Hyppää pääsisältöön

Lauluntekijätohtori Laura Sippola teki laulun lemmikin kuolemasta: "Suru on kuin raaja olisi viety kehosta"

Muusikko Laura Sippola pianon äärellä
Muusikko Laura Sippola pianon äärellä pianisti,Laura Sippola,Puoli seitsemän

Laulaja-lauluntekijä Laura Sippola tapasi vuosia sitten ystävän, jonka koira oli juuri kuollut. Ystävä tuskaili surun ja sen ilmaisemisen kanssa.

– Mistä voi johtua, että omien isovanhempien saattaminen hautaan tuntui helpommalta kuin oman koiran kuolema?

Sippola päätti, että tästä asiasta on tehtävä laulu. Syntyi kappale Pienen pieni.

– Tein siitä useita versioita, mutta se ei oikein asettunut. Halusin tarttua aiheeseen konkreettisesti ja kirjoittaa arjen näkökulmasta. Viimein syksyllä 2016 eräällä biisinkirjoitusleirillä sain tehtyä kappaleen siihen muotoon, millaisena se kuullaan levyllä.

Mistä voi johtua, että omien isovanhempien saattaminen hautaan tuntui helpommalta kuin oman koiran kuolema?


Laulun tuntemukset ovat yllättävän tuttuja. Puoli seitsemän keräsi viikonlopun aikana kuvia ja tarinoita lemmikin kuoleman aiheuttamista tunteista. Lauseet "suru on suuri" ja "ikävä on suunnaton" toistuivat useissa kertomuksissa.

– Meidän villakoiran kuolemasta on noin 13 vuotta enkä vieläkään ole kunnolla yli siitä päässyt, muistelen usein kahden muun koirani kanssa reittejä joita usein mentiin. Jotkut ihmiset joilla ei ole ollut lemmikkejä ei ymmärrä miten raskasta lemmikin menetys on. Perheenjäseniä ne ovat siinä missä ihmisetkin ja yhtä tärkeitä. - Janne

Kuolemasta pääsee yli suremalla

Omistajan suhde lemmikkiin voi muodostua psykologian professori Anu-Katriina Pesosen mukaan yhtä vahvaksi kuin vanhemman ja lapsen välinen suhde. Tämän vuoksi lemmikin kuoleman hyväksyminen on niin vaikeaa.

Jos vielä hakee surulleen oikeutusta, niin menetyksestä voi olla erittäin vaikeaa päästä irti. Pesonen muistuttaa, että kuolemasta pääsee yli suremalla ja se on osa hyväksymisprosessia.

– Tulimme kotiin lapsemme hautajaisista ja lähdimme mieheni kanssa samantien viemään Ottoa eläinlääkäriin. Otolla todettiin vaikea munuaisvika ja vaihtoehtoina loppuelämän dialyysihoito pari kertaa viikossa tai lopettaminen. Istuimme lattialla, Otto sylissämme ja silittelimme sitä hiljaa hyvästiksi. Rauhallisesti Otto nukahti ikiuneen. Samoilla itkuilla siinä meni lapsi ja koira... - Outi

Samoilla itkuilla siinä meni lapsi ja koira...

Joillakin suru on myös haikeutta siitä hetkestä, kun lemmikistä on pakko luopua.

– Olen päättänyt jos kuolee ennen minuu niin tuhkataan ja tuhka samaan monttuun kanssani... joskus itkeskelen tulevaa menetystä, eläinlääkärikin sanoi kuinkahan sinä pärjäät jos koira kuolee tai joudutaan nukuttamaan... tämä kissa ja tämä koira on elämäni viimeiset eläimet ...- Henrik

Eläinlääkärikin sanoi kuinkahan sinä pärjäät jos koira kuolee

– Surun ja ikävän määrää ei kukaan muu voi ymmärtää, kuin sellaiset kanssaihmiset joille eläimet on muuttunut perheenjäseniksi. - Pirjo

Kiitämme kaikkia kuvia lähettäneitä ja kertomuksensa jakaneita.

Katso Laura Sippolan koko haastattelu Yle Areenasta:


Lisää aiheesta:
Kuinka auttaa lemmikkiä surevaa kaveria

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän