Hyppää pääsisältöön

Yli 20 000 opiskelijaa kirjoittaa ensimmäistä kertaa englannin sähköisenä – Näin kokeeseen valmistautuvat abi, sensori ja opettaja

Kuvassa on Yhdistyneen kuningaskunnan lippu ja tietokone.
Kuvassa on Yhdistyneen kuningaskunnan lippu ja tietokone. Kuva: Abitreenit/Yle Abitreenit

Pitkä englanti on äidinkielen jälkeen suosituin yo-kirjoituksissa kirjoitettava aine. Tänä keväänä sen kirjoittaa yli 20 000 opiskelijaa. Nyt ensimmäistä kertaa sähköisenä kirjoitettava pitkä englanti testaakin sähköistä yo-koejärjestelmää toden teolla. Koskaan aikaisemmin ei näin suuri määrä kirjoittajia ole kirjoittanut samanaikaisesti samaa koetta sähköisesti.

Kevään pitkän englannin koe jännittää Katja Mäntylää. Ei siksi, että Mäntylä olisi kirjoituksiin valmistautuva abiturientti vaan siksi, että hän on Ylioppilastutkintolautakunnan sensori, joka on ollut mukana laatimassa ensimmäistä englannin sähköistä yo-koetta.

– Tottakai jännittää! Jännittää se, miten uudet tehtävätyypit otetaan vastaan, miten koe teknisesti toimii ja miten arviointi sujuu. Kirjoittajia on sellainen massa, että ihmehän se olisi, jos ei yhtään jännittäisi.

Kertaakaan aikaisemmin ei näin suuri määrä opiskelijoita ole osallistunut samanaikaisesti samaan yo-kokeeseen. Sähköisiä yo-kokeita on kuitenkin järjestetty jo syksystä 2016 asti, joten ihan uudesta asiasta ei ole kyse.

– Jos tekniikka ei jostain syystä toimi, meillä on varasuunnitelma olemassa. Tilanne ei ole se, että ei saa lakkia, jos tekniikka ei toimi, Mäntylä vakuuttaa.

Kieli on pääasia

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun abiturientti Helmi Häkkinen tuntuu jännittävän sähköistä yo-koetta vähemmän kuin sensori.

– Saman englannin kielen koe se kuitenkin on, ja kieli on kokeeseen valmistautumisessa pääosassa. Sähköisiä kokeita on tehty muissakin aineissa, joten tuskin sieltä mitään kovin yllättävää voi olla tulossa.

Samoilla linjoilla on Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun englannin lehtori Marcus Ellonen.

– Meillä on opiskelijoiden kanssa ollut harjoittelussa pääpaino kielessä, hankalissa rakenteissa, prepositioiden harjoitteluissa ja erilaisissa tekstityypeissä, hän kertoo.

Sensori Katja Mäntylä ei paljasta, minkälaisia tehtäviä sähköisessä englannin yo-kokeessa on luvassa. Jotain osviittaa voi kuitenkin saada aikaisemmista sähköisistä kielten kokeista.

– Kuullunymmärtämisessä saattaa olla videoita, ja muissakin tehtävissä voi olla kuvia ja pudotusvalikoita ja muita sähköisyyden tuomia mahdollisuuksia.

Abiturientti Helmi Häkkinen uskoo, että sähköistyminen voi helpottaa kokeen tekemistä.

– Sähköistä koetta on nopeampi tehdä kuin käsin kirjoitettua. On myös hyvä, että kuuntelun voi aloittaa, milloin itselle parhaiten sopii. Ainut miinus on se, jos joku sattuu häiritsemään keskittymistä esimerkiksi rapistelemalla paperia juuri silloin, kun tekee itse kuuntelua.

Yo-koe voi muuttaa kielen opiskelua

Pitkän englannin kokeella on maine vaikeana, joskus kikkailuakin vaativana kokeena. Kokeen vaikeustasoon sähköistyminen ei Mäntylän mukaan vaikuta, mutta kompakysymyksiä ja nippelitiedon merkitystä pyritään uudessa kokeessa vähentämään.

– Sähköistymisen myötä kokeeseen on mahdollista saada enemmän variaatiota, kun tehtävätyyppejä voidaan käyttää monipuolisemmin. Toivomme, että uusi koe laajentaisi käsitystä kielitaidosta. Enää ei mitata sitä, osaako jonkun tietyn sanan vaan sitä, ymmärtääkö laajempia kokonaisuuksia, sensori Katja Mäntylä kertoo.

Aikaisemmin englannin abikursseilla on treenattu nimenomaan yo-kokeista tuttuja tehtävätyyppejä, kuten monivalintoja ja aukkotehtäviä. Niitä toki harjoitellaan edelleen, mutta vähemmän kuin aikaisemmin, englannin opettaja Marcus Ellonen sanoo.

– Isoin odotus englannin kokeen suhteen onkin, että jatkossa lukio-opiskelussa voitaisiin keskittyä enemmän kieleen kuin kokeen muotoon. Jos koe on monipuolinen ja yllättävä, se voi vaikuttaa koko lukio-opetukseen, kun lukiossa ei enää harjoitella tiettyjä tehtävätyyppejä varten. Toivon, että joskus englannin yo-koe mittaisi myös suullista kielitaitoa, Ellonen pohtii.

Vinkit sähköiseen englannin yo-kokeeseen

1. Lue tehtävänanto huolella

Marcus: Ohjeet kannattaa lukea todella hyvin, varsinkin kun kokeessa voi olla uusia tehtävätyyppejä. Uudessa kokeessa sanamäärät muuttuvat merkkimääräksi, joten vastausten pituuksien kanssa pitää olla todella huolellinen.

2. Opettele ohjelmiston käyttöä

Katja: Opettele etukäteen, miten saat näppärästi jaettua tietokoneen ruudun niin, että kysymykset ovat toisella puolella ja teksti toisella puolella. Kirjoitelma kannattaa kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelman puolella ja kopioida sieltä vastauslaatikkoon.

3. Suunnittele oma ajankäyttö

Katja: Kuuntelu on nyt osa itse koetta. Se kannattaa muistaa, kun miettii omaa ajankäyttöä kokeessa. Videot voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa, mutta niihin ei kannata jäädä jumittamaan. Jos jotain kohtaa ei ymmärrä, kannattaa siirtyä eteenpäin.

4. Älä pelästy, jos koe tuntuu vaikealta

Marcus: Jos koetta tehdessä iskee paniikki, että koe tuntuu älyttömän vaikealta, niin kannattaa muistaa, että englanti on vaikea kieli ja englannin yo-koe testaa todella vaikeita juttuja. Samassa tilanteessa on 20 000 muutakin opiskelijaa.

Katja: Tehtävät ovat kokeessa useimmiten siinä järjestyksessä, että aluksi on lämmittelyä ja vähän helpompia tehtäviä. Kannattaa aloittaa niistä eikä pelästyä sitä, jos loppupään tehtävät tuntuvat vaikeilta.

Keskustele

Artikkelit