Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

Sami Yaffa
Sami Yaffa Kuva: Meeri Koutaniemi Sami Yaffa – Sound Tracker

Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

“Musiikki merkitsee minulle vapautumista koulunkäynnistä ja muista arkihuolista. Soittaminen on minulle kuten varmaan monelle muullekin hyvää mielenterveydellistä terapiaa. Musiikkia on monenlaista, klassista, rock n rollia, jazzia, yökerhoviihdettä ja vielä montaa muuta eri lajia. Musiikkia on eri mielentiloille. Hermostuneelle jotain rauhallista ja mieltä viilentävää, tai sitten ei musiikkia ollenkaan.Tämäkin auttaa useasti että on aivan hiljaa ja makaa sängyssään. Aggressiiviselle ihmiselle taas sopii jokin todella tunnetta uhkuva musiikki, tällaisessa tapauksessa raju rock n roll on kiistämättä paras.”

Näin kirjotti pikku-Yaffa 14 v. 1978 Pohjois-Tapiolan yhteiskoulussa.

Siis jo pienenä skloddina kelasin, että musa on terapiaa ja lääkitystä löytyy mihin tahansa tunnetilaan. Väittäisin myös, että näin on toimittu vuosituhansien ajan. Aikoinaan shamaanien ja poppatohtorien maasta nyhtämät lääkerohdot ja yrtit on nyt purkitettu pillereiksi ja pantu myyntiin apteekkien hyllyille. Samoin on käynyt musiikille: sävelet, soinnut, laulut ja rytmit on purkitettu ja muutettu vinyyleiksi, cd-levyiksi ja nyt digitaalisessa muodossa leijuvaksi joksikin..

Kun musiikkia ryhdyttiin myymään ja markkinoimaan tuotteena, alkoi siitä karsiutua pois sen lääkinnällinen ja terapeuttinen tarkoitus. Musiikki on toki yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan.

Ihmiset eivät enää osaa etsiä musiikin monipuolista parantavaa vaikutusta, koska tarjonta on ykspuolista. Musiikin genreyttäminen auttaa markkinoinnissa ja myynnissä, ostajille tuputetaan maximum profit silmissä vain yhdenlaista tuubaa kuunneltavaksi. Radio-ohjelmat syytää ulos monikansallisten levy-yhtiöiden määräämiä soittolistoja. Jos et kuulu heidän jengiin, et pääse kuuluville.

Kävin Espanjassa ekan kerran vuonna -82 ja putosin perseelleni kuunnellessani paikallista radiokanavaa. Spiikkereistä pursusi peräkanaa Johann Sebastian Bachia, Miles Davisia, Camaron De La Islaa ja Sex Pistolsia. Rajoja ei ollut, koska kukaan ei ollut ilmeisesti kertonut dj:lle mitä saa soittaa ja mitä ei. Dj oli hiffannut, että hyvä musa on hyvää musaa, ja sitä voi kuunnella vierekkäin vaivatta. Monipuolisuus rikastuttaa mieltä ja sielua.

Mitäänsanomattomalla taustamusahölinällä on kai silläkin joku tarkotuksensa..

Tapasin Sound Trackerin kuvausmatkalla Moskovassa perinnelaulajan, jonka laulamat, tuhansia vuosia vanhat laulut, liikuttavat kuulijaa syvästi. Evgeniya Smolyaninova opiskeli vuosikymmeniä Andrej Tarkovskyn leffoista tutun Olga Sergeevan kanssa. Hänestä tuli kuuluisa, suuria konserttisaleja täyteen vetävä perinnelaulaja, joka kuitenkin havahtui myöhemmin muistamaan, mitä varten nämä laulut oli alun perin tehty. Ne ovat parannuslauluja. Evgeniya päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja alkoi käyttää lahjaansa sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Hän kolusi sairaaloita ja lauloi dementikoille, syöpäsairaille ja autistisille ihmisille. Dementoituneet ihmiset palasivat, ainakin hetkittäin, tänne. Ihmiset, jotka eivät olleet sanoneet sanaakaan moneen vuoteen, alkoivat puhua. Syöpäpotilaat kertoivat kipujensa lieventymisestä.Tämä kaikki tapahtui ikivanhan tiedon, laulun voimalla. Panee vähän funtsimaan.

Musiikki on lääke iloon, suruun, uskontoon, rituaaliin, ahdistukseen, aggressioon, melankoliaan jne. Koko ihmisen sielunelämän skaalaan.

Mitäänsanomattomalla taustamusahölinällä on kai silläkin joku tarkotuksensa. Kun heräät kankkusessa Viking Linen hytistä, perillä satamassa, siihen viuluvoittoiseen hissimusaversioon “Tahdon rakastella sinua” -biisistä, niin tunteet nousevat. Joko rauhoitut etkä mieti mitään - tai omassa tapauksessa: raivostun, adrenaliinit nousee, niillä voimilla pakkaan ja juoksen ulos purtilosta vauhdilla.

Kaikella musiikilla on meihin vaikutus. Kannattaa pitää korvat höröllä ja kuunnella monipuolisesti.

Kiitokset Sound Tracker sesonki 3:n seuraamisesta.

Syvä kumarrus, over and out.

Sami Yaffa

Sami Yaffa - Sound Tracker, katso koko 3. kausi

Yle Teema lauantaisin klo 20.00. Ensimmäinen jakso nähdään 20.1., jolloin kaikki jaksot myös julkaistaan Yle Areenaan - klikkaa linkkejä alla ja katso jaksot. Samin maakohtainen kolumni ilmestyy TV-esitysten myötä.

Keskustele

Sound Tracker

  • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

    Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

    Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

    Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

    Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

    Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

    Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

    Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

    Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

  • Sound Trackerin uusi kausi

    Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

    Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

  • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

    Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

    Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

    Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

    Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

  • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

  • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

    Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

  • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

    "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

  • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

    Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

  • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

    Katso yhden kameraoton live

    Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

  • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

    Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

    Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

  • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

    Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

    Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

  • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

    Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

    Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.