Hyppää pääsisältöön

Tuntematon suuruus: entinen rocktähti on tehnyt suosittuja biisejä 30 artistille

Esa Eloranta Puoli seitsemän studiossa
Esa Eloranta aloitti uransa Garbo-yhtyeen solistina ja esiintyy nykyään pääosin yksin trubaduurina. Esa Eloranta Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Esa Eloranta

Esa Eloranta nousi estradeille Oululaisen Garbo-yhtyeen keulakuvana 1980-luvun puolivälissä. Nykyään hän kiertää Suomea pääosin yksin trubaduurina ja on tehnyt musiikkia kymmenille suomalaisille artisteille.

Kaikki alkoi vuonna 1975, kun Eloranta näki Hurriganesin keikan.

− Muistan että en nukkunut sekuntiakaan sinä yönä, se oli niin valtava kokemus, tajunnanräjäytys. Halusin olla kuin Cisse Häkkinen. Tuolta näyttää rockari, Eloranta muisteli nauraen.

Eloranta on tehnyt musiikkia neljällä vuosikymmenellä. Tuona aikana musiikkimaailma on muuttunut paljon.

− Kaupalliset radiot ovat tulleet ja isot levy-yhtiöt pitävät aika lailla nyöreissään tätä hommaa, Eloranta toteaa.

Päästiin heti kaikille festareille. Ei se niin helposti enää nykyään käy

Entisen rocktähden mielestä 1980-luvulla oli paljon helpompaa saada tilaisuus. Kun he tekivät Garbo-yhtyeen kanssa ensimmäisen levynsä vuonna 1986, heti ensimmäisenä vuonna heistä tehtiin lukemattomia lehtijuttuja ja televisioonkin he pääsivät kolmesti

− Päästiin heti kaikille festareille. Ei se niin helposti enää nykyään käy.

Vaikka Spotifyn kaltaisten toimijoiden ansiosta musiikin julkaiseminen on nykyään helppoa, läpilyöminen on tosi vaikeaa, Eloranta pohtii.

Niinpä hän onkin tehnyt lauluja myös muiden artistien esitettäväksi. Teostoon ilmoitettuja julkaistuja lauluja on noin 500, mutta lisäksi vuosikymmenten aikana pöytälaatikkoon on syntynyt arviolta tuhat kappaletta.

Elorannan musiikkia on levyttänyt hänen itsensä lisäksi noin 30 artistia, muun muassa Katri Helena, Kari Tapio, Matti Esko, Jorma Kääriäinen, Pate Mustajärvi ja Johanna Iivanainen.

Meillä oli paljon tyttöfaneja, jotka olivat silloin 13-16-vuotiaita. Nyt he ovat nelikymppisiä

Yli 40 vuotta Suomea kiertänyt artisti on näkee edelleen keikoillaan samoja ihmisiä, joita näki eturivissä Garbon riveissä jo 1980-luvulla.

− Meillä oli paljon tyttöfaneja, jotka olivat silloin 13-16-vuotiaita. Nyt he ovat nelikymppisiä ja heitä näkee edelleen minun keikoillani. Olen siitä hyvin mielissäni, Eloranta kertoo.

Musiikin tekijänä Esa Eloranta tunnustautuu vanhan liiton mieheksi. Kun nykyään on tyypillistä, että artistit julkaisevat yksittäisiä kappaleita, Eloranta liputtaa kokonaisten albumien puolesta. Se helpottaa ihmiskohtaloista kertovien tarinoiden kertomista.

Esimerkkinä hän käyttää Bruce Springsteeniä, joka on aina ollut Elorannan suuri suosikki. Springsteenillä oli tietyt henkilöt, joiden elämästä hän kertoi.

− Born To Run -levyllä he olivat nuoria ja syntyneet liikkumaan, mutta seuraavalla levyllä he olivat jo nuori perhe ja heillä oli ensimmäinen lapsi. Se on aina kiehtonut minua, Eloranta kuvailee.

Ohjelman lopussa Eloranta teki juontajien pyynnöstä insertin aikana kappaleen. Hänen tuli käyttää tekstissä kolmea sattumanvaraisesti arvottua sanaa - kaipaus, sinä ja muurari. Muutamassa minuutissa syntyi yksi säkeistö ja kertosäe.

Voit kuunnella kappaleen klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Laulu alkaa kohdasta 24’30”.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän