Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Julius Susimäkeä sanottiin lapsena läskiksi – ulkonäköpaineet johtivat syömishäiriöihin ja neuroottiseen kuntoiluun

Julius Susimäki OTE-teoksessa
Julius Susimäki OTE-teoksessa Kuva: Nikolai Hallikainen Puoli seitsemän

Näyttelijä ja tanssija Julius Susimäki on kärsinyt ulkonäköpaineista lapsesta saakka. Pahimmillaan syömishäiriö ja pakonomainen kuntoilu ovat hallinneet hänen koko elämäänsä. Nyt hän käsittelee kokemuksiaan tanssiesityksessä.

Näyttelijä ja tanssija Julius Susimäki valmistelee Helsingin Kaapelitehtaalla tanssillista monologinäytelmäänsä. On vaikea uskoa, että urheilullisen näköinen Susimäki on kärsinyt ulkonäköpaineista käytännössä koko ikänsä.

– Veikkaan, että kaikki alkoi lapsena jostain kaverin heitosta, että “hei, ootpa läski”. Se vaikutti siihen, että jo hyvin nuorena aloitin kuntoilun.

Kaikki alkoi lapsena jostain kaverin heitosta, että “hei, ootpa läski”.

Susimäki oli lapsena ujo ja epävarma. Jos perheessä oli eripuraa, pojalle tuli tarve saada elämänsä takaisin kontrolliin edes jotenkin.

– Riitatilanteita en pystynyt hallitsemaan. Siksi pyrin luomaan sellaisia toimintatapoja joissa olen pomo: olen pitänyt itseni kontrollissa kuntoilulla ja katsomalla mitä laitan suuhuni.

Käytännössä se tarkoitti, että Susimäellä on pienestä saakka ollut selvät sävelet sen suhteen, mitä sai syödä arkisin ja mitä viikonloppuna. Ruoka ja itsensä kontrollointi meni kaiken edelle.

– Mulla on mennyt parisuhdekin karille sen takia. Olen rakentanut oman kuplan, jossa on turvallista olla eli tietyt rajat ja säännöt, mitä voin tehdä. Noissa hetkissä olen tajunnut, että jotain on ehkä vähän hullusti.

Olen rakentanut oman kuplan, jossa on turvallista olla eli tietyt rajat ja säännöt.

Sosiaalinen media luo paineita jo lapsille

Julius Susimäki ei ole ainoa ulkonäköpaineiden kanssa painiskeleva mies. Ylen viime vuonna teettämän kyselyn mukaan 72 prosenttia miehistä toivoisi olevansa laihempia kuin mitä he ovat.

Miehet halusivat kyselyn mukaan laihtua keskimäärin 5-10 kiloa.

Julius Susimäki uskoo, ettei tulevaisuus ole nykyisyyttä ruusuisempi. Sosiaalinen media kuvineen tuo lisäpaineita.

– Ihmiset antavat sosiaalisessa mediassa sellaisen kuvan, että kaikki on täydellisesti. Että kaikki käy salilla kuusi kertaa viikossa ja toteuttaa proteiinipitoista ruokavaliota.

Helpoimminhan tästä ottaa vaikutteita herkässä kasvuiässä olevat lapset.

Susimäki on huolissaan erityisesti siitä, miten paineet vaikuttavat lapsiin.

– Helpoimminhan tästä ottaa vaikutteita herkässä kasvuiässä olevat lapset. He saattavat miettiä, että pitää käydä salilla ja pitää ottaa tietty määrä proteiinia ja lisäravinteita. Kyllä se meno on melkoista tällä hetkellä.

Ei kannata pyrkiä täydellisyyteen

Julius Susimäki käsittelee oman elämänsä ulkonäköpaineita OTE-nimisessä esityksessä Helsingin Kaapelitehtaalla. Vaikka hän on pohtinut asiaa paljon, ulkonäköpaineista ei Susimäkikään ole päässyt täysin irti.

Susimäen neuvo kohtalotovereilleen on, että kannattaa ottaa iisisti eikä pyrkiä täydellisyyteen.

– Pitää älytä, että meillä on kaikki hyvin. Meidän ei tarvitse pyrkiä mihinkään muuhun. Kaikki on tässä ja nyt.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän