Hyppää pääsisältöön

Ondine-galleriassa Erkki-Sven Tüürin ääniveistoksia

Erkki-Sven Tüür on sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla, ja se on paljon sanottu, koska kilpailua riittää. Tüür ei ole menestynyt tuurilla, vaan vahvalla ja tunnepitoisella nykymusiikilla, jonka selväpiirteiset, plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia. Ondine on jo hetkisen tehnyt yhteistyötä Tüürin kanssa, ja uusimmalla levyllä Tapiola Sinfonietta esittää Tüürin kolme tuoretta, laajaa, kansainvälistä tilausteosta: alttoviulukonserton Illuminatio, kahdeksannen sinfonian sekä erikoisen nokkahuiluteoksen Whistles and Whispers from Uluru.

Erkki-Sven Tuur / Tapiola Sinfonietta
Erkki-Sven Tuur / Tapiola Sinfonietta Uudet levyt

Illuminatio on saanut solistikseen alttoviulutähti Lawrence Powerin. Säveltäjän visio pyhiinvaelluksesta valoa kohti toteutuu, mutta raskain askelin. Power käyttää voimaa ja intensiteettiä mielestäni liikaa; yksi Tüürin musiikin ansioista on nimittäin se, että suunta ja tunnelma pysyvät yllä ilman ylimääräistä voimankäyttöä.

Kahdeksas sinfonia toimiikin paremmin, kun Olari Eltsin johtama Tapiola Sinfonietta pääsee toteuttamaan Tüürin ideat ilmavasti, kirkkaasti ja kamarimusiikillisesti. Mukana on Tüürin aiemmasta musiikista tuttuja tehokeinoja, kuten rumpusetin tukema rytmi, klassinen muoto ja operointi riittävän erottuvilla motiiveilla, mutta tuttua on myös se, että sinfoniaa kuuntelee mielikseen - se on täynnä taitavasti muotoiltuja, herkullisia sointipintoja ja soinnillisia ääriviivoja, jotka muodostavat dramaturgisesti kestävän kokonaisuuden.

Levyn kiehtovinta antia on varttitunnin mittainen teos nokkahuiluille, elektroniikalle ja jousiorkesterille. Genevieve Lacey kuljettaa maagista soolo-osuutta sopraniinohuilun korkeuksista bassonokkahuilun huminaan ja takaisin. Solistin multifonit, yhtäaikainen laulu ja muut erikoistekniikat toimivat kuin inhimillinen syntetisaattori, ja sulautuvat moninaisesti käytettyyn jousiorkesteriin. Tapiola Sinfonietta hoitelee sekä oudot soinnit että vaativat rytmit suvereenisti, mutta korkeiden jousten kuvioita olisi pitänyt vielä hioa.

Kokonaisuus kuitenkin todistaa Ondinen nykylinjan osuvuudesta. Laadukasta nykymusiikkia haetaan Lindberg-Rautavaara -rajan ulkopuolelta, mutta hyvää skandinaavis-balttilaista brändiä kunnioittaen.

Erkki-Sven Tüür: Illuminatio; Whistles and Whispers from Uluru; Sinfonia nro 8. - Lawrence Power, alttoviulu, ja Genevieve Lacey, nokkahuilut, sekä Tapiola Sinfonietta/Olari Elts. (Ondine, ODE 1303-2)

Kuuntele Uudet levyt 27.2.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.