Hyppää pääsisältöön

"Pelkäsin, että tapan itseni liikenteessä tämän työn takia!" Kiire, väsymys ja stressi yllättivät eläinlääkärikandin

Eläinlääkäri opiskelee ammattiinsa kuusi vuotta, mutta työssä eteen tulevat ajokilometrit, univelka ja vastuun määrä yllättävät.

Olen ajanut autoa tilalta toiselle sillä tavalla, että olen matkat hakannut nyrkillä reittä niin että sattuu – että mä vaan pysyn hereillä!
― Veera Haukijärvi

Suomussalmelta harjoittelupaikan saanut eläinlääketieteen kandidaatti Veera Haukijärvi joutui tiukkaan paikkaan, kunnaneläinlääkäriksi Kainuuseen.

Pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa myös eläinlääkäri saa tuntea ajokilometrit nahoissaan.

Kandit-ohjelman eläinlääkärikandi Veera ajamassa autolla
Veera ei pelästynyt kovaa työtahtia ja ajokilometrejä, vaan voisi hyvinkin hakeutua kunnaneläinlääkäriksi. Kandit-ohjelman eläinlääkärikandi Veera ajamassa autolla Kuva: Yle, Maarit Lehtonen Kandit,kandien veera

– Ajaminen on ollut mulle uutta ja täällähän on ajoa aika paljon. Ensimmäisen päivystysviikonlopun aikana mulle tuli melkein 1300 kilometriä! Veera laskeskelee.

Suomussalmen kunnaneläinlääkäri Marko Bogdanoff kertoo kuntapuolen eläinlääkärin arjesta:
– Täällä pohjoisessa ajaminen on ongelma, kun etäisyydet on pitkiä. Oma ennätys on yhtenä päivänä 850 kilometriä, ja kollega ajoi yli tuhat kilometriä suureläinpäivystyksessä ollessaan: yhdessä päivässä ja työt päälle sitten vielä! Kyllähän se kuntoa kysyy tietysti.

"Kunnaneläinlääkärillä ei ole työaikaa"

Kilometrien lisäksi myös pitkiksi venyvät työrupeamat saattavat uuvuttaa.
– Kunnaneläinlääkärin ammatti, kun ei ole työaikaa, niin se on aika raskas. Keskimääräinen työpäivä ehkä on se 10–12 tuntia ja sitten päivystykset päälle, Bogdanoff valistaa häntä tuuraavalle Veeralle.
– Eli jos vertaa kahdeksan tunnin perustyöaikaa jossain klinikalla, niin kunnassa se työaika on yleensä aina pidempi. Vaatii totuttelua, että jaksaa sen tehdä.

Eläinlääkärikandi Mathilda lukee kirjaa
Mathilda Sjöholm työskenteli kandikesänsä yksityisellä klinikalla. Tiedonjanoiselle naiselle haasteellisinta oli oppia annostelemaan eläinten omistajille annettavaa informaatiota. Eläinlääkärikandi Mathilda lukee kirjaa Kuva: Yle/ Kandit Kandit

Kunnallisen alan työsopimusteksti onkin karua luettavaa, sillä käytännössä se merkitsee paitsi pitkiä työpäiviä myös työviikkojen väliin osuvia päivystysviikonloppuja:

Eläinlääkärin työskentely järjestetään viisipäiväisen työviikon pohjalle, mikäli tämä on eläinlääkintähuollon toimintojen tarkoituksenmukaisen järjestämisen kannalta mahdollista. Eläinlääkintähuollon toimintoja ja päivystystä järjestettäessä tulee huolehtia siitä, ettei eläinlääkärien työhönsidonnaisuus muodostu kohtuuttomaksi.

Vastuu väsyttää

Vapaa-aika menee nukkuessa, ja Veera huomauttaa, että myös rutiinin puute väsyttää.
– Oma kokemattomuus kaikissa toimenpiteissä ja hoitotilanteissa yhdistettynä pitkiin välimatkoihin – täytyy sanoa, että on riittänyt unta öisin!

Myös Mathilda Sjöholmista uusien asioiden paljous ja vastuu ovat työn uuvuttavimpia piirteitä.
– On niin paljon uutta ja niin paljon vastuuta kerralla. Koulussa isoin vastuu on eläinlääkärillä ja nyt sit on sataprosenttinen vastuu itsellä.
Toisaalta vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä: – Vastuu on raskainta, vaikka se on parastakin, Mathilda huomauttaa.

Nyt on menossa Luulen että kuolen -vaihe!― Maija Vesterinen

Tommi-kissa rauhoitettuna eläinlääkärin pöydällä
Tommi-kissa rauhoitettuna eläinlääkärin pöydällä Kuva: Yle/ Kandit Kandit,kissat (suku)

Maija Vesterisen kandi-kesä meni tutulla, yksityisellä eläintenvastaanotolla, mutta silti työn raskaus yllätti.
– Kiire, väsymys, stressi, kaikki on uutta, kaikki on aika vaativaa. Tilanteista pitää myös selviytyä yksin. Se on jotenkin ahistavaa aina välillä, Maija niputtaa työn kuormittavuuden syitä.

Kun pää ei enää pelaa

– Aivot ei enää pelaa niin hyvin, ja perusjutut kuten syöminen ja vessassa käyminen jää tekemättä, Maijakin kuvailee kiireen ja väsymyksen vaikutuksia.
Maijan mukaan keskivertopäiviä, jolloin ehtii syödä lämpimän ruuan ja keittää vaikka yhdet kahvit, ei juuri ole.
– Välillä on ehtinyt kolmelta pitää viiden minuutin ruokatauon ja syödä lennossa. Semmoset älyttömät kiiret on kyllä olleet aika raastavia.

Tervet-vastaanoton yrittäjä, eläinlääkäri Terhi Simonen-Jokinen on Maijalle tuttu työnantaja vuosien ajalta. Hänelle kandi on voinut purkaa mieltään epäuskon hetkinä.

Kandi Maija Vesterinen ja eläinlääkäri Terhi Simonen-Jokinen
Kandi Maija Vesterinen ja eläinlääkäri Terhi Simonen-Jokinen Kuva: Yle/ Kandit Kandit

– Terhi sanoi, että kandi-kesä on sellainen, että kaikki luulee kuolevansa. Jossain vaiheessa se helpottaa. Vielä en ole sitä jälkimmäistä vaihetta todistanut, nyt on se Luulen että kuolen -vaihe menossa aika vahvastikin, Maija kuvaa tuntemuksiaan heinäkuun lopulla.

Loppukesään Maija päätyi raivaamaan itselleen pariviikkoisen loman. – Siinä vaiheessa helpotti, kun sain loman sovittua, Maija huokaa.

Pieni koira on nukutettuna eläinlääkärin hoitopöydällä.
Pieni koira on nukutettuna eläinlääkärin hoitopöydällä. Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit,Koirat-lehti
Terveiset seuraaville vitosvuoden kandeille, että nukkukaa hyvin! Nukkuminen ja syöminen unohtuu hirveän helposti, kun tekee töitä.
― Veera Haukijärvi

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!