Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Onko e-kirja vielä avaamatta? Näin pääset alkuun

Kuva on Digitreenien pääkuva, jossa miehen farkuntaskuissa on sekä e-kirjan lukulaite että tavallinen kirja
Kuva on Digitreenien pääkuva, jossa miehen farkuntaskuissa on sekä e-kirjan lukulaite että tavallinen kirja Kuva: Pixabay CC0 Digitreenit,Sähkökirja,digitaaliset menetelmät

E-kirjaa voit lukea joko suoraan selaimella tai ladata kirjan omalle laitteellesi. Yhden laitteen avulla saat siis luettavaksesi ison pinon kirjoja.

Kiinnostus digitaalisia aineistoja (e-kirjat, äänikirjat ja e-lehdet) kohtaan lisääntyy Suomessa. Maksullisten aineistojen ohella on tarjolla paljon ilmaista luettavaa. Kirjastojen kokoelmat ovat tällä hetkellä Suomessa yksi merkittävimmistä ilmaisten e-kirjojen lähteistä.

eKirjasto-palvelu kokoaa sekä kaikille vapaasti saatavilla olevat aineistot että eri kirjastojen kokoelmat saman sivuston alle.

Kuvassa kuvakaappaus eKirjasto.fi-sivulta, jossa nuoli kertoo mistä pääsee valitsemaan oman krijastonsa
eKirjasto-sivustolta pääset yleisten kirjastojen e-aineistoihin. Kuvassa kuvakaappaus eKirjasto.fi-sivulta, jossa nuoli kertoo mistä pääsee valitsemaan oman krijastonsa Digitreenit,Sähkökirja,E-kirjakaupat,eKirjasto

Miten luet e-kirjaa?

  • E-kirjoja voi lukea älypuhelimesta tai tietokoneen ja tablet-tietokoneen (esimerkiksi Apple iPad, Samsung Galaxy TAB) ruuduilta.
  • Myös erillisiä e-kirjojen lukemiseen tarkoitettuja lukulaitteita, kuten Kindle, Sony Reader, Cybook ja Kobo käytetään. Niitä markkinoidaan muun muassa kevyempinä ja silmille miellyttävämpinä kuin tablet-tietokoneita. E-kirja kopioidaan lukulaitteelle joko tietokoneen kautta tai suoraan lukulaitteeseen, jos siinä on verkkoyhteys.
  • On tärkeää selvittää, mitä tiedostomuotoja laitteella voi käyttää. Yleisimmäksi on vakiintumassa ePub. Toinen tärkeä ominaisuus on PDF-tuki, joka löytyy lähes joka laitteesta.
  • Kirjastojen e-kirjoja voi lukea useimmilla lukulaitteilla. Huomaa, että Kindle käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa, eikä sillä voi lukea kirjaston e-kirjoja.
  • Sähköinenkirja.fi-sivustolta löydät lisätietoa muun muassa lukulaitteen valintaan.

E-kirjan lukeminen selaimen kautta

Helpoin tapa lukea kirjastojen e-kirjoja on verkkoselaimen kautta. Silloin tarvitset toimivan internetyhteyden ja päivitetyn selaimen. Erillistä lukuohjelmaa tai muita tunnuksia ei tarvita, vain kirjastokortin ja kirjastosta saatavan nelinumeroisen PIN-koodin.

Kullakin kirjastolla on tietty määrä lisenssejä e-kirjoihin, joten kirjoja voi joutua jonottamaan. Kirja palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Kuvassa näytetään mistä pääsee varmaan e-kirjan Helmet-kirjastossa
E-kirjoja voi varata samalla tavalla kuin perinteisiä kirjoja. Kuvassa näytetään mistä pääsee varmaan e-kirjan Helmet-kirjastossa Digitreenit,Sähkökirja,Helmet-kirjasto

Huomaa, että kaikkia kirjoja ei voi lukea selaimen kautta, vaan niitä luetaan laitteelle erikseen asennettavan lukuohjelman avulla.

E-kirjan lataaminen omalle koneelle

Kun lataat e-kirjan omalle laitteellesi, voit lukea kirjaa offline-tilassa eli ilman nettiyhteyttä.

Ensimmäisellä kerralla tee näin.

1. Hanki Adobe-tili

2. Asenna lukuohjelma

Kirjastot suosittelevat Bluefire Readeria Androidille ja iPhonelle ja iPadille, tietokoneille Adobe Digital Editions-lukuohjelmaa.

Eri käyttöjärjestelmien ohella myös Amazon tarjoaa Kindle-lukusovellusta, jonka avulla Amazonista ostettuja kirjoja voi lukea ilman omaa Kindle-lukulaitetta. Myös Googlella (Google Play Kirjat) ja Applella (iBooks) on omat lukusovelluksensa, joilla voi lukea heidän kaupoistaan ladattuja tai ostettuja kirjoja.

3. Kirjaudu sisään lukuohjelmaan samalla sähköpostiosoitteella, jolla loit Adobe-tilin.

Seuraavilla kerroilla hyppää suoraan neljänteen kohtaan.

4. Lataa kirja laitteellesi.

E-kirjan lukeminen puhelimen tai tabletin Kirjat-sovelluksella

Sekä Applen laitteista että Android-laitteista löytyy laitevalmistajan oma Kirjat-sovellus. Se kannustaa käyttäjää lataamaan sovelluksen omia kirjoja, jotka ovat yleensä maksullisia.

Kirjat- eli Books-sovellukseen (iPhone tai iPad) ja Play Kirjat -sovellukseen (Android-laitteet) voi kuitenkin ladata myös muita kirjoja – esimerkiksi Gutenberg-projektin klassikoita Kirjasampo-palvelusta. Sovelluksissa kirjaan voi tehdä omia kirjanmerkkejä ja muistiinpanoja.

Muita ilmaisia e-kirjojen ja -aineistojen tarjoajia

  • Kirjasampo on kirjastojen valtakunnallinen palvelu. Sieltä voit hakea tietoa kirjoista ja kirjailijoista ja ladata Gutenberg-projektin suomenkielisiä kirjoja.
  • Gutenberg -projekti tarjoaa ilmaiseksi tuhansia e-teoksia (englanninkielinen sivu).
  • Kansalliskirjasto
  • Elisa kirja -palvelusta löydät myytävien kirjojen ohella monia klassikoita ilmaiseksi luettavaksi. Palvelu vaatii kirjautumisen ja Elisa kirja -sovelluksen lataamisen.
  • Informaatikon nettiresurssi -sivustolta löydät lisää linkkejä ilmaisiin sisältöihin.

Juttua varten on haastateltu informaatikko Saara Leskistä ja yksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiirtä Helsingin kaupunginkirjastosta.

Muokkaukset:
21.4.20 Lisätty maininta Kirjasampo-palvelusta ja kappale mobiililaitteiden Kirjat-sovelluksista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele