Hyppää pääsisältöön

Saara Aalto - 3 showta, 3 lookia

Saara Aalto UMK18 3 lookia
Saara Aalto UMK18 3 lookia Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Saara Aalto,Uuden Musiikin Kilpailu,Euroviisut,umk18

Millaiset lavashow’t nähdään Saara Aallon kolmessa UMK18-biisissä? Salaisuus on tarkoin varjeltu, mutta tässä artikkelissa näet Saaran biisikohtaiset tyylit ja saat ensivinkit Monstersin, Dominon ja Queensin lavaesitysten luonteesta!

Jokaisen kolmen show’n takana on huippukoreografi Brian Friedman, joka on luonut koreografioita mm. Britney Spearsille, Beyoncélle ja Mariah Careylle sekä on ollut työstämässä X Factorin lavashow't niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin. Show’t tullaan näkemään ensimmäistä kertaa 3.3. Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa suorassa lähetyksessä UMK18: Saara Aalto. Lavashow't nähdään samanlaisena kuin se tehtäisiin Euroviisuihin.

Suomessa tällaisia esityksiä on tuskin koskaan nähty

- Saaran biisejä, musiikkivideoita ja esityksiä on ollut suunnittelemassa ja tekemässä poikkeuksellisen taitava ja kansainvälinen ryhmä. Suomalaisten lisäksi mukana on tekijöitä mm. Ruotsista, Englannista, USA:sta ja Norjasta. Suomessa tällaisia esityksiä on tuskin koskaan nähty, UMK18-tuottaja Anssi Autio kertoo.

Friedmanin oikeana kätenä Suomessa UMK18-harjoituksissa on matkustanut koreografi Lukas McFarlane, jonka kanssa tiiviissä yhteistyössä Reija Wäre. Kaksikko huolehtii siitä, että kolme showta toteutuvat pilkulleen kuten Friedman on ne suunnitellut. McFarlane kiittää kollegaansa.

- Olen onnekas, kun Reija työskentelee tässä. Hän kiinnittää huomiota jokaiseen yksityiskohtaan ja sellaista apua juuri tarvin.

Monsters - liikettä lavalla

Saara Aalto - Monsters
Saara Aalto - Monsters Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu,Uuden Musiikin Kilpailu 2018,Euroviisut,Monsters (Saara Aalto),Saara Aalto,umk18

McFarlanelle Monsters-showssa hauskinta on katsoa matkaa, jonka Saara tekee muuttumalla suljetusta ja eristetystä hahmosta elämän moninaisuutta ylistäväksi tyypiksi. Wäre puolestaan iloitsee, että Monstersissa on paljon liikettä lavalla. Tanssijoiden ja taustalaulajien yhteispeliä on nautinnollista katsella.

Kun saadaan tämä valmiiksi, se tulee näyttämään eeppiseltä― Lukas McFarlane

McFarlane ja Wäre toteavat, että liikkuvuus ja matkan esittäminen on myös Monsters-show'n suurin haaste - kuinka saada palapeli toimivaksi kokonaisuudeksi. Lavatilanteissa on eri lavaste-elementtejä, pukuja sekä tanssijoiden mahdollisesti käyttämää rekvisiittaa. On haaste herättää eri tilanteet saumattomasti henkiin.

- Mutta kun saadaan tämä valmiiksi, se tulee näyttämään eeppiseltä, Lukas hehkuttaa.

McFarlane on vaikuttunut Saara Aallon omistautumisesta shown tekemisessä ja haasteisiin tarttumisessa. Koreografin mukaan sanakirjassa ammattilaisen kohdalla pitäisi lukea Saara Aalto. Laulaja ei päästä itseään koskaan helpolla, mikä on koreografille upeaa.

Domino - Saara ilmassa?

Saara Aalto - Domino
Saara Aalto - Domino Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Saara Aalto,Domino (Saara Aalto),Uuden Musiikin Kilpailu,Uuden Musiikin Kilpailu 2018,umk18

Tänä vuonna euroviisulavalla ei käytetä lainkaan taustascreenejä, joten niitä ei nähdä UMK18-esityksissäkään. Tästä johtuen lavasteiden rooli on merkittävä. Esimerkiksi Dominossa tullaan lavalla näkemään ainutlaatuinen, yli nelimetrisistä domino-palikoista koostuva massiivinen lavaste. Show tulee olemaan elämys niin paikan päällä kuin tv:n välityksellä, huomauttaa Anssi Autio.

Saara saattaa olla ilmassa jossain vaiheessa― Lukas McFarlane

McFarlanen mukaan Domino tulee yllättämään. Balladilta ei yleensä odoteta niin korkeita tuotantoarvoja, kuin Dominossa tullaan näkemään.

- En halua paljastaa liikaa, mutta Saara saattaa olla ilmassa jossain vaiheessa - tai sitten ei, McFarlan hymyilee.

Queens - vaikein show koskaan

Saara Aalto - Queens
Saara Aalto - Queens Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu,Uuden Musiikin Kilpailu 2018,Saara Aalto,Euroviisut,Queens (Saara Aalto)

Saara itse sanoo, että Queensissä on vaikein lavashow, jonka hän on koskaan vetänyt. Aallon mukaan Friedman on loihtinut show’n, joka on massiivisempi kuin brittien X Factor -esitykset. Queensiin kuuluu iso lavarakennelma ja lavalla on paljon tapahtumia.

- Tämä on jotain ainutlaatuista Suomen esiintymislavoilla, Aalto lupaa.

Queens tullaan muistamaan ja pitkään.― Lukas McFarlane & Reija Wäre

Valtavan lavarakennelman kanssa työskentely on ollut haastavaa McFarlanelle ja Wäreelle. Tanssijoiden ja taustalaulajien työ lavasteen kanssa tulee olemaan hyvin tarkkaa. Huomiota täytyy kiinnittää paljon muuhunkin kuin omaan taiteelliseen panokseen ja esiintymiseen. Pitää osata vetää ja työntää oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja olla poissa mahdollisten erikoisefektien tieltä.

- Mutta se on asia, joka takuulla tullaan muistamaan ja pitkään. Tällaista ei ole Suomessa nähty, kaksikko fiilistelee.

McFarlanelle UMK18-show on ensimmäinen kerta, kun hän työskentelee Suomessa. Kokemukset tästä ovat olleet pelkästään positiivisia.

- Kaikki ovat innoissaan sekä halukkaita toteuttamaan Saaran ja Brianin visiot ja unelmat. Koreografille työympäristö, jossa ihmiset tarttuvat haasteisiin ja suhtautuvat niihin positiivisesti, on unelma.

UMK18: Saara Aalto

Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 3.3. Saara Aalto esittää kilpailukappaleet Monsters, Domino ja Queens.

Hanki lippusi paikan päälle Espoo Metro Areenalle tai seuraa lähetystä suorana la 3.3. klo 19 alkaen Yle TV1:llä, Yle X3M'llä ja Yle Areenassa.

Voit äänestää UMK18-suosikkibiisiäsi la 3.3. lähetyksen aikana maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Voittajabiisin määrittää puoliksi yleisöäänet ja puoliksi kansainvälisen raadin antamat pisteet,

UMK18-voittajabiisi ja show edustaa Suomea toukokuussa Euroviisuissa Lissabonissa .

Seuraa Uuden Musiikin Kilpailua somessa:

Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu
#UMK18 // #euroviisut

UMK18 Saara Aalto

Minkä kappaleen lähettäisit Euroviisuihin edustamaan Suomea?

Säkenöivä voimabiisi Monsters
68% (7702 ääntä)
Valon ja positiivisuuden Queens
22% (2536 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi Domino
10% (1124 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11362

#UMK18 Viranomaistiedotteet