Hyppää pääsisältöön

Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää, holtittomina ja perhosvaikutteisina ja sen tautta saattavat törmäillä onnettomasti, ei pidettyä varansa ja tuntemattomattuaan normistoa ja arvoja.

Kuminen kirkkaan oranssi liikenteenohjauskeila yksinään pakkasessa lumisella tasangolla. Aurinko valaisee mutta kylmä fiilis.
Kuminen kirkkaan oranssi liikenteenohjauskeila yksinään pakkasessa lumisella tasangolla. Aurinko valaisee mutta kylmä fiilis. Kuva: MK - Opastinlumoa pakkasessa liikenteenohjaus,pakkanen,Opastin

Onhan se vanha luonnon laki, että miesten ei kuulu kouhottaa kuin päätön kana - kuten jo Tyrtaioksen elegiassa (6-7) juhlallisen elegis-distikonistisesti sanotaan:

Nyt lujin | polvin | taas joka | mies jalat | painaen | maahan
seisköön | paikal|laan, | | hammasta | purtava | on!

Kuulostaako vankasti paikallaan jäköttäminen ja hammas-puru haihattelulta? Ei kuulosta jäkötys ja puru haihattelulta! Hah että kuulostaisi.

Siitä ymmärrätte, että on luontevaa että justiin mies koettaa auttaa naisparkoja - eikä ainostaan luonnon lakina, vaan myös hyvää hyvyyttään.

Olen numeroinut asioiden kohdat numeroin yhdestä kahteenkymmeneen, koska numeroista tulee monelle hyvä mieli. Ja kun meillä kuulemma on käytössä arabialaiset numerot, niin toki käytän niitä.

١. Myyjää ei saa kosketella sormin naamasta.
٢. Miten ei suojella lapsia ja nuorisoa rivoilta! Kaupassa oli myynnissä kauneita hedelmiä, mutta hävytön nimi heillä: Persimoni! Kaikkien nähtävillä se ahterillinen nimi! Miten julkenevat silleen nimetä. Ja vaihtoehtoinen nimi ei ole paljon parempi: Kaki. Oi siveyden puutetta tämän maan vähittäiskaupassa!
٣. Jos jonossa on edellä nainen jolla on pitkä poninhäntä, niin ei saa ottaa siitä poninhännän juurehkosta kiinni, ja "kuivamaalata" sillä poninhäntäpensselillä omaa naamaa, vaikka se tuntuisi varmasti mukavalta. Paljon on korjaamista tässä asiassa!!!
٤. Jotkut noin kolmikymppiset naiset ajavat himu kovaa. (Ehkä ne on eläinlääkäreitä, ja jossain lehmä poikii. “Nopeasti paljon kuumaa vettä ja puhtaita pyyhkeitä!!”
٥. Aurinko tekee suomalaisista ihmisiä taas.
٦. Hylätty, etupyörä lenkuralla oleva polkupyörä on surullinen näky.
٧. Jos naisella on pitkä tukka, niin miksi ei kylmällä ilmalla solmi sitä leuan alta "huiviksi", niin saisi posket ja korvat pysymään lämpiminä.
٨. Useimmissa pankeissa pankkivirkailijoiden jalat eivät näy “pulpetin” alta. Ne pankistit voivat harjoitella vaikka mitä steppijuttuja jaloillaan, tai istua repaleisissa miesten kalsareissa, eikä yksikään asiakas arvaa mitään, että uunoturhapuroina on virkailijoiden alapuoli.
٩. Sukellusveneessä pieraiseminen ei ole leikin asia. Muutenkin jo kaikilla pinna tiukilla siinä, ja paha mieli ainaisesta purkkipapujen syömisestä.
١٠.Arabialaisissa numeroissa viitonen on pieni pyörykkä, mutta nolla on pelkkä pieni piste. Silti sanotaan että nolla on matematiikan suurimpia keksintöjä. Niin röyhkeätä on valtion pedagogiapropaganda!

Keltaisia, tomaatin näköisiä persaimoni-eli kakihedelmiä kuvan täydeltä
Keltaisia, tomaatin näköisiä persaimoni-eli kakihedelmiä kuvan täydeltä Kuva: MK Hangalten nimien kanssa tappelevat hedelmä-parat Persimoni (Hedelmä),Kaki

١١.Jotenkin surumielisesti sanonta laakereillaan lepäämisestä tulee siitä, että ennen vanhaan arkun pohjalle laitettiin laakenrinlehtiä - koska ikivihreää laakeripuuta pidettiin elämän puun kristillisenä symbolina - ja vainaja aseteltiin lepäämään laakereille.
١٢.Sivusta katsoen erityisesti kissan takajalalla on hauska ja runollinen muoto.
١٣.Jos ihmisillä olisi häntä, niin millaisiahan koristeita naiset laittaisivat häntiinsä?
١٤.Aurinkorannalla makaamiseen kyllästyy yhtä nopeasti kuin sateessa seisomiseen.
١٥.Avokonttorissa ei voi kokeilla huvikseen erilaisia äännähdyksiä pitkän aikaa.
١٦.Minä en oikein älyä mikä se kulmanopeus on. Ja vielä ratanopeus erikseen. Pitäisi olla vain yksi nopeus, ettei mene sekaisin avaruusasioiden suunnittelu tältä.
١٧.Vielä lisähuomio: on on rakettitekniikassa pakonopeus ja piirtötekniikassa pakopiste, niin on se kyllä outo yhteensattuma. Elämä on täynnä yllätyksiä, otollisille !
١٨.Pilkistämisessä on omat sääntönsä. Minusta vain hyvät asiat pilkistävät. Ei sanota, että 'Naisen pitsihihasta pilkisti kauhea sahalaitainen murhaustikari'. Tai että 'Sää oli sumuinen, mutta sitten sumu hälveni, ja autotallin takaa pilkisti Tyrannosaurus Rexin ärjyvä kita'. (Se Rex ääntyy kai pitkällä eellä kuten G ja D. Ja jee. Ja Ee.) (Ja on väärin käyttää tätä yläpilkkua ['] lainausmerkkinä ["], mutta minusta se yläpilkku joskus on hyvä vaihtoehto, koska se häiritsee vähemmän itse asiaa.)
١٩.Lipstikka kuulostaa jotenkin pieleen menneeltä sanalta. Toinen vastaavanlainen sananluonnottomuusesimerkki on liharuoka nimeltä 'vatkuli'. Vatkuli - WTF?
٢٠.Jos joskus tulee parempia aikoja, niin alkaako sitten toivoa vielä parempia aikoja? Mikä on hyvän ajan oikea, kalibroiitu taso?

Kysyy

Yksi monten puolesta.

Kommentit
 • Hippi sai kyytiä!

  Hyviä asioita, joita pääsi sentään näkemään tämä.

  Ällistyin ihan oikeasti, kun se kotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä...

 • Mielikuvitusäiti

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Päästä viiraa

  Baletti ym. viiraavat päästä Kajoa tällä kertaa.

  "...Kolmas pään viiraus on outo. Saatan olla maaiman ensimmäinen mies, joka on kokenut sen.."

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Hippi sai kyytiä!

  Hyviä asioita, joita pääsi sentään näkemään tämä.

  Ällistyin ihan oikeasti, kun se kotkotus putkahti näköpiiriini kuin avaruuden aikarepeämästä pössähtäneenä...

 • Mielikuvitusäiti

  Kuviteltu äiti Kajon mielessä

  Iltapäivällä, kun sitä tuli koulusta kotiin, usein papatti innostuneesti jo eteisestä äidille - -

 • Päästä viiraa

  Baletti ym. viiraavat päästä Kajoa tällä kertaa.

  "...Kolmas pään viiraus on outo. Saatan olla maaiman ensimmäinen mies, joka on kokenut sen.."

 • Salaa hyvät naapurit

  Naapureiden aiheuttamaa iloa miettii Kajo

  Harmien vastakohdaksi elämässä on myös joitakin iloja. Voi olla esim kokki korvasienihöyryjen sekavuustilassaan työntänyt itsen ruoka-annoksen kolmanteen perunaan hammastikun...

 • Arvoja ja normeja naisten hyödyksi

  Ohjeita ja mietteitä Kajom päästä

  Ajattelin päässä, että kirkkaan pakkaspäivän kunniaksi tekisin jonkin hyvän teon. Hykertelin miettiessäni, miten iloisiksi tulisivat he, joille sen hyvän teon tekisin. Pohdin, kuka tai ketkä olisivat hyvä kohde, ja sitten tulikin jo heti mieleen, että olisi huomaavaista olla avuksi naisille, noille Luojan laululintusille, jotka pörräävät ympäriinsä vailla huolen häivää..

 • Sininen hetkinen

  Kajo pakenee pakkaskelin yksitoikkoista sisäelämää

  -Hmm, sanoi nainen. Hän katsoi taivaalle, sitten minuun, ja sanoi -On kyllä aika sikakylmä. Mikset lennä itse?

 • Riina Katajavuori: Dari, hindi, urdu ja suomi

  Monikielisyys on yleisempää kuin arvaammekaan.

  Meillä Suomessa lisääntyy sellaisten lasten määrä, jotka elävät sujuvasti monikielisessä maailmassa ja tulevat toimeen useilla eri kielillä, vaikka eivät ehkä osaa mitään näistä kielistä täydellisesti. Monikielisyys on yleisempää kuin tulemme äkkiseltään ajatelleeksi, pohtii kirjailija Riina Katajavuori.

 • Mikähän tuli päähän yhtäkkiä, kun...

  Askartelua ja presidentillinen kirje

  Teillä on varmaan siellä Linnassa vielä tiskit menossa. Jos on teillä joskus siellä sinkeä rahatilanne, niin varmaan voisi tienata vähäsen tekemällä astianpesukonemyrkkymainoksen Linnanjuhlien presidentillisistä tiskeistä.

 • Joululomaisia ajatteita

  Mielen mietteitä ties mistä, ja muusta.

  Jos sanoisi sieraimiaan nenä-sieraimiksi, niin äkkiä joku irvailisi, että onko sulla kropassasi sieraimia paljonkin jossain muualla kuin nenässä. Mutta kun joku puhuu polvilumpiosta, sille ei irvailla siitä, vaikka ihmisellä ei tietääkseni ole polvilumpion lisäksi muita lumpioita, kuten ei ole hänellä aivolumpiota tai maha- .

 • Harhailua aikaan jäätyneiden, särkyneiden ja muiden toiveiden kaupungissa

  Kaupungin kadut kuin aikaan puhallettu Kleinin pullo..

  "Toteutumistaan odottavien murheiden ylimaallinen kaleidoskooppi, sekin jossain tuon kaiken sekalaisen seassa ajansärmien säpäleiksi särkemänä piilee, syväpakastettuna, ja sen vastakohta myös: unohduksen lohdun kaleidoskooppi, tai mikälie: sellainen kuin kvantti, pysyy ennallaan vain jos siihen ei katso! "

 • Antti Heikkinen: Jag är en juntti!

  Puikulaperuna nenään ja loukkaantumaan.

  Lukeudun niihin juntteihin, jotka kouluaikoina näyttivät ruotsinkielelle keskisormea ja tuumivat, että ei jumalauta sisämaassa asuvan savolaisen tarvitse länsinaapurin kanssa kommunikoida.