Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Onko e-kirja vielä avaamatta? Näin pääset alkuun

Kuva on Digitreenien pääkuva, jossa miehen farkuntaskuissa on sekä e-kirjan lukulaite että tavallinen kirja
Kuva on Digitreenien pääkuva, jossa miehen farkuntaskuissa on sekä e-kirjan lukulaite että tavallinen kirja Kuva: Pixabay CC0 Digitreenit,sähkökirjat,digitaaliset menetelmät

Sähköistä kirjaa eli e-kirjaa voit lukea joko suoraan selaimella tai ladata kirjan omalle laitteellesi. Yhden laitteen avulla saat siis luettavaksesi ison pinon kirjoja.

Kiinnostus digitaalisia kirjoja ja lehtiä kohtaan kohtaan lisääntyy Suomessa koko ajan. Sähkökirjassa et tarvitse kirjanmerkkiä tai suurennuslasia: Kirja muistaa, mihin jäit ja kirjasinten kokoa voi säätää.

Kuvakaappaus Ellibs-sovelluksesta. Rattaan kuvasta pääsee säätämään mm. tekstin kokoa.
E-kirjassa kirjasinten kokoa ja näytön valoisuutta voi säätää. Kuva Ellibsistä. Kuvakaappaus Ellibs-sovelluksesta. Rattaan kuvasta pääsee säätämään mm. tekstin kokoa. Digitreenit,Sähkökirja,kirjastot

Maksullisten aineistojen ohella on tarjolla paljon ilmaista luettavaa, sekä luettavana että äänikirjoina. Kirjastojen kokoelmat ovat Suomessa yksi merkittävimmistä ilmaisten e-kirjojen lähteistä.

Kirjastojen eKirjasto-palvelusta löydät yleisten kirjastojen e-kirjat, äänikirjat, e-lehdet, videot ja verkkokurssit. Voit hakea oman kirjastosi valikoimaa tai tarkastella kaikkien kirjastojen tarjontaa.

Kuvakaappaus eKirjasto.fi-sivulta: oman kunnan valinta.
eKirjasto-sivulta pääset yleisten kirjastojen e-aineistoihin. Valitse kuntasi ja sen alta oman kirjastokimppasi. Kuvakaappaus eKirjasto.fi-sivulta: oman kunnan valinta. Digitreenit,sähkökirjat,kirjastot,eKirjasto

Millä luet e-kirjaa?

  • E-kirjoja voi lukea älypuhelimesta tai tietokoneen ja tablet-tietokoneen (esimerkiksi Apple iPad, Samsung Galaxy TAB) ruuduilta.
  • Myös erillisiä e-kirjojen lukemiseen tarkoitettuja lukulaitteita, kuten Kindle, Sony Reader, Cybook ja Kobo käytetään. Niitä markkinoidaan muun muassa kevyempinä ja silmille miellyttävämpinä kuin tablet-tietokoneita. E-kirja kopioidaan lukulaitteelle joko tietokoneen kautta tai suoraan lukulaitteeseen, jos siinä on verkkoyhteys.
  • On tärkeää selvittää, mitä tiedostomuotoja laitteella voi käyttää. Yleisimmäksi on vakiintumassa ePub. Toinen tärkeä ominaisuus on PDF-tuki, joka löytyy lähes joka laitteesta.
  • Kirjastojen e-kirjoja voi lukea useimmilla lukulaitteilla. Huomaa, että Kindle käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa, eikä sillä voi lukea kirjaston e-kirjoja.
  • Sähköinenkirja.fi-sivustolta löydät lisätietoa muun muassa lukulaitteen valintaan.

E-kirjan lukeminen selaimella tai sovelluksella

Helpoin tapa lukea kirjastojen e-kirjoja on verkkoselaimen kautta (Chrome, Firefox, Safari, Edge). Silloin tarvitset toimivan internetyhteyden ja päivitetyn selaimen. Erillistä lukuohjelmaa tai muita tunnuksia ei tarvita, vain kirjastokortin ja kirjastosta saatavan nelinumeroisen PIN-koodin.

Kuvakaappaus Helmet-kirjastosta: Saatavana olevan e-kirjan lukeminen.
E-kirjoja voi esikatsella selaimessa. Kuva Helmet-kirjastosta. Kuvakaappaus Helmet-kirjastosta: Saatavana olevan e-kirjan lukeminen. Digitreenit,sähkökirjat,HelMet-kirjasto

Huomaa, että kaikkia kirjoja ei voi lukea selaimen kautta, vaan niitä luetaan laitteelle erikseen asennettavan e-kirjapalvelun eli sovelluksen avulla. Niitä ovat Biblio, Ellibs ja OverDrive. Eri kirjastot käyttävät eri palveluja. Sovellukset neuvovat ensikertalaista käytön alkuun melko selkeästi.

Kuvakaappaus Ellibs-sovelluksesta. Kun sen ottaa käyttöön 1. kerran, se ehdottaa Ellibs-kaupan tunnusten luomista. Voit hyvin edetä valitsemalla "Minulla ei ole Ellibs-tunnusta".
Kirjaston kirjaa luetaan erillisen palvelun sivulla tai sovelluksessa. Tässä palveluna Ellibs. Palveluihin ei tarvitse luoda omaa tiliä. Kuvakaappaus Ellibs-sovelluksesta. Kun sen ottaa käyttöön 1. kerran, se ehdottaa Ellibs-kaupan tunnusten luomista. Voit hyvin edetä valitsemalla "Minulla ei ole Ellibs-tunnusta". Digitreenit,Sähkökirja,kirjastot

Kirjastojen sähkökirjoja varataan samalla tavoin kuin perinteisiä kirjoja. E-kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päättyessä. Ne voi myös palauttaa ennen laina-ajan loppua, mikä lyhentää varausjonoja.

Suomen kirjastot muodostavat noin 30 alueellista "kimppaa", esimerkkinä pääkaupunkiseudun Helmet, Lapin kirjasto tai Satakirjasto. Kullakin kirjastokimpalla on tietty määrä lisenssejä e-kirjoihin, joten kirjoja voi joutua jonottamaan.

Jonot saattavat helpottaa, kun valtakunnallinen e-kirjasto toteutuu. Koko maan yhteinen e-kirjasto auennee vuonna 2024. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on jo yhteinen Pohjoisen eKirjasto.

Kuvakaappaus Helmet-kirjaston sivulta: Varattuna e-kirja, näkyy tietoa siitä milloin kirja on saatavana.
Suosittuja sähkökirjaa joutuu jonottamaan. Kuva pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastosta. Kuvakaappaus Helmet-kirjaston sivulta: Varattuna e-kirja, näkyy tietoa siitä milloin kirja on saatavana. Digitreenit,kirjastot,Sähkökirja

E-kirjan lataaminen omalle koneelle

Kun lataat e-kirjan omalle laitteellesi, voit lukea kirjaa offline-tilassa eli ilman nettiyhteyttä.

Ensimmäisellä kerralla tee näin.

1. Hanki Adobe-tili

2. Asenna lukuohjelma

Kirjastot suosittelevat Bluefire Readeria Androidille ja iPhonelle ja iPadille, tietokoneille Adobe Digital Editions-lukuohjelmaa.

Eri käyttöjärjestelmien ohella myös Amazon tarjoaa Kindle-lukusovellusta, jonka avulla Amazonista ostettuja kirjoja voi lukea ilman omaa Kindle-lukulaitetta. Myös Googlella (Google Play Kirjat) ja Applella (iBooks) on omat lukusovelluksensa, joilla voi lukea heidän kaupoistaan ladattuja tai ostettuja kirjoja.

3. Kirjaudu sisään lukuohjelmaan samalla sähköpostiosoitteella, jolla loit Adobe-tilin.

Seuraavilla kerroilla hyppää suoraan neljänteen kohtaan.

4. Lataa kirja laitteellesi.

E-kirjan lukeminen puhelimen tai tabletin Kirjat-sovelluksella

Sekä Applen laitteista että Android-laitteista löytyy laitevalmistajan oma Kirjat-sovellus. Se kannustaa käyttäjää lataamaan sovelluksen omia kirjoja, jotka ovat yleensä maksullisia.

Kirjat- eli Books-sovellukseen (iPhone tai iPad) ja Play Kirjat -sovellukseen (Android-laitteet) voi kuitenkin ladata myös muita kirjoja – esimerkiksi Gutenberg-projektin klassikoita Kirjasampo-palvelusta. Sovelluksissa kirjaan voi tehdä omia kirjanmerkkejä ja muistiinpanoja.

Kuvakaappaus Gmailista: Eliibsistä tullut ilmoitus laina-ajan alkamisesta.
Tieto kirjaston e-kirjan laina-ajan alkamisesta tulee sähköpostiin. Kuvakaappaus Gmailista: Eliibsistä tullut ilmoitus laina-ajan alkamisesta. Digitreenit,Sähkökirja,kirjastot

Muita ilmaisia e-kirjojen ja -aineistojen tarjoajia

  • Kirjasampo on kirjastojen valtakunnallinen palvelu. Sieltä voit hakea tietoa kirjoista ja kirjailijoista ja ladata Gutenberg-projektin suomenkielisiä kirjoja.
  • Gutenberg -projekti tarjoaa ilmaiseksi tuhansia e-teoksia (englanninkielinen sivu).
  • Kansalliskirjasto
  • Elisa kirja -palvelusta löydät myytävien kirjojen ohella monia klassikoita ilmaiseksi luettavaksi. Palvelu vaatii kirjautumisen ja Elisa kirja -sovelluksen lataamisen.
  • Informaatikon nettiresurssi -sivustolta löydät lisää linkkejä ilmaisiin sisältöihin.

Juttua varten on haastateltu informaatikko Saara Leskistä ja Tuija Kalketta sekä kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiirtä Helsingin kaupunginkirjastosta.

Muokkaukset:
21.4.20 Lisätty maininta Kirjasampo-palvelusta ja kappale mobiililaitteiden Kirjat-sovelluksista.
3.12.20 Vaihdettu linkkejä ja kuvia ajan tasalle.
11.1.21 Valtakunnallisen e-kirjaston aikataulua korjattu, lisätty tieto kirjojen palautuksesta ennen laina-ajan loppumista.
7.3.22: Valtakunnallisen e-kirjaston aikataulua korjattu.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele