Hyppää pääsisältöön

RSO:n käyrätorvisti Jukka Harju esittää Knussenin konserton orkesterin solistina

käyrätorvisti Jukka Harju
käyrätorvisti Jukka Harju Kuva: Tuomo Eerikäinen Jukka Harju

RSO:n soolokäyrätorvisti Jukka Harju esiintyy orkesterin solistina 2.3. Musiikkitalossa. Hän soittaa konsertin kapellimestarin Oliver Knussenin säveltämän käyrätorvikonserton. Lisäksi ohjelmassa on 1800-luvun lopussa Helsingin musiikkiopistossa opettaneen italialaisen säveltäjän, Ferrucio Busonin orkesteriteoksia ja Brahmsin 2. sinfonia. Myös Jukka Harju esittäytyy säveltäjänä, sillä hänen teoksensa Lähtöjä klarinetille, fagotille, sellolle ja lyömäsoittimille kuullaan myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa.

Brittiläinen Oliver Knussen kuuluu merkittävien säveltäjä-kapellimestareiden melko harvalukuiseen joukkoon. Oliver oli lapsilahjakkuus, joka soitti ja sävelsi kuin luonnostaan. Hän johti 1. sinfoniansa kantaesityksen Lontoon Royal Festival Hallissa jo 15-vuotiaana, ja sellaisella menestyksellä, että kysyntä sekä kapellimestarina että säveltäjänä kasvoi kuin itsestään. Nämä kaksi roolia ovat kulkeneet hänen työssään kautta koko uran. Knussenin karhumainen hahmo on tullut lukuisien Suomen-vierailujen myötä tutuksi myös suomalaisyleisölle.

Käyrätorvikonsertto on hyvä esimerkki Knussenin musiikista. Vuonna 1994 sävelletty teos valmistui mittatilaustyönä Barry Tuckwellille, yhdelle kaikkien aikojen suurimmista cornovirtuooseista. Niinpä konsertto vilisee teknisiä haasteita, ja suurin osa melodioista soitetaan käyrätorven ylimmässä rekisterissä. Lepohetkiä solistilla ei ole oikeastaan kuin yksi, mikä myös tekee siitä hyvin vaativan ellei suorastaan koetinkiven.

Jukka Harju on toiminut RSO:n soolokäyrätorvensoittajana vuodesta 2009. Äänenjohtajatehtävissä hän on vieraillut mm. Claudio Abbadon johtamassa Gustav Mahler -orkesterissa, EU:n nuoriso-orkesterissa, Ranskan radio-orkesterissa sekä Tukholman suurissa sinfoniaorkestereissa. Solistina Harju on esiintynyt paitsi kotimaassa, myös Irlannissa, Virossa, Islannissa, Ruotsissa, Italiassa ja Kanadassa. Voitto kansainvälisessä Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa vuonna 2005 toi Lieksan Vaskiviikkojen Vuoden vaskisoittaja 2006 -arvonimen kansainvälisistä ansioista muusikkona sekä tunnustukseksi vaskimusiikin säveltäjänä.

2.3. klo 19
Perjantaisarja 10

Oliver Knussen, kapellimestari
Jukka Harju, käyrätorvi
Ferruccio Busoni: Rondò Arlecchinesco op. 46
Ferruccio Busoni: Nocturne Symphonique op. 43
Oliver Knussen: Käyrätorvikonsertto op. 73
Johannes Brahms: Sinfonia nro 2
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Jukka Harju: Lähtöjä, kantaesitys (Ylen tilaus)

 • Koronarajoitukset aiheuttavat muutoksia RSO:n maaliskuun konserttiohjelmiin

  Ohjelmassa mm. Brahmsin klarinettikonsertto.

  Ennakkotiedoista poiketen RSO esittää konserteissaan 10.─24.3. pienten kokoonpanojen kamarimusiikkia orkesteriteosten sijaan. Ohjelmassa on kamarimusiikkikirjallisuuden suuria klassikoita, kuten Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto sekä Johannes Brahmsin klarinettikvintetto.

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.