Helmikuun 21. päivänä Jean Sibeliuksen perhe on juuri saapunut Ainolasta evakkoon Helsinkiin ja asettunut asumaan säveltäjän veljen kotiin. Kaupunkiin päässyt 15-vuotias Katarina lähtee heti seikkailemaan. #musiikinkevät1918
Kapellimestari Robert Kajanus ilmestyi yllättäen Ainolaan helmikuun 19. päivänä. Hänen tarkoituksenaan oli taivutella säveltäjä Jean Sibelius jättämään kotinsa ja pakenemaan perheineen Helsinkiin. Kajanuksen, Sibeliuksen veljen Christian Sibeliuksen ja langon taidemaalari Eero Järnefeltin mielestä Jääkärimarssin säveltäjän oli liian vaarallista jäädä punaisten hallitsemalle maaseudulle, kun Mannerheimin valkoinen armeija alkoi lähestyä.
Kajanuksen pitkällisen taivuttelun jälkeen Sibelius antoi periksi. Seuraavana päivänä, 20. helmikuuta Sibeliuksen perhe pakkautui rekiin ja pakomatka Helsinkiin alkoi. Sisäkkö Aino Kari ja keittäjä Helmi Vainikainen jäivät pitämään huolta Ainolasta.
Helsingissä koko perhe asettui aluksi Christian Sibeliuksen kotiin, Lapinlahden mielisairaalan ylilääkärin asuntoon.
Katarina jatkoi päiväkirjaansa Lapinlahdella…
"Minä säälin Nelma-tätiä sieluni pohjasta, kun eilen majoituimme hänen hyvin järjestettyyn kotiinsa. Meidän slarvinen perheemme ei ylipäänsä sovi kaupunkiin, luullakseni.
Pappa ja mamma nukkuvat peräkamarissa, Maija ja minä ”lastenkamarissa”, vaihdoimme mielipiteitä puolet yöstä. Piiu nukkuu ruokasalissa ja Assu sänkykamarissa Nelma-tädin, Kitti-sedän ja Pojun kanssa. Eleganttia.
Olimme aamulla Pipsa, Laila, Maija ja minä kolerabarakeilla.
Olen usein ajatellut, miltä mahtaisi tuntua nähdä kaatuneita, mahtaisiko sitä pyörtyä ja voisko niitä katsella. Mutta se ei ollut läheskään niin kauheata kuin olin luullut.
Olivathan ruumiit kaameita, verisiä, puolialastomia, jäykistyneitä ja kädet omituisessa asennossa.
Mutta meidät valtasi vain ääretön sääli. Minusta tuntui kuin olisi minun täytynyt tehdä jotain heidän hyväkseen. Mutta mitä? Ei se enää ollut autettavissa, he olivat kuolleet.
Nähdessäni erään insin. Sahlbergin ruumiin, tuntui aivan kuin olis’ hän ollut läheinen omainen – olihan hän ”meidän poikiamme”.

Taivaalle kiitos, ettei kukaan tiennyt, ett’ sinne menimme, he olisivat kauhistuneet. Mutta me menimme sinne ainoastaan koettaaksemme, jos voisimme sitä kestää.
Miltähän heistä kaikista on tuntunut? Minkälainen elämä heillä oli takanaan? Ja mitä he olivat kuollessaan ajatelleet?
Omasta puolestani en luule, että ihmisen ajatukset hänen kuollessaan ovat mitään erikoisen runollisia. Minä ajattelisin varmasti: ”No nyt se elämä meni”, enpä juuri muuta.
Mutta kuoleman jälkeen? Mitä sitte? Eikö mitään?
Tiesivätköhän nuo kuolleet, että me olimme heidän maallisia jäännöksiänsä katsomassa? No, jos sen tiesivät, niin toivottavasti tiesivät myös, ettemme sitä uteliaisuudesta tehneet.
Tuntui melkein kuin olisi hävennyt olla siellä."
Seuraa Katarina Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 24. helmikuuta.
Lähteet
Sibelius, Katarina: Päiväkirja 1918. Käsikirjoitus. Kansallisarkisto.
Ekman, Karl: Jean Sibelius. Taiteilijan elämä ja persoonallisuus. Otava. Helsinki 1935.
Levas, Santeri: Jean Sibelius. Muistelmia suuresta ihmisestä Toinen osa Järvenpään mestari. WSOY. Porvoo 1960.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Linkit
Sibelius.fi Katarina Ilves
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?