Hyppää pääsisältöön

Apua olympialaisten vieroitusoireisiin

Peetu Piiroinen tekee voltin, takana aita, jossa olympiarenkaat.
Peetu Piiroinen tekee voltin, takana aita, jossa olympiarenkaat. Kuva: Lehtikuva PyeongChang 2018,lumilautailu,Peetu Piiroinen

Urheilu-uutiset ja -selostukset tuottavat Aristoteleen kantapää -ohjelman kuuntelijoille jatkuvasti hupia ja kielikorvan särähtelyä. Liekö syynä toimittajien kiire, vai aiheuttaako suoritusten herättämä tunnekuohu kompurointia ilmaisussa?

Tietenkin kyse voi olla myös siitä, että kuuntelijamme seuraavat erityisen tiiviisti urheilua, tai sitten siitä että toimittajat haluavat herättää huomiota harhaanjohtavilla otsikoilla.

Vesa Törnroos tähtäsi osuman päähän finaaliuusinnassa.― Kaleva 7.5.2017

Talviolympialaisten ja kotoisten hiihtokelien kunniaksi kysyimme viime viikolla Aristoteleen kantapään facebook-ryhmäläisiltä, millaisia hiihtoaiheisia sanontoja heille tulee mieleen. Moni tarjosi tuttua suksi kuuseen tai suolle -sanontaa. Myös sukuvika kun suksi ei luista sekä sukset ristissä -sanonnat jaettiin useampaan kertaan. Kanssakulkijoiden luonnehdintaan tarjottiin ihmehiihtäjää tai perässähiihtäjää.

Urho Kekkonen hiihtämässä Paavon hiihtoa 15.3.1959
Urho Kekkonen hiihtämässä Paavon hiihtoa 15.3.1959 Urho Kekkonen,hiihto,Tunturikoivikko

Marjo Matikaisen Havuja perkele! muistettiin ja neuvottiin, että latua kannattaa pyydettäessä antaa, ettei syty laturaivo. Kiinnostava tieto on, että sanonta päästä pälkähästä tulee siitä, kun saadaan suksi irroitettua jalasta. Runollisin on lennokas säe suksi suihkaa ja sompa soi.

Suksi, suksi ei luista mihinkään. Varsinkin jos ei niitä ole ensinkään. Kuka vei porstuasta porkat, no voi sian sorkat!― Popeda

Aristoteleen kantapäässä on vuosien varrella ollut aiheena niin valmentajan kuin urheiluselostajankin sanasto.

Muntur
Muntur Kuva: Susamuru Oy
juhani tamminen,
juhani tamminen, Kuva: Yle / Peter Karlberg

Ohjelmissa on käsitelty muun muassa jalkapalloilijoiden tiedonvälitystä kentällä, taitoluistelutermejä ja lumilautailua.

Tässä artikkelissa ja siihen liitetyssä ohjelmassa pitkän linjan jalkapalloammattilainen, Suomen Palloliiton pelaajakehityspäällikkö ja Suomen Olympiakomitean hallituksen jäsen Hannu Tihinen kertoo, miten jalkapallokentällä viestitään.

Marek Hamsik jublar.
Marek Hamsik jublar. Marek Hamšík,SSC Napoli,jalkapallo
Emmi Peltonen lyckades i EM-debuten i Tjeckien.
Emmi Peltonen lyckades i EM-debuten i Tjeckien. Kuva: EPA/MARTIN DIVISEK Emmi Peltonen,taitoluistelu

Mitä me sitten irvimme, jos urheilujournaismi siivoaa suunsa ja alkaa käyttää moitteetonta kieltä? Ehkä muutos on jo ovella. Ylen urheilutoimitus tietää, että urheilujournalismi ei ole enää fanittamista. Tulevaisuudessa saamme kenties lukea ja kuunnella entistä punnitumpia tekstejä ja puhetta, kun urhelilujournalismiin voi erikoistua ammattikorkeakoulussa.

 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri