Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten maakuntien miesten pukeutuminen on nyt huippumuotia

Hawajipaitainen mies aurinkolasit päässä muotinäytöksessä
Hawajipaitainen mies aurinkolasit päässä muotinäytöksessä Kuva: Photoshot muoti,Miesten muoti

Miestenmuoti kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin naisten muotibisnes. Se on saanut muotimaailman innostumaan miehistä, joille tarjotaan uusia mielikuvituksellisia värejä, mullistavia materiaaleja ja konepestäviä pukuja.

Tiedättehän maakuntien miehet, jotka menevät markettiin liian suuri toppa- tai tuulitakki yllään, vuosikymmeniä vanhat farkut jaloissaan. Uutinen on, että heidän tyylinsä on nyt huippumuodikas!

1980-luvun hurjimmat ilmiöt – olkapäiden jättitoppaukset, kivipestyt farkut ja housujen korkeat vyötäröt ovat palanneet muotiin. Menossa ovat huonon maun juhlat, ja pukeutumisen mittakaava on iso ja kömpelö.

Kaikkein trendikkäimpien miesten asukokonaisuudet kruunaavat pappalenkkarit, leveälestiset jalkineet. Niitä himoavat varsinkin sosiaalisen median muotivaikuttajat.

Ja tämän takia suomalaismiehet, joiden tyyli ei ole muuttunut vuosikymmeniin, ovatkin yhtäkkiä – tavallaan – mukana muodissa. Toki tietämättään, tahtomattaan.

Balenciagan vuoden 2018 kevät malliston esittelykuva. Mies keltaisessa takissa.
Muotimaailma on innostunut asuista, jollaisia suomalaismiehet ovat käyttäneet vuosikymmeniä. Tämä kokonaisuus on Balenciagan muotitalon kevätmallistosta. Balenciagan vuoden 2018 kevät malliston esittelykuva. Mies keltaisessa takissa. Kuva: Avalon. All rights reserved./All Over Press KulttuuriCocktail,muoti

Kun Suomen tekstiili & muoti ry tutki taannoin suomalaisten pukeutumista, kävi ilmi, että me ostamme vaatteemme pääosin marketeista, ja että me miehet rakastamme käytännöllisiä vaatteita ja hankimme ne mieluusti urheilukaupoista.

Mutta uusi sukupolvi on toisesta maailmasta. Saman tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaista miehistä muotitietoisia on jo lähes yhtä moni kuin samanikäisistä naisista.

Eivätkä muodista kiinnostuneet suomalaisherrat ole yksin – meillä on paljon veljiä maailmalla.

Suomalaisen Saint Vacantin kengät olivat esillä Pitti Uomo –messuilla.
Suomalaisen Saint Vacantin kengät olivat esillä Pitti Uomo –messuilla. Niiden voimakas vihreä kertoo miesten muodin vapautumisesta. Suomalaisen Saint Vacantin kengät olivat esillä Pitti Uomo –messuilla. Kuva: Saint Vacant / Chih-Han Hsu and Aamu Salo KulttuuriCocktail,muoti

Miestenvaatemarkkina kasvaa nyt maailmanlaajuisesti naisten muotibisnestä nopeammin, ja kasvun määräksi arvioidaan lähivuosina kymmeniä miljardeja dollareita.

Miehet ovat entistä kiinnostuneempia ulkonäöstään, jalkapalloilijat ja muut miesurheilijat sekä hiphop-tähdet lanseeraavat omia vaatemerkkejään, ja sosiaalinen media pullistelee tyyliään esitteleviä äijiä.

Esikuvia on siis tarjolla, samoin ostajia.

Miehille muotimaailman kiinnostus tarkoittaa pelkkää hyvää: entistä hauskempia, hullumpia ja kiinnostavimpia vaatteita.

Miesten muodin uudet linjat näkyivät esimerkiksi tammikuussa Pitti Uomossa. Firenzessä järjestettävästä miesten muotitapahtumasta on Suomessa puhuttu tänä talvena enemmän kuin koskaan, sillä Suomi oli Pitti Uomon teemamaa, ja suomalaiset merkit olivat näkyvästi esillä messuilla.

Pitti Uomo aloitettiin vuonna 1972, ja siitä on kehittynyt yksi maailman merkittävimmistä miestenmuodin tapahtumista. Pitti Uomo on myös Maan muodikkaimpien miesten kokoontumisajot. Messuilla pyörivät miestenvaatteiden sisäänostajat, suunnittelijat ja muotikauppiaat ovat tyylimaailman connoisseureja, joiden pukeutumisesta voi päätellä – messuostajoen tarjonnan lisäksi – minne miesten muoti on suurten olkapäiden ja leveälestilenkkareiden lisäksi matkalla.

No minne?

Dries van Notenin suunnittelema asu.
Dries van Notenin suunnittelemat tyylikkäät leveälahkeiset housut ovat huippumuotia. Dries van Notenin suunnittelema asu. Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON KulttuuriCocktail,muoti,Dries van Noten

Huonoja uutisia sinulle mies, joka olet juuri hankkinut vaatekaappiisi erittäin kireitä ja kapeita housuja! Se muoti meni jo. Lahje levenee.

Uutuuksia on joka lähtöön: on reidestä löysää mutta nilkasta kapeampaa porkkanamallia, on leveitä mutta lyhyitä lahkeita, ja sitten on elegantteja leveitä herrain housuja, jotka ovat kuin suoraan filmitähti Clark Gablen vaatekaapista 1930-luvulta.

Tämän hetken materiaali on vakosametti, jota näkyi Firenzessä kaikkialla: messuvieraiden yllä, ensi syksyn mallistoissa ja messualueen ulkopuolella Firenzen miestenvaatemyymälöissä. Sametti on dominoinut miesten juhlapukeutumista viime vuosina, joten oli vain ajan kysymys, milloin vanha kunnon vakosametti palaa arkisempiin asuihin.

Ja jos uskoo trendiraportteja, katukuvaan alkaa ilmojen lämmetessä ilmestyä värikkäitä pukuja: vaaleanpunaisia, liloja, viininpunaisia, sähkönsinisiä, vihreitä…

Teemu Muurimäen Formal Fridaylle suunnittelema hopeinen takki.
Yksi kevään trendeistä hohtaa muita kirkkaampana. Muotitalot tarjoavat miehille hopeahousuja ja paljetein koristeltuja ulkotakkeja. Tämä asu on Teemu Muurimäen suunnittelema suomalaiselle Formal Friday –merkille. Teemu Muurimäen Formal Fridaylle suunnittelema hopeinen takki. Kuva: Formal Friday / Pauliina Maus KulttuuriCocktail,muoti

Villiksi menee, mutta menköön! Miesten muodissa ei ole miesmuistiin ollut yhtä paljon vaihtoehtoja.

– Seuraava iso trendi on retro, Nathalie Baloun ennustaa. Hän on tunnetun ranskalaisen Printemps-tavarataloketjun trendien haistelija.

Mademoiselle Baloun kierteli Pitti Uomossa etsimässä hiljaisia signaaleita tulevasta. Retromuodin siemenen on kylvänyt Guccin muotitalo. Sen pääsuunnittelija Alessandro Michele vääntää villejä versioita italialaisesta ja brittiläistä perinnepukeutumisesta. Etujoukot ovat jo retron pauloissa, ja Balounin mukaan massat ovat tulossa perästä.

– Ja selviytymismuoti on leviämässä. Siihen kuuluvat esimerkiksi hupulliset parkat, hyvin paksut untuvapusakat ja maskit.

Maskit?

– Kyllä, tämä on synkkä trendi. Maailman epävarma tilanne on saanut miehet innostumaan armeijalookista ja kiinnostumaan terrorismin vastaisten joukkojen pukeutumisesta. Miehiä kiinnostavat vaatteet, jotka on tarkoitettu selviytymiseen ja henkiinjäämiseen.

Toden totta, Pitti Uomossa on esillä esimerkiksi untuvakypäriä, jotka kiinnitetään suun eteen niin, että vain silmät jäävät näkyviin. Saman merkin pitkät paksut untuvakaulaliinat suojaavat arktisimmissakin oloissa.

Italialaisen Z Zegnan mallistossa näkyy vuonna 2018 selviytymismuoti.
Miehiä kiinnostaa selviytymismuoti. Tyylinäyte italialaiselta Z Zegna-merkiltä. Italialaisen Z Zegnan mallistossa näkyy vuonna 2018 selviytymismuoti. Kuva: Z Zegna KulttuuriCocktail,muoti

Kolmas trendi, urheiluhenkinen katumuoti, ei ole uusi, muttei Nathalie Baloun mukaan ole katoamassa mihinkään.

– Urheilumuoti nyt vaan on 2000-luvun pukeutumista. Emme halua mennä takaisinpäin, koska uudet vaatteet ovat niin mukavia. Ja ne ovat entistä elegantimmin suunniteltuja ja leikattuja.

Suomessa oli vielä 1980-luvulla suuri ja menestyvä miesten vaatetusteollisuus. Valmistajia ja merkkejä riitti: oli Sankar Puku, Aros-Puku, Karjalan puku, Pukumestarit, Kestilä, Trinet, Turo, Luhdan miestenmerkki Preston ja P.T.A.:n St. Jacques…

Nyt miestenvaatevalmistajia on vain muutama, ja siksi Pitti Uomoon valittiin Suomen edustajaksi myös nuoria suunnittelijoita, jotka tekivät yhteistyötä perinteisten valmistajien kanssa.

Esimerkiksi Maria Korkeila oli suunnitellut R-Collectionille muodikkaan retro-henkisen malliston, jonka takeissa on jättimittakaava. Rolf Ekroth taas oli tehnyt Haltille sporttia ja katumuotia yhdistelevän malliston, jota kävi ihmettelemässä Amerikan Vogue-lehden toimittajakin.

Maria Korkeilan R-Collectionille suunnittelamaa mallistoa vuodelta 2018.
Maria Korkeilan Pitti Uomo-messuille suunnittelemassa takissa on muodikas jättimäinen mittakaava. Maria Korkeilan R-Collectionille suunnittelamaa mallistoa vuodelta 2018. Kuva: R-Collection / Helen Koprak KulttuuriCocktail,muoti
Rolf Ekrothin Haltille suunnittelema mallisto on iso ja kömpelö.
Rolf Ekrothin sporttia ja katumuotia yhdistelevä mallisto kiinnosti Pitti Uomossa. Rolf Ekrothin Haltille suunnittelema mallisto on iso ja kömpelö. Kuva: Rolf Ekroth / Osma Harvilahti KulttuuriCocktail,muoti

Suomalaisten vaatteissa oli messujen annista erottuva jännittävä design, mutta messujen annista erottuivat ennen kaikkea uudet tekniset kankaat ja ratkaisut.

Tekniikka kiinnostaa miehiä, ja ehkä siksi miestenvaatteisiin tuodaan nyt innolla uusinta teknologiaa. Pitti Uomossa esiteltiin esimerkiksi takkeja, joiden saumat on kokonaan liimattu, eikä niissä ole yhtään ommelta. Messuilla nähtiin myös urheiluun kehitettyjä vedenkestäviä kankaita ja tuulelta suojaavia ominaisuuksia, joita sovelletaan jo miesten perinteisimpiinkin pukukankaisiin.

Aivan mullistavalta tuntui Pitti Uomossa nähty, 100 prosenttisesta merinovillasta valmistettu miesten puku, jonka voi heittää pesukoneeseen. Materiaalia on kehitetty Italiassa kaksi vuotta. Puvun voi pestä 30 asteessa ja nostaa henkarille.

Eikä pukua tarvitse edes silittää.

Sellaista muotipukua suomalainen käytännön mieskin varmasti arvostaa.

Sami Sykkö