Hyppää pääsisältöön

Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää, holtittomina ja perhosvaikutteisina ja sen tautta saattavat törmäillä onnettomasti, ei pidettyä varansa ja tuntemattomattuaan normistoa ja arvoja.

Kuminen kirkkaan oranssi liikenteenohjauskeila yksinään pakkasessa lumisella tasangolla. Aurinko valaisee mutta kylmä fiilis.
Kuminen kirkkaan oranssi liikenteenohjauskeila yksinään pakkasessa lumisella tasangolla. Aurinko valaisee mutta kylmä fiilis. Kuva: MK - Opastinlumoa pakkasessa liikenteenohjaus,pakkanen,Opastin

Onhan se vanha luonnon laki, että miesten ei kuulu kouhottaa kuin päätön kana - kuten jo Tyrtaioksen elegiassa (6-7) juhlallisen elegis-distikonistisesti sanotaan:

Nyt lujin | polvin | taas joka | mies jalat | painaen | maahan
seisköön | paikal|laan, | | hammasta | purtava | on!

Kuulostaako vankasti paikallaan jäköttäminen ja hammas-puru haihattelulta? Ei kuulosta jäkötys ja puru haihattelulta! Hah että kuulostaisi.

Siitä ymmärrätte, että on luontevaa että justiin mies koettaa auttaa naisparkoja - eikä ainostaan luonnon lakina, vaan myös hyvää hyvyyttään.

Olen numeroinut asioiden kohdat numeroin yhdestä kahteenkymmeneen, koska numeroista tulee monelle hyvä mieli. Ja kun meillä kuulemma on käytössä arabialaiset numerot, niin toki käytän niitä.

١. Myyjää ei saa kosketella sormin naamasta.
٢. Miten ei suojella lapsia ja nuorisoa rivoilta! Kaupassa oli myynnissä kauneita hedelmiä, mutta hävytön nimi heillä: Persimoni! Kaikkien nähtävillä se ahterillinen nimi! Miten julkenevat silleen nimetä. Ja vaihtoehtoinen nimi ei ole paljon parempi: Kaki. Oi siveyden puutetta tämän maan vähittäiskaupassa!
٣. Jos jonossa on edellä nainen jolla on pitkä poninhäntä, niin ei saa ottaa siitä poninhännän juurehkosta kiinni, ja "kuivamaalata" sillä poninhäntäpensselillä omaa naamaa, vaikka se tuntuisi varmasti mukavalta. Paljon on korjaamista tässä asiassa!!!
٤. Jotkut noin kolmikymppiset naiset ajavat himu kovaa. (Ehkä ne on eläinlääkäreitä, ja jossain lehmä poikii. “Nopeasti paljon kuumaa vettä ja puhtaita pyyhkeitä!!”
٥. Aurinko tekee suomalaisista ihmisiä taas.
٦. Hylätty, etupyörä lenkuralla oleva polkupyörä on surullinen näky.
٧. Jos naisella on pitkä tukka, niin miksi ei kylmällä ilmalla solmi sitä leuan alta "huiviksi", niin saisi posket ja korvat pysymään lämpiminä.
٨. Useimmissa pankeissa pankkivirkailijoiden jalat eivät näy “pulpetin” alta. Ne pankistit voivat harjoitella vaikka mitä steppijuttuja jaloillaan, tai istua repaleisissa miesten kalsareissa, eikä yksikään asiakas arvaa mitään, että uunoturhapuroina on virkailijoiden alapuoli.
٩. Sukellusveneessä pieraiseminen ei ole leikin asia. Muutenkin jo kaikilla pinna tiukilla siinä, ja paha mieli ainaisesta purkkipapujen syömisestä.
١٠.Arabialaisissa numeroissa viitonen on pieni pyörykkä, mutta nolla on pelkkä pieni piste. Silti sanotaan että nolla on matematiikan suurimpia keksintöjä. Niin röyhkeätä on valtion pedagogiapropaganda!

Keltaisia, tomaatin näköisiä persaimoni-eli kakihedelmiä kuvan täydeltä
Keltaisia, tomaatin näköisiä persaimoni-eli kakihedelmiä kuvan täydeltä Kuva: MK Hangalten nimien kanssa tappelevat hedelmä-parat Persimoni (Hedelmä),Kaki

١١.Jotenkin surumielisesti sanonta laakereillaan lepäämisestä tulee siitä, että ennen vanhaan arkun pohjalle laitettiin laakenrinlehtiä - koska ikivihreää laakeripuuta pidettiin elämän puun kristillisenä symbolina - ja vainaja aseteltiin lepäämään laakereille.
١٢.Sivusta katsoen erityisesti kissan takajalalla on hauska ja runollinen muoto.
١٣.Jos ihmisillä olisi häntä, niin millaisiahan koristeita naiset laittaisivat häntiinsä?
١٤.Aurinkorannalla makaamiseen kyllästyy yhtä nopeasti kuin sateessa seisomiseen.
١٥.Avokonttorissa ei voi kokeilla huvikseen erilaisia äännähdyksiä pitkän aikaa.
١٦.Minä en oikein älyä mikä se kulmanopeus on. Ja vielä ratanopeus erikseen. Pitäisi olla vain yksi nopeus, ettei mene sekaisin avaruusasioiden suunnittelu tältä.
١٧.Vielä lisähuomio: on on rakettitekniikassa pakonopeus ja piirtötekniikassa pakopiste, niin on se kyllä outo yhteensattuma. Elämä on täynnä yllätyksiä, otollisille !
١٨.Pilkistämisessä on omat sääntönsä. Minusta vain hyvät asiat pilkistävät. Ei sanota, että 'Naisen pitsihihasta pilkisti kauhea sahalaitainen murhaustikari'. Tai että 'Sää oli sumuinen, mutta sitten sumu hälveni, ja autotallin takaa pilkisti Tyrannosaurus Rexin ärjyvä kita'. (Se Rex ääntyy kai pitkällä eellä kuten G ja D. Ja jee. Ja Ee.) (Ja on väärin käyttää tätä yläpilkkua ['] lainausmerkkinä ["], mutta minusta se yläpilkku joskus on hyvä vaihtoehto, koska se häiritsee vähemmän itse asiaa.)
١٩.Lipstikka kuulostaa jotenkin pieleen menneeltä sanalta. Toinen vastaavanlainen sananluonnottomuusesimerkki on liharuoka nimeltä 'vatkuli'. Vatkuli - WTF?
٢٠.Jos joskus tulee parempia aikoja, niin alkaako sitten toivoa vielä parempia aikoja? Mikä on hyvän ajan oikea, kalibroiitu taso?

Kysyy

Yksi monten puolesta.

Kommentit
 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

 • Kaksi, mistä sietäisi

  Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

  Ainkin ennen vanhaan yksi ”poliisin langettamista” rangaistuksista oli nuhteleminen. Siis että polisii nuhteli sitä, kerta oli töppöillyt hän. Että mitä vasten nuin teit, ja että yada yada yada. Ja toinen siinä kuuntelee kaula punoittaen, ja häpeää, ja parantaa tapansa!

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..

 • WC:n pesy ym. juttuja joita naiset rakastavat

  Kylppärinpesun sukupuolimetafysiikkaa on tämä.

  "...Olin varautunut kunnon litkuilla, joiden tuoteselosteessa oli kannustava määrä varoitusmerkkejä; pääkalloja, kaasunaamareita, ylösalaisin olevia ristejä ja muita graafisia pelotteita..."

 • Havaittuja ja kuultuja eroja naisten ja miesten välillä

  Naiset eroavat miehistä, mutta ei aina päinvastoin.

  "Laiskana päivänä miehestä on kiva jos kaupassa nainen (tyttöystävä, vaimo) ottaa ostoskärryt ja työntää niitä, mutta uros-tomerana päivänä miehestä tuntuu, että nainen otti miehuuden pois samalla kun otti kärrien hallinnan. Kärrejä työntävien miesten rinnalla hän tuntee itsensä koiraksi..."

 • Kaltimo

  Kavalasta sängystä murehtuu Kajo

  Nukun mieluusti selälläni, päin vastoin kuin käärmeet jotka nukkuvat kai mahallaan. Vaikka en kyllä ole ihan varma. Kuitengin, oli selälle hyvä se sänky.

 • Hippi sai kyytiä!

  Hyviä asioita, joita pääsi sentään näkemään tämä.

  Ällistyin ihan oikeasti, kun se kotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä...

 • Mielikuvitusäiti

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Päästä viiraa

  Baletti ym. viiraavat päästä Kajoa tällä kertaa.

  "...Kolmas pään viiraus on outo. Saatan olla maaiman ensimmäinen mies, joka on kokenut sen.."