Hyppää pääsisältöön

Simon Rattlen keräämä Haydn-kummallisuuksien galleria

Kapellimestari Simon Rattle rakastaa Joseph Haydnin musiikkia, ja haluaa julistaa kaikelle maailmalle, kuinka suuri musiikillinen keksijä ja uudistaja Haydn oli. Tätä tarkoitusta varten Rattle on valikoinut Haydnin sinfonioista, oratorioista ja oopperoista radikaaleimmat ja oudoimmat osiot, ja koostanut niistä liki tunnin mittaisen orkesterimatkan. Lontoon sinfoniaorkesterin levyttämänä valikoimasta muodostuu kummallisuuksien galleria, mutta hieno sellainen.

Simon Rattle / LSO / Haydn
Simon Rattle / LSO / Haydn Uudet levyt

Haydn uudisti vaikka kuinka ja mitä, mutta silti hänen tyylikautensa oli sopusuhtaisuutta korostava klassismi. Haydnin tuotannossa radikaalit hetket olivat pikantteja yksityiskohtia ja yllätyksiä. Siinä kontekstissa tuntuu luonnottomalta, kuinka Rattlen valikoima teutaroi ilmaisun ääripäiden välillä parin minuutin katkelmien hengästyttävänä jatkumona.

Mutta ei Rattle sopusuhtaisuutta tavoittelekaan, vaan elämyksiä, ja ne hän paketoi luonnollisuuden ja tyylikkyyden naamioon. Lontoon sinfoniaorkesteri soittaa niin raikkaasti, rytmikkäästi ja affekteihin eläytyen, että filharmoninen, kankea klassismi tuntuu enää pahalta unelta, josta on jo aikaa sitten herätty perioditietoisuuteen. Eläväistä vaikutelmaa haittaa vain SACD-monikanavahybridilevyn stereomiksauksen etäinen, kliininen ote. Lontoon sinfoniaorkesterin oma LSO Live -merkki on syyllistynyt siihen aiemminkin. Kenties konserttiäänitys katsotaan turvallisemmaksi tehdä etäältä ja kaiuttaen, vaikka lontoolaisten osaaminen kestäisi lähemmänkin tarkastelun. Intiimimpi, barokkisempi äänitys korostaisi Haydnin radikaaliutta vielä entisestään.

Joseph Haydn: An Imaginary Orchestral Journey. - Lontoon SO/Simon Rattle. (LSO Live, LSO0808)

Kuuntele Uudet levyt 27.2.2018, toimittajana Kare Eskola.