Hyppää pääsisältöön

Kasvukipuja ja hyväksikäyttöä – esikoisohjaajien lyhytelokuvat Rosa was Here ja Punainen huone valmistuivat 1990-luvun sparrausringistä

Heli Sutela on Kukka-Maaria Vsa Kantolan lyhytelokuvassa Punainen huone.
Heli Sutela on Punaisen huoneen Kukka-Maaria. Heli Sutela on Kukka-Maaria Vsa Kantolan lyhytelokuvassa Punainen huone. Kuva: Yle Heli Sutela,Vesa Kantola

Nuorten esikoisohjaajien puolipitkissä elokuvissa sykkii nuoruus ja nuorten näyttelijöiden innostus. Aiheina on nuoren tytön kasvu ilman vanhempien apua.


Punainen huone (1991) ja Rosa was here (1994) valmistuivat molemmat 1990-luvun alussa Sparrausrinki-koulutuksesta. Sparrausrinki oli kuusivuotinen projekti, jossa olivat mukana Elokuvasäätiö, Yle, MTV3 ja AVEK. Hankkeen tarkoitus oli helpottaa uusien ohjaajien pääsyä kiinni elokuvatuotantoihin, ja sen nimissä myönnettiin rahoitus peräti kahteentoista puolipitkään draamaelokuvaan vuosina 1990-96. Hankkeen kuuluisin lopputuote oli elokuvateattereissakin menestynyt Markku Pölösen Onnen maa (1992).

Sanna Liljander Kaija Juurikkalan lyhytelokuvassa Rosa was Here.
Sanna Liljander on Rosa. Sanna Liljander Kaija Juurikkalan lyhytelokuvassa Rosa was Here. Kuva: Yle Rosa Was Here,Sanna Liljander,Kaija Juurikkala

Myös Kaija Juurikkalan Rosa was Here (1994) kuuluu hankkeen menestystarinoihin. Onnen maan tavoin sekin menestyi elokuvateattereissa ja sai Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla. Ohjaaja Juurikkala jäi alalle, ja hän on tehnyt lukuisia dokumentteja sekä lasten- ja nuortenelokuvia.

Rosa was Here alkaa kevätjuhlapäivästä, jolloin oppilaat joutuvat toteamaan, että kaikki aikuiset ovat salaperäisesti vain kadonneet. Kaikki yli 12-vuotiaat ovat pyyhkiytyneet jälkiä jättämättä pois, vain lapset ovat jääneet keskenään maan päälle. Lähtökohdassa on siis selkeitä yhtäläisyyksiä HBO:n tuoreen Leftovers-menestyssarjan kanssa.

Rosa anastaa luokkakavereittensa Mintun, Santerin ja Ilkan kanssa poliisiauton, ja lähtee päämäärättömälle kesäajelulle, koska kukaan ei ole kieltämässä. Mustamaija saa hippimäisen olemuksen ja lapset käyvät road tripillä Porvoon katujuhlissa. Porukalla riittää jännitettävää myös Rosan kohta koittavassa 13-vuotispäivässä: katoaako Rosakin.

Elokuvassa ei nähdä yhtään aikuista, ja lasten esiintyminen on enimmäkseen luontevaa ja kiinnostavaa. Juonenkäänteet ovat yllättäviä ja tarina pysyy kasassa. Elokuva saikin pääsääntöisesti kiittävät arvostelut aikoinaan.

Nimiroolissa nähtävä karismaattinen Sanna Liljander ei ryhtynyt näyttelijäksi. Hän opiskeli Metropolian ammattikorkeakoulussa ohjaajaksi, ja hänen toinen lyhytelokuvansa Onni (2012) sai sekin arvostetun Risto Jarva -palkinnon. Santeria esittävä Oula Kitti on nykyään Tampereelta valmistunut näyttelijä ja koreografi, ja hän on kiinnitettynä Turun kaupunginteatteriin. Hän on näytellyt useissa elokuvissa ja hoitanut stunt-tehtäviä ja tehnyt taistelukoreogafioita.

Ilkkana nähtävä Petteri Jamalainen esitti yli 10 vuoden ajan Kotikadun Hessua vuodesta 1996 alkaen, ja on tehnyt myös pari elokuvaroolia aikuisena. Pääneilkosta vain Mintun roolissa esiintyvä Soili Niemi jätti elokuvahommat tähän yhteen kertaan.

Petteri Jamalainen ja Sanna Liljander elokuvassa Rosa was Here.
Petteri Jamalainen ja Sanna Liljander automatkalla. Petteri Jamalainen ja Sanna Liljander elokuvassa Rosa was Here. Kuva: Yle Rosa Was Here,Petteri Jamalainen,Sanna Liljander,Kaija Juurikkala

Monissa muissa Sparrausringin elokuvissa esiintyi ensimmäisen tai toisen vuoden näyttelijäoppilaita Teatterikorkeakoulusta. Niin myös Vesa Kantolan ohjaamassa nuoren naisen kuvassa Punainen huone.

Olli Jalosen alkuperäistekstiin perustuva Punainen huone kertoo nuoren siivoojatytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kukka-Maaria tulee kaupunkiin siivoustöihin ja päätyy vuokralaiseksi epäilyttävälle jupille, joka alkaa orjuuttaa tyttöä seksileikkeihin. Raisa-sisar pyörittää puolison ja rakastajan lisäksi nousujohteista uraansa täysin itsekeskeisesti, eikä Kukka-Maarian hätä voisi vähempää kiinnostaa.

Lyhytelokuvan miehitys on sangen kiinnostava. Pääosassa Kukka-Maariana nähdään Heli Sutela, joka opiskeli tuolloin Teatterikorkeakoulussa. Sutela tuli kymmenisen vuotta myöhemmin koko kansalle tutuksi Kumman kaa -sarjan Annena. Hän on esiintynyt monissa elokuvissa ja on yksi maamme suosituimmista naispuolisista stand up -koomikoista. Potentiaalista poikaystävää pikku roolissa esittää opiskelutoveri Kari Toivonen, joka nykyisin näyttelijänä käyttää etunimeä Kari-Pekka.

Raisa-siskoa esittävä Elina Hurme on näyttelijänä työskennellyt paljon poikkitaiteellisissa tuotannoissa ja performatiivisissa pienryhmissä kuten Homo $, Särjen ääni ja Kiasman Kalevala Generator -projekti. Hän on myös esiintynyt luontevasti ja persoonallisesti lukuisissa kotimaisissa elokuvissa. Meriittilistalta löytyvät mm. Apinan vuosi (1983), Palava enkeli (1983), Isä meidän (1993), Kivenpyörittäjän kylä (1995), Neitoperho (1997) ja Tulennielijä (1998). Viimeksi hänet on nähty Eija-Liisa Ahtilan multimediateoksessa Marian ilmestys (2011).

Jussi Parviainen Vesa Kantolan lyhytelokuvassa Punainen huone.
Jussi Parviainen. Jussi Parviainen Vesa Kantolan lyhytelokuvassa Punainen huone. Kuva: Yle Jussi Parviainen,Vesa Kantola

Kukka-Maarian kylmänä hyväksikäyttäjänä nähdään Jussi Parviainen, joka oli muutama vuosi aiemmin Jumalan teatteri -kohun jälkimainingeissa irtisanoutunut Teatterikorkeakoulun professorin virasta. Raisan rakastajaa esittää nuorena kuollut näyttelijä Timo Toikka.

Punaisen huoneen ohjaaja Vesa Kantola valmistui 1990-luvun alussa Taideteollisen korkeakoulun elokuvalinjalta ohjaajaksi. Omat ohjaustyöt jäivät laman takia minimiin, Kantola löysi itsensä opettamasta. Nykyisin hän on lehtorina Aalto-yliopiston mediatekniikan osastolla ja opettaa konseptisuunnittelua ja elokuvakerrontaa.

  • Rosa was Here (1994) Rooleissa: Sanna Liljander, Oula Kitti, Soili Niemi, Petteri Jamalainen, Ossi Lehtinen, Eero Milonoff. Käsikirjoitus ja ohjaus Kaija Juurikkala. Filminor Oy
  • Punainen huone (1991) Rooleissa: Heli Sutela, Elina Hurme, Timo Toikka, Jussi Parviainen, Tom Wentzel, Risto Salmela, Kari Toivonen. Käsikirjoitus Vesa Kantola ja Olli Jalonen. Ohjaus Vesa Kantola.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa