Hyppää pääsisältöön

“Seksuaalinen nautinto säilyy” – Pääsimme ensimmäisinä Suomessa kuvaamaan sukupuolenkorjausleikkausta

nainen hymyilee leikkauspöydällä
Kolmen lapsen isä Tiia Kovanen odottaa sukupuolenkorjausleikkausta. nainen hymyilee leikkauspöydällä Kuva: Yle / Antti Tuunanen Akuutti,sukupuolenkorjaus

Pääsimme ensimmäisinä Suomessa seuraamaan sukupuolenkorjausleikkausta Töölön sairaalassa, jossa kolmen lapsen isä Tiia Kovanen jo odotti leikkauspöydällä.

- Tunsin, että minun on tehtävä itselleni jotain tai muuten romahdan. Olen odottanut tätä kauan, joten on tämä herkkä hetki, Tiia kuvailee leikkauspöydällä maatessaan.

Ympärillä leikkaussalin henkilökunta valmistautuu isoon leikkaukseen. Tiialle tähän huipentuu neljän vuoden tutkimus- ja hoitoprosessi.

- Itseasiassa nyt ei jännitä paljoakaan. Olen tosi onnellinen. Leikkauksen jälkeen pystyn elämään täysipainoista naisen elämää ilman, että pitää esimerkiksi rajoittaa paikkoja, mihin menee, Tiia jatkaa.

Lue tästä, mitä Tiialle kuuluu tänään.

Tiesitkö tämän? – 7 faktaa sukupuolenkorjausleikkauksista

1. Suomi on maailman huipulla

- Suurimmassa osassa maailmaa sukupuolenkorjausleikkauksia ei tehdä keskitetysti eikä se ole valtion tarjoamaa hoitoa niin kuin Suomessa. Monissa maissa leikkauksia tehdään pienissä keskuksissa siellä täällä, minkä takia hoito on hyvin vaihtelevaa. Voin rehellisesti sanoa, että Suomessa ollaan maailman huipputasolla tässä asiassa, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen.

Suominen on tehnyt sukupuolenkorjausleikkauksia Töölön sairaalassa jo vuodesta 2003. Tiimissä on kaikkiaan viisi plastiikkakirurgia.

- Meillä on ollut mahdollisuus kehittää menetelmiä samassa moniammatillisessa tiimissä yli 10 vuoden ajan ja tämä työ kantaa hedelmää.

2. Leikkausten määrä on kuusinkertaistunut 15 vuodessa

Vuonna 2003 Suomessa tehtiin kymmenen sukupuolenkorjausleikkausta, kun nykyään vuodessa tehdään 60 leikkausta.

sukupuolenkorjausleikkausta valmistellaan leikkaussalissa
sukupuolenkorjausleikkausta valmistellaan leikkaussalissa Kuva: Yle / Antti Tuunanen Akuutti,sukupuolenkorjaus

3. Naisesta on vaikeampaa tehdä mies kuin toisinpäin

- Naisesta on ilman muuta vaikeampaa tehdä mies kuin miehestä nainen, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen.

Plastiikkakirurgisesti muutos miehestä naiseksi on keskisuuri leikkaus, sillä anatomiset rakenteet ovat olemassa. Leikkaus kestää 4-6 tuntia. Muutos naisesta mieheksi on paljon isompi leikkaus.

- Leikkaus naisesta mieheksi vie koko päivän, 8-10 tuntia, ja vaatii monen kirurgin yhteistyötä. Silti leikkauksen tulos on aina kompromissi. Lopputulos ei ole koskaan täydellinen.

- Peniksen rakentaminen on haastavaa ja monimutkaista, koska se ei ole vain kudosten siirtoa, vaan penikseen pyritään saamaan myös toimintaa. Aina se ei ole mahdollista, vaan voidaan tehdä ainoastaan korvike.

4. Transmies voi saada erektion

Sinikka Suominen on ollut mukana kehittämässä leikkausmenetelmää, jossa käytetään potilaan omia iho- ja lihaskielekkeitä peniksen rakentamiseen.

- Silloin potilas saa jonkin verran toimintaa penikseen, Suominen selittää.

- Tällaisen ihokielekkeistä ja lihaksista rakennetun neopeniksen sisälle voidaan asentaa erektioproteesi. Se on samanlainen kuin mitä voidaan käyttää biologisella miehellä erektiohäiriön hoidossa.

- Suurin osa pärjää ilman erektioproteesia, kondomin tai ulkoisen tuen avulla.

5. Sekä transmies että transnainen voivat saada orgasmin

Molemmissa sukupuolenkorjausleikkauksissa säilytetään erogeeniset hermot, joten sekä transmiehet että transnaiset voivat saada orgasmin.

plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen on tehnyt sukupuolenkorjausleikkauksia vuodesta 2003. plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen Kuva: Yle / Antti Tuunanen Akuutti,sukupuolenkorjaus

6. Leikkauksiin liittyy riskejä

- Sukupuolenkorjausleikkaukset ovat isoja leikkauksia molempiin suuntiin. Leikkauksissa liikutaan virtsateiden ja myös peräsuolen lähellä, joten siinä on aina riski molempien vaurioon. Näistä riskeistä kerrotaan potilaille ennen leikkauspäätöstä.

- Leikkauksesta voi tulla virtsateiden ongelmia tai haavakomplikaatioita. Osa ongelmista voi olla myös pysyviä, Suominen sanoo.

7. Sukupuolenkorjausleikkauksen lopputulos ei ole koskaan henkilö, jolla olisi molemmat sukuelimet

Yhtenä ongelmana Suomen translaissa on nähty se, että sen mukaan henkilön on osoitettava olevansa lisääntymiskyvytön, mikäli hän haluaa saada sukupuolensa juridisesti vahvistettua.

Osa transihmisistä kokee, että näin käytännössä riistetään oikeus sukupuolen juridiseen vahvistamiseen, jos haluaa säilyttää oikeuden perheen perustamiseen.

Kirurgin mukaan sukupuolenkorjausleikkauksessa henkilöstä tulee auttamatta lisääntymiskyvytön.

- Kun sukupuolenkorjausleikkauksessa miehestä tehdään nainen, kivekset joudutaan poistamaan. Leikkausta ei voi tehdä niin, että kivekset säästyisivät. Ensinnäkään niille ei ole tilaa ja toiseksi niitä ei voi myöskään laittaa mihinkään sisälle piiloon, koska silloin niihin liittyisi syöpäriski eivätkä ne myöskään toimisi.

Klassisessa sukupuolenkorjausleikkauksesta seuraa siis aina pysyvä hedelmättömyys. Toki potilailla on mahdollisuus ennen leikkausta pakastaa spermaa.

- Myös leikkaus naisesta mieheksi aiheuttaa erittäin paljon haasteita, jos yritetään mahduttaa pienelle alueelle monenlaisia elimiä. Tulos on aina kompromissi. Munasarjojen ja kohdun säilyttäminen on toki mahdollista, ja osa ei toivo lainkaan sukuelinkirurgiaa.

- Naisesta mieheksi leikkaukseen on olemassa useampia erilaisia sukuelinkirurgian versioita. Munasarjojen poistoa ei tehdä samassa leikkauksessa, Suominen lisää.

Tukea intersukupuolisille, transihmisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen Transtukipisteestä.

Tutustu translakiin.