Hyppää pääsisältöön

Tutkija Tuukka Tomperi: On tuhon tie korostaa osaamista sivistyksen sijaan

Kuvassa on Tuukka Tomperi, joka pohtii artikkelissa pitääkö lasta sivistää
Kuvassa on Tuukka Tomperi, joka pohtii artikkelissa pitääkö lasta sivistää Kuva: Yle Galaxi / Moraalimittari, Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen Tuukka Tomperi,filosofia,sivistys,lapset (perheenjäsenet)

Kasvatustieteen tohtori, tutkija Tuukka Tomperin mukaan sivistys on muutakin kuin klassikoiden ja hyvien tapojen tuntemista.

“Sivistykseen liittyy usein elitistinen leima. Se liitetään arkikielessä helposti korkeakulttuuriin, esimerkiksi klassikoiden tuntemiseen ja hyviin tapoihin: osataan ottaa hattu pois päästä, kun tullaan sisälle. Mielestäni tällainen käsitys on hyvin suppea ja harhaanjohtava.

Kasvatuksen historiassa on ajateltu, että sivistys on ihmisen persoonallisen ja kokonaisvaltaisen kehityksen tukemista niin, että ihminen oppii vähitellen ymmärtämään sekä itseään että maailmaa paremmin. Tästä näkökulmasta ajatellen hyvä kasvatus on aina sivistämistä.

Pitääkö lasta sivistää? (kesto 9 min)

Yleissivistys on terminä jäänyt suomalaisessa keskustelussa epämääräiseksi. Onko se edes aina tarpeen? Minun mielestäni koko sanaa ei oikeastaan tarvita. Voitaisiin puhua aivan hyvin pelkästään sivistyksestä. Monet tuntuvat käyttävän yleissivistys-termiä, kun on tarpeen korostaa itselle tärkeitä asioita. Sana on alkanut arkikielessä tarkoittaa Trivial Pursuit -tyylistä yleistietämystä. Saatamme päivitellä Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa katsoessa, ettei henkilöllä ole yleissivistystä, jos hän ei osaa vastata johonkin kysymykseen.

Sivistys on huomattavasti laajempi ja tärkeämpi käsite kuin osaaminen.

Nykyisessä keskustelussa minua ärsyttää osaamisen korostaminen sivistyksen sijaan. Hoetaan sitä, millaista osaamista esimerkiksi tulevaisuuden vientiteollisuus tarvitsee. Jos alamme ajatella näin kapeasti, niin se on tuhon tie. Vaikka osaaminen on osa sivistystä, niin sivistys on huomattavasti laajempi ja tärkeämpi käsite kuin osaaminen.

Perheiden sosiaalinen ja taloudellinen eriytyminen on todella suuri ja huolestuttava uhka sivistykselle. Jos pelkkä arjesta selviäminen vaatii ponnistelua, ei vanhemmilla ole mahdollisuutta tarjota lapsilleen monipuolisia kokemuksia ja elämyksiä.

Tämänhetkinen hallitus ja opetusministeriö puhuvat digitalisaatiosta haasteena. Se on minusta typerää.

Käyn luennoimassa kouluissa ja siellä kuulee usein sekä opiskelijoilta että opettajilta, että olisipa aikaa pysähtyä ja ottaa rauhallisemmin. Kiire uhkaa sivistystä. Jos kouluissa on valtava paine ja kiire, ei silloin jää aikaa tunnustella omia kokemuksia ja ajatella niitä perusteellisesti.

Piirroskuvassa aikuinen lukee lapselle
Piirroskuvassa aikuinen lukee lapselle sivistys,vanhemmat,Käytöstapa,yleissivistys

Tämänhetkinen hallitus ja opetusministeriö puhuvat digitalisaatiosta haasteena. Se on minusta typerää. Tulevaisuuden suurin ja merkittävin haaste on ilmastonmuutos ja digitalisaatio kannattaa nähdä yhtenä työkaluna sen ratkaisemiseen.

Ilmastonmuutos on hyvä esimerkki ilmiöstä, jonka käsittelyssä mikään yksittäinen osaaminen ei riitä. Meidän on pystyttävä kokonaisvaltaisesti, tiedollisesti, taidollisesti, moraalisesti ja tunteiden kautta, käsittelemään tätä haastetta. Tarvitaan ekososiaalista sivistystä. On ymmärrettävä, että me kaikki olemme samassa veneessä, samalla pallolla."

Kommentit