Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaalin päätähti on David Lynch – mukana myös Hitchcock, Lumière-veljekset, Talking Heads, Birdman, Fantomas, Chuck Norris...

David Lynch ja Eraserhead. Teeman elokuvafestivaalin 2018 markkinointikuva
David Lynch ja Eraserhead. Teeman elokuvafestivaalin 2018 markkinointikuva Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,teeman elokuvafestivaali 2018

It is happening again!
Teeman elokuvafestivaali valtaa ruudun 20.–24.3.2018.

Teeman elokuvafestivaali palaa maaliskuussa ruutuun lynchiläisissä tunnelmissa. Festivaali valtaa kanavan viideksi illaksi, tiistaista lauantaihin 20.–24.3. sekä lisäksi lauantai-iltapäiväksi.

Ajankohta on eri, mutta ydinajatus on sama kuin aiemmilla festivaaleilla: viisi päivää elokuvan juhlaa ja intoilua elokuvista, yhdessä ja yhtä aikaa.

Me kaikki eletään Twin Peaksissä, se maailma ei jätä meitä koskaan. Me ollaan kaikki siellä David Lynchin mielikuvituksessa.”― Vertti, fani
David Lynch lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta David Lynch: The Art Life.
David Lynch: The Art Life. David Lynch lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta David Lynch: The Art Life. David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,elokuvaohjaajat,teeman elokuvafestivaali 2018

Maaliskuinen festivaali on jopa aiempia fanittavampi ja friikimpi: festivaalin päätähti on ainutlaatuinen elokuvantekijä ja taiteilija David Lynch. Ohjelmistossa on neljä Lynchin fiktioelokuvaa – Eraserhead, Twin Peaks: Tuli kulje kanssani, Lost Highway ja Dyyni – sekä uusi dokumenttielokuva David Lynch: The Art Life.

Ennen ja jälkeen elokuvien ruudussa nähtävät väliaikanumerot keskittyvät nekin David Lynchiin. Lynchistä puhuvat parhaat mahdolliset asiantuntijat eli Lynch-fanit. Monet heistä ovat päätyneet taiteen ja elokuvan pariin – sellainenkin voi olla Lynchin elokuvien vaikutus!

Michael J. Anderson elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani
Inassnak ejluk ilut. Michael J. Anderson elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani Twin Peaks – Tuli kulje kanssani,Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,teeman elokuvat
Bill Pullman puhuu kolikkopuhelimeen elokuvassa Lost Highway
Lost Highway. Bill Pullman puhuu kolikkopuhelimeen elokuvassa Lost Highway David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,Bill Pullman,Lost Highway,teeman elokuvat

Elokuvia elokuvista

Festivaalin toinen teema ovat viime vuosien parhaat elokuvaa käsittelevät dokumenttielokuvat. Niistä kolme liittyy Alfred Hitchcockiin: 78/52 – Psykon salaisuudet, Hitchcock/Truffaut ja Rakkaustarina Hollywoodista (Harold & Lillian: A Hollywood Love Story). Ensimmäinen kertoo kolmesta elokuvahistoriaa järisyttäneestä minuutista, toinen elokuvaohjaajasta, jota toiset ohjaajat fanittavat, kolmas kahden Hollywood-ammattilaisen avioliitosta ja huikeasta mutta julkista huomiota vaille jääneestä urasta.

Riemastuttava, osin dramatisoitu Chuck Norris vs kommunismi kertoo lännestä salakuljetettujen elokuvien järisyttävästä vaikutuksesta kommunistisessa Romaniassa. Elokuvan alkuvaiheista koottu ihana Lumiere! on puolestaan täydellinen festivaaliavaus: elokuvaseikkailu alkaa!

François Truffaut ja Alfred Hitchcock. Kuva dokumenttielokuvasta Hitchcock/Truffaut
Hitchcock/Truffaut. François Truffaut ja Alfred Hitchcock. Kuva dokumenttielokuvasta Hitchcock/Truffaut Teeman elokuvafestivaali,Hitchcock/Truffaut,teeman doku
Alfred Hitchcock ohjaa Janet Leigh'tä elokuvan Psyko kuvauksissa
78/52 – Psykon salaisuudet. Alfred Hitchcock ohjaa Janet Leigh'tä elokuvan Psyko kuvauksissa Psyko,Alfred Hitchcock,Teeman elokuvafestivaali,Janet Leigh,78/52

Ensi-iltoja ja elokuvahistoriaa

Festivaalilla nähdään myös palkittuja fiktioensi-iltoja. Alejandro González Iñárritun ohjaama Birdman voitti vuonna 2015 parhaan elokuvan palkinnon sekä kolme muuta Oscaria. Samana vuonna Cannesin festivaalin pääpalkinnon voitti Jacques Audiardin trilleri Dheepan.

Viime vuosien hurmaavimpiin animaatioihin kuuluva sveitsiläinen Elämäni kesäkurpitsana palkittiin vuonna 2016 Euroopan parhaana animaationa.

Michael Keaton on Riggan Thomson elokuvassa Birdman
Michael Keaton on Birdman. Michael Keaton on Riggan Thomson elokuvassa Birdman Birdman,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat
David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense.
David Byrne ja Stop Making Sense. David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense. Teeman elokuvafestivaali,Stop Making Sense,Talking Heads,David Byrne,Jonathan Demme,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Jokaisena festivaalipäivänä nähdään yksi osa 1910-luvun suurmenestyksestä Fantomas: Louis Feuilladen viisiosainen elokuvasarja seuraa kauhistuttavan suurrikollisen seikkailuja Pariisissa.

Ohjaaja Jonathan Demmen (1944–2017) muistoksi esitetään komea Talking Heads -konserttielokuva Stop Making Sense. Yhtyeen ja elokuvan päähahmo on David Byrne, jota on kutsuttu David Lynchin kaksoisolennoksi.

Festivaalia voi viettää myös omaan tahtiin Areenassa: 15 pitkästä elokuvasta vain yksi ei jää Areenaan jälkikäteen katsottavaksi.

Väki katsoo videolta kiellettyä amerikkalaista elokuvaa dokumentissa Chuck Norris vs. Communism
Cuck Norris vs kommunismi. Väki katsoo videolta kiellettyä amerikkalaista elokuvaa dokumentissa Chuck Norris vs. Communism Kuva: Kevin Williams Teeman elokuvafestivaali,Chuck Norris vs Communism,teeman dokumentit

Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto

Tiistai 20.3. klo 20–0.30

Klo 20 Lumière!
(Ranska 2016) Täydellinen avaus festivaalille: uusi kokoelma elokuvataiteen alkuaskelista. Veljekset Lumière kehittivät kinematografin vuonna 1895 ja toivat heti elokuviin kamera-ajot, erikoistehosteet ja näyttämöllepanon. 114 upeasti restauroitua Lumière-elokuvaa Thierry Frémaux’n kokoamana ja selostamana. Tv-ensi-ilta.
Areena 30 päivää

Klo 21.30 Festivaalipuhetta

Klo 21.40 Dheepan
(Ranska 2015) Jacques Audiardin ohjaama, Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon 2015 voittanut rikosdraama kertoo tamiilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. Tv-ensi-ilta.
Areena 14 päivää

Klo 23.30 Fantomas 1/5
(Ranska 1913) Giljotiinin varjossa. Louis Feuilladen viisiosainen mykkäklassikko oli kaikkien rikossarjojen surrealistinen äiti. Salaperäinen ja häikäilemätön suurrikollinen Fantomas iskee seurapiireihin sulavan kylmäverisesti. Ensiesitys Ylessä.
Areena 14 päivää

Keskiviikko 21.3. klo 20–0.15

Klo 20 Festivaalipuhetta

Klo 20.05 David Lynch: The Art Life
(USA/Tanska 2016) Komea ja kohteensa näköinen dokumenttielokuva David Lynchin tiestä taiteilijaksi. Pikkukaupungin poika maalaa ja kertoo, miten hänestä tuli kuvataiteilija ja lopulta Eraserheadin ohjaaja. O: Jon Nguyen. Tv-ensi-ilta.
Areena 90 päivää

Klo 21.30 Festivaalipuhetta

Klo 21.35 Eraserhead
(USA 1977) David Lynchin ensimmäinen ja hänen omituisista elokuvistaan se kenties omituisin kertoo teollisuuskaupungin painajaismaisissa maisemissa elävästä miehestä, hänen tyttöystävästään ja heidän mutanttilapsestaan. N: Jack Nance. Ensiesitys Ylessä. (16)
Areena 30 päivää

Klo 23 Festivaalipuhetta

Klo 23.09 Fantomas 2/5
(Ranska 1913) Juve vastaan Fantomas. Komisario Juve ja lehtimies Fandor ovat ymmällään Fantomasin paosta. Heitä askarruttaa myös erään tohtorin talosta löytynyt naisen ruumis, jonka arvellaan olevan Lady Beltham. O: Louis Feuillade.
Areena 14 päivää

Torstai 22.3. klo 20–1.15

Klo 20 Chuck Norris vs kommunismi
(Chuck Norris vs Communism, Romania/Britannia 2015) Hauska, jännittävä ja osin uskomaton dokumenttielokuva lännestä salakuljetettujen vhs-elokuvien järisyttävästä vaikutuksesta kommunistisessa Romaniassa. Sankareina trokari, dubbaaja – ja Chuck Norris. O: Ilinca Călugăreanu. Ensi-ilta.
Areena 14 päivää

Klo 21.20 Festivaalipuhetta

Klo 21.30 Lost Highway
(USA 1997) David Lynchin ohjaama mysteeri jazz-saksofonistista, jota syytetään vaimonsa murhasta. N: Bill Pullman, Patricia Arquette, Bathazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Richard Pryor. (16)
Areena 30 päivää

Klo 23.40 Fantomas 3/5
(Ranska 1913) Kuollut mies tappaa. Ruumis katoaa vankilasta ja pian kuollut mies näyttää tehneen sarjan rikoksia. Kun Juven uskotaan kuolleen, Fandor jatkaa yksin Fantomasin etsintää.
Areena 14 päivää

Perjantai 23.3. klo 20–0.55

Klo 20 Stop Making Sense
(USA 1984) Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva on energinen, innovatiivinen ja hauska – aivan kuten sen kohde, 1970–1980-lukujen tärkeimpiin vaihtoehtorockin edustajiin kuulunut Talking Heads.
Areena 30 päivää

Klo 21.29 Festivaalipuhetta

Klo 21.35 Twin Peaks – Tuli kulje kanssani
(Twin Peaks – Fire Walk with Me, USA 1992) David Lynchin Twin Peaks -sarjan johdannoksi tekemä elokuva Laura Palmerin viimeisistä päivistä. N: Sheryl Lee, Ray Wise, Chris Isaak, Mädchen Amick, David Bowie. Ensiesitys Ylessä. (16)
Areena 30 päivää

Klo 23.45 Festivaalipuhetta

Klo 23.50 Fantomas 4/5
(Ranska 1913) Fantomas vastaan Fantomas. Lehdistö alkaa epäillä, että valeasuissa viihtyvä suurrikollinen Fantomas ja tutkimuksissaan surkeasti epäonnistunut komisario Juve ovat sama henkilö!
Areena 14 päivää

Lauantai 24.3. klo 12–17.30

Klo 12 Fantomas 5/5
(Ranska 1913) Valetuomari. Jääkö Fantomas vihdoin kiinni vai pakeneeko hän vielä kerran ja mitä komisario Juve puolestaan juonii? Louis Feuilladen ohjaama viisiosainen elokuvasarja päättyy tähän.
Areena 14 päivää

Klo 13.20 Elämäni kesäkurpitsana
(Ma vie de Courgette, Sveitsi 2016) Euroopan parhaaksi valittu, Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt, sydäntä lämmittävä animaatioelokuva pikkupojasta, joka oppii orpokodissa luottamuksen ja rakkauden merkityksen. O: Claude Barras. Tv-ensi-ilta.
Areena 30 päivää

Klo 14.25 Rakkaustarina Hollywoodista
(Harold & Lillian: A Hollywood Love Story, USA 2015) Hurmaava dokumenttielokuva täynnä vähemmän tunnettua tarinaa maailmankuulujen elokuvien tekemisestä, Hitchcockista Spielbergiin: Hollywoodin tuntemattomien sankarien, storyboard-artistin ja film researcherin eli Harold ja Lillian Michelsenin rakkaustarina. O: Daniel Raim. Ensi-ilta.
Areena 90 päivää

Klo 15.55 78/52 – Psykon salaisuudet
(78/52, USA 2017) 78 kuvaa, 52 leikkausta ja kolme minuuttia, jotka muuttivat elokuvan historiaa. Kiehtova, moniulotteinen dokumenttielokuva Hitchcockin Psykon suihkukohtauksesta. O: Alexandre O. Philippe. Ensi-ilta.
Areena 90 päivää

Lauantai 24.3. klo 20–1.30

Klo 20 Hitchcock/Truffaut
(Ranska/USA 2015) Francois Truffaut haastatteli ihailemaansa Alfred Hitchcockia viikon ajan vuonna 1962. Tässä elokuvaa yleensä ja Hitchcockia erikseen syvästi rakastavassa dokumenttielokuvassa näitä legendaarisia haastatteluja täydentävät tunnettujen nykyohjaajien arviot Hitchcockista. O: Kent Jones. Ensi-ilta.
Areena 14 päivää

Klo 21.20 Birdman
(USA 2014) Neljä Oscaria voittanut musta komedia entisestä supersankarileffojen tähdestä, joka yrittää nyt päteä Broadwayllä. N: Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Edward Norton. O: Alejandro G. Iñárritu. (12) Tv-ensi-ilta.
Huom! Areenassa vain suoratoistona

"Birdman" (Benjamin Kanes) seuraa Riggan Thomsonia (Michael Keaton) kadulla elokuvassa Birdman
Birdman. "Birdman" (Benjamin Kanes) seuraa Riggan Thomsonia (Michael Keaton) kadulla elokuvassa Birdman Teeman elokuvafestivaali,Birdman,Alejandro González Iñárritu,Oscar-palkinto,Michael Keaton,teeman elokuvafestivaali 2018

Klo 23.17 Festivaalipuhetta

Klo 23.20 Dyyni
(Dune, USA 1984) David Lynchin kiistelty tulkinta Frank Herbertin klassisesta scifi-romaanista aavikkoplaneetan valtataisteluista. N: Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Richard Jordan, Brad Dourif, Sting, Sean Young. Ensiesitys Ylessä.
Areena 7 päivää

Klo 1.30 Kiitos kaikille mukana olleille!

Paul Atreides (Kyle MacLachlan) elokuvassa Dyyni
Dyyni: Kyle MacLachlan. Paul Atreides (Kyle MacLachlan) elokuvassa Dyyni Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,Dyyni,teeman elokuvafestivaali 2018
Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni
Dyyni: Sting. Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni Teeman elokuvafestivaali,Dyyni,David Lynch,Sting,teeman elokuvafestivaali 2018

Jokaisena festivaalipäivänä

Festivaalipuhetta
Elokuvia ennen ja niiden jälkeen esitetään väliaikanumeroita, joissa fanit puhuvat David Lynchin elokuvista, unista, äänistä, taiteesta, elämästä, suklaapirtelöistä – nirepakat söym.

David Lynch -fani Vili Nissinen istuu studiossa pölkky sylissä.
Vili Nissinen kuuntelee mitä pölkky kertoo. David Lynch -fani Vili Nissinen istuu studiossa pölkky sylissä. Kuva: Yle/Kati Sinisalo David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat,fanit,Log Lady,teeman elokuvafestivaali 2018
Elina Iida Sofia Hirvonen kuvauksissa punaisen verhon takana.
Elina Iida Sofia Hirvonen ja punainen verho. Elina Iida Sofia Hirvonen kuvauksissa punaisen verhon takana. Kuva: Yle/Kati Sinisalo David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,fanit,elokuvat,festivaalipuhetta
That's what I like about cinema, it can do a thing where it's hard to say that thing in words. And that's beautiful."― David Lynch
David Lynchin omituisen mestariteoksen Eraserheadin päähenkilö.
Eraserhead. David Lynchin omituisen mestariteoksen Eraserheadin päähenkilö. elokuvat,kokeelliset elokuvat,Teeman elokuvafestivaali,Eraserhead,David Lynch,Henry Spencer,Jack Nance,teeman elokuvafestivaali 2018

Muokattu elokuvien esitysjärjestystä 26.2. Lisätty Areena-linkkejä 23.3.

Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani
Twin Peaks – Tuli kulje kanssani. Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani Twin Peaks – Tuli kulje kanssani,Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,Kyle MacLachlan,twin peaks
Robert Blake kurkistaa ulos ikkunasta elokuvassa Lost Highway
Lost Highway. Robert Blake kurkistaa ulos ikkunasta elokuvassa Lost Highway Lost Highway,David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat
Kuva animaatioelokuvasta Elämäni kesäkurpitsana.
Elämäni kesäkurpitsana. Kuva animaatioelokuvasta Elämäni kesäkurpitsana. My Life as a Zucchini,animaatioelokuvat,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

Lisää ohjelmasta

Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa