Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten naurattaja Pirkka-Pekka Petelius vanhoista sketsihahmoistaan: ”Maailma on muuttunut − etnisistä vähemmistöistä minä tuskin tekisin mitään”

Pirkka-Pekka Petelius Puoli seitsemän studiossa
Pirkka-Pekka Petelius pohti lähetyksessä huumorin olemusta Pirkka-Pekka Petelius Puoli seitsemän studiossa Kuva: Antti Karhumäki, YLE Pirkka-Pekka Petelius

Pirkka-Pekka Petelius esiintyi aikoinaan useissa viihdeohjelmissa, joiden kautta syntyi kuolemattomia sketsihahmoja. Peteliuksen mukaan nyt viihteen tekeminen vaikeampaa, koska meillä on paljon vähemmän tabuja, joiden rikkomiselle kukaan enää nauraisi.

Pirkka-Pekka Peteliuksen tunnetuimmat sketsihahmot syntyivät noin 30 vuotta sitten.

Läpimurtonsa nuori näyttelijä teki Velipuolikuu-sarjassa vuosina 1983-84. Seuraavina vuosina syntyivät Mutapainin ystävät, Tabu, Hymyhuulet, Pulttibois ja Manitbois. Kaikki sarjat synnyttivät lukemattomia hauskoja hahmoja.

Olihan niitä ihana tehdä

− Pitäisi olla iloinen, että niitä vieläkin näytetään ja muistellaan. Olihan niitä ihana tehdä, Petelius muistelee.

Hahmot syntyivät milloin mistäkin. Vanha konkari ei erityisemmin halua edes muistella niitä aikoja, koska ne kuuluivat keskeisesti siihen elämänvaiheeseen.

− Jotenkin tuntuu, että se on toista elämää. Se en ollut se minä, joka nyt olen – ja silti se tietysti olen minä, Petelius pohdiskelee.

Maailman on muuttunut noista ajoista ja jotain hahmoja ei olisi enää soveliasta esittää. Toisaalta eivät ne edes kiinnostaisi Peteliusta.

− Etnisistä vähemmistöistä mä tuskin tekisin mitään, Petelius tokaisee muistellen romanihahmoja.

− Tai nehän eivät olleet romaneita, vaan yksilöitä: Valte Ja Arvid ja sitten olivat Aslak ja Soikiopää.

nykyään meillä on paljon vähemmän tabuja, joille kukaan nauraisi

Jos maailma on muuttunut, aika on muuttanut myös näyttelijää itseään. Nykyään hän näkee hauskuutta ja intoa muissa asioissa.

− Elämä on todella rikas. Kysymys on vaan siitä, pitääkö aistit valppaana ja mielen auki. Ja sydämen lämpimänä, Petelius pohtii.

Viihteen tekeminen on Peteliuksen mukaan muutenkin vaikeaa, sillä nykyään meillä on paljon vähemmän tabuja, joille kukaan nauraisi. Silti ideoita tulee mieleen jatkuvasti, mutta harvemmin kuitenkaan sellaisia, joita haluaisia lähteä heti toteuttamaan.

Vuosi sitten Petelius järjesti Areenalla ison shown, jossa kaivoi esiin vanhoja hahmoja. Esiintyjä itsekin yllättyi omaa reaktiotaan.

− Täytyy sanoa että kun laitan vermeet päälleni, niin pelottavasti minä olen kuin kotonani, ja oli muuten kivaa! Petelius nauraa.

Katso koko Puoli seitsemän lähetys alla olevasta linkistä

Alla olevien linkkien takaa löytyvät sarjat ovat kokonaisuudessaan katsottavissa Areenassa huhtikuun loppuun asti

Velipuolikuu

Hymyhuulet

Mutapainin ystävät

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän