Hyppää pääsisältöön

Yksinäisyys hakkeroi aivot

Nainen peittää kasvonsa käsillään
Nainen peittää kasvonsa käsillään Kuva: Abigail Kkeenan, Unsplash nainen,kädet

”Välitunneilla seisoin yksin pihalla, synttäreille en saanut kutsua, koulun juhlat ja liikuntatunnit olivat ikäviä. Tuntui, että oli väärät vaatteet, vääränlainen laukku ja penaali.”

Näin sujui pari vuotta eteläsuomalaisen Susannan alakoulusta. Erillisenä ja ulkopuolisena. Susanna pääsi irti ulkopuolisuudestaan, mutta vielä vuosikymmentenkin jälkeen kokemus kirvelee.

Pitkäkestoinen yksinäisyys vaikuttaa ihmisen ajatteluun ja aktivoi aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu. Hiljalleen ihminen käpertyy itseensä. Syntyy noidankehä. Ihminen alkaa ajatella, ettei hän kelpaa kenellekään koskaan, joten muita ihmisiä on viisainta on varoa.

Erillisenä alkaa helposti syyllistää itseään. On oma syy, että jää kotiin yksin, käy koulussa tai töissä aina itsekseen lounaalla tai joutuu porukassa toistuvasti syrjään. Ei ihminen kuitenkaan omasta syystään päädy yksinäiseksi.

Kenestä tahansa voi tulla yksinäinen

Ulkopuolisuus voi alkaa jopa sattumalta. Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessorin Niina Junttilan mukaan elämän taitekohdat kuten muutot, opiskelujen aloittamiset tai uudet työpaikat ovat aina sekä riski että mahdollisuus.

Jos uudessa ympäristössä ei saa seuraa, erillisyys saattaa jäädä päälle ja muuttua pysyväksi. Myös esimerkiksi avioero tai puolison kuolema altistavat yksinäisyydelle, Junttila kertoo.

Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa yksinäinen, ja joka kymmenes yksinäistyy pahoin. Ulkopuolisuus altistaa masennukselle, uupumukselle ja monille sairauksille.

Niina Junttila on tutkinut yksinäisyyttä jo lähes 20 vuotta. Hän tuntee erillisyyden tuskan: Ihminen saattaa ajatella, että jos hän tappaisi itsensä, kukaan ei edes huomaisi.

Ulkopuolisuuden ei tarvitse olla kenenkään kohtalo

Tutkijoiden mukaan toimiva tapa päästä yksinäisyydestä on omien ajatteluvääristymiensä muuttaminen. Jos turhaan odottaa jotakuta viereensä lounaspöydässä, se ei tarkoita, että niin käy aina.

Ajattelunsa ja tapojensa muuttaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Usein apuun tarvitaan muita ihmisiä, huomauttaa Junttila. Hänen mukaansa yksinäisyyden murtamiseen voi riittää jopa yksi ainoa ihminen.

Uusi podcast kertoo suomalaisten kokemasta yksinäisyydestä ja siitä selviämisestä

Koulun pihalla pari vuotta yksin kärvistellyt Susanna on yksi suomalaisista, jotka pääsevät ääneen Yle Radio 1:n uudessa radiosarjassa Havaintoja ihmisestä. Siinä pureudutaan ihmisen käytökseen kokemusten ja tutkimustiedon avulla. Kahden ensimmäisen jakson aiheena on yksinäisyys.

Sarjaa toimittaa Satu Kivelä, ja yksinäisyysjaksojen yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Tiedeakatemia ja kansalaisjärjestö HelsinkiMissio.

Kaikki radiosarjassa kuultavat kokemukset ovat aitoja. Vain nimiä on vaihdettu.

Havaintoja ihmisestä -sarja Yle Areenassa.


Tilaa podcast

Pura yksinäisyyttä puhumalla. Twitter-keskustelu ti 27.2. klo 18-20
Pura yksinäisyyttä puhumalla. Twitter-keskustelu ti 27.2. klo 18-20 Kuva: Yle yksinäisyys,Twitter
 • Jumalanpalvelukset maaliskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset maaliskuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2022

  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma summaa vuoden tärkeät teemat ja aloittaa uudella ohjelmapaikalla

  Uusi lähetyspaikka on 16.1. alkaen su klo 15

  “Nyt ei puhuta tulitikun päästä, vaan tulen merkityksestä ihmiskunnalle!” Näin totesi vastaava tuottaja Anna Simojoki Yle Radio 1:n uskonto- ja katsomusjournalistisesta Horisontti-ohjelmasta. Vaikka vuosi 2021 on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, on puhetta uskosta, maailmankatsomuksesta, etiikasta ja yhteiskunnasta riittänyt. Olemme saaneet yli sadan vieraan kanssa pohtia ihmisyyden, elämän ja katsomuksellisten kysymysten välisiä risteymiä. Minkälaisen maailman osana ihminen itsensä tässä ajassa löytää, miten tähän päädyttiin ja miten jatkaa eteenpäin?

 • Jumalanpalvelukset helmikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.