään. Vaikka kyseessä ei varmasti ole kaikkien aikojen kärkikymmeneen sijoittuva Vivaldi-tallenne, niin se on kuitenkin ihan mukiinmenevä paketti.

Teoksen valmistumisesta on muutaman vuoden kuluttua kulunut 300 vuotta. Siinähän voisi olla hyvä paikka jollekin nuorelle ja energiselle viulistille muusikkoystävineen vaikka levyttää jälleen tämä ihana teos.

Antonio Vivaldi: Neljä vuodenaikaa. Dresdenin residenssiorkesteri, Igor Malinovski, viulu ja musiikinjohto. Genuin Classics (GEN18553)

Kuuntele Uudet levyt 20.2.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki