Hyppää pääsisältöön

West Side Story on kymmenellä Oscarilla palkittu menestysmusikaali rytmikkäästä jengisodasta ja traagisesta rakkaudesta

Maria (Natalie Wood) ja Tony (Richard Beymer) tapaavat luvattomasti Marian ikkunalla elokuvassa West Side Story
Tonight, tonight, there's only you tonight... Maria (Natalie Wood) ja Tony (Richard Beymer) Maria (Natalie Wood) ja Tony (Richard Beymer) tapaavat luvattomasti Marian ikkunalla elokuvassa West Side Story West Side Story (elokuva),teeman elokuvat

Peräti kymmenen Oscaria voittanut musikaaliklassikko siirtää Romeon ja Julian tarinan New Yorkin nuorisojengien maailmaan.
Elokuva nähdään osana Leonard Bernstein 100 vuotta -Teemalauantaita 25.8.2018 klo 21.45. Ilta alkaa klo 20.00. Elokuva on katsottavana Areenassa viikon ajan.

New Yorkin jengitappeluiden keskelle siirretty, tanssittu ja laulettu Romeon ja Julian tarina – siinä ainekset 1950-luvun lopun näyttämöiden jättimenestykseen. West Side Story toi katujen kovan todellisuuden Broadwaylle niin vauhdikkaasti, svengaavasti ja tyylikkäästi, että musikaalien maailma ei enää ollut entisensä.

Musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla 1957. West Side Story -elokuva valmistui neljä vuotta myöhemmin, ja menestys vain yltyi: elokuva voitti peräti kymmenen Oscaria, ja esimerkiksi Pariisissa sitä esitettiin yhtäjaksoisesti 249 viikkoa eli lähes viisi vuotta.

West Side Storyn musiikin sävelsi Leonard Bernstein, koreografiat rakensi Jerome Robbins, laulujen sanat loi Stephen Sondheim ja tarinan kirjoitti Arthur Laurents. Elokuvan ohjaajapariksi Robbins sai kokeneen Robert Wisen, ja tarinan sovitti valkokankaalle Ernest Lehman.

Puertoricolaiset Sharks-jengin jäsenet kohtaavat Jets-jengin koripallokentällä elokuvassa West Side Story
Sharks ja Jets kohtaavat Puertoricolaiset Sharks-jengin jäsenet kohtaavat Jets-jengin koripallokentällä elokuvassa West Side Story West Side Story (elokuva),teeman elokuvat

West Side Storyn rytmi vetää valkokankaalla mukaansa ensi sekunneista alkaen. Kamera lähestyy ilmasta Manhattanin Upper West Siden slummeja. Vuokrakasarmien betonisilla takapihoilla alkaa kuulua sormien napsutusta. Keskenään taistelevat nuorisojengit, Jets ja Sharks, ovat kulmilla.

Pian ollaan keskellä jengitappelua, jonka jokainen liike ja ääni on musiikin ja koreografian juhlaa.

Tarinan ytimessä on jengisodan eri puolilla olevien nuorten traaginen rakkaustarina. Puertoricolaista Mariaa ja ”perusamerikkalaista” Tonya näyttelivät Natalie Wood ja Richard Beymer. Enemmän sähköä oli kuitenkin sivuosien Rita Morenossa ja George Chakirisissa – kumpikin palkittiin osastaan Oscarilla.

Bernardo, Anita ja muut puertoricolaiset puntaroivat Amerikan hyviä ja huonoja puolia elokuvassa West Side Story
"Life is all right in America" – "If you're all white in America!" Bernardo ja Anita kuittailevat toisilleen Amerikan hyvistä ja huonoista puolista Bernardo, Anita ja muut puertoricolaiset puntaroivat Amerikan hyviä ja huonoja puolia elokuvassa West Side Story West Side Story (elokuva),teeman elokuvat

West Side Storyn ikivihreitä lauluja ovat Tonight, I Feel Pretty, America, Maria, A Boy Like That, Somewhere ja One Hand, One Heart. Elokuvassa pääparin lauluosuudet dubbasivat Jimmy Bryant ja Marni Dixon.

Uusintaensi-illan aikaan vuonna 1968 elokuvaa mainostettiin näin: ”Toisin kuin muut klassikot West Side Story nuortuu.” Nyt on hyvä tilaisuus tarkistaa, miten 57-vuotias musikaali on kestänyt aikaa.

Bernardo (Richard Beymer) pitelee veristä veistä elokuvassa West Side Story
Bernardo ja verinen veitsi Bernardo (Richard Beymer) pitelee veristä veistä elokuvassa West Side Story West Side Story (elokuva),teeman elokuvat
  • West Side Story (USA, 1961). O: Jerome Robbins, Robert Wise. Musiikki: Leonard Bernstein. Koreografiat: Jeremy Robbins. N: Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris.
Toisin kuin muut klassikot West Side Story nuortuu.”― Uusintaensi-illan mainoslause vuonna 1968

Esittelyteksti on vuodelta 2009, jolloin West Side Story on esitetty Teemalla osana Teemalauantaita. Viimeksi se on esitetty Teeman Oscar-viikolla 2018. Artikkelia on muokattu ajan tasalle elokuussa 2018.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa