Hyppää pääsisältöön

Kapinallinen Ursula ajautuu huumekuriiriksi – Pyhälän elokuva vie 1980-luvulle

Heidi Kilpeläinen eli laulaja HK119 elokuvassa Ursula.
Heidi Kilpeläinen eli laulaja HK119 elokuvassa Ursula. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jaakko Pyhälä,Ursula,HK119,Heidi Kilpeläinen

Aikuisuuden kynnyksellä oleva Ursula ryhtyy huumekuriiriksi itseään vanhemmille kaveruksille, jotka eivät haluaisi kasvaa aikuisiksi.

Jaakko Pyhälän vuonna 1986 valmistunut elokuva kertoo 18-vuotiaasta Ursulasta, joka haluaisi olla aikuinen kaikin tavoin. Mårten ja Harri ovat liki kolmekymppisiä ja haluavat pysyä ikuisesti nuorina. Mårten rakastuu Ursulaan, ja niin Ursulasta tulee hetkeksi äiti kahdelle miehelle, jotka häneen verrattuina ovat sangen keski-ikäisiä. Ursulalla on holhoamisesta kokemuksia, sillä hän on nuoruudestaan huolimatta jo pienen lapsen yksinhuoltaja.

Ursulan suhde miehiin on nuoren tytön on-off-meininkiä mielialojen mukaan. Päihteet ja raha kuitenkin kiinnostavat, joten Ursula suostuu miesten houkuttamana huumekuriiriksi.

Monessa mielessä Ursula on tyypillinen nuoren naisen odysseia ja aikuistumistarina, mutta se onnistuu kurkottamaan tavanomaisuuden tuolle puolen. Päähenkilön poikkeuksellinen kapinaluonne ja hyvin vangittu 1980-luvun ajan henki antavat sille runsaasti kerroksia ja lisäarvoa pelkkien juonellisten tapahtuminen yli. Elokuvassa seikkaillaan kotimaisemien lisäksi Berliinissä, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa, ja maailma on nuorekkaalla tavalla avoin.

Nimiroolissa, ainoassa elokuvaroolissaan, nähdään 19-vuotias Heidi Kilpeläinen, joka nykyään työskentelee Lontoossa kuvataiteilijana ja muusikkona taiteilijanimellä HK119. Hänen levy-yhtiönsä on Björkin One Little Indian Records, joka on julkaissut häneltä kolme studioalbumia. Kilpeläisen uraan ja kuulumisiin voit tutustua HK119:n virallisilla nettisivuilla.

Petri Aalto, Heidi Kilpeläinen (HK119) ja Ville Virtanen elokuvassa Ursula.
Petri Aalto, Heidi Kilpeläinen ja Ville Virtanen. Petri Aalto, Heidi Kilpeläinen (HK119) ja Ville Virtanen elokuvassa Ursula. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ursula,Ville Virtanen,Jaakko Pyhälä,HK119,Petri Aalto

Mårtenia ja Harria näyttelevät Ville Virtanen ja Petri Aalto. Jukka Virtasen poika Ville oli vielä Teatterikorkeakoulussa; koko kansan tuntemaksi hän ponnisti vasta seuraavana vuonna sketsisarjan Hymyhuulet (1987) Aki ja Turo -sketseistä. Pienessä roolissa vilahtaa myös Ville Virtasen ensimmäinen puoliso Eija Vilpas. Ursulan lasta esittää kolmivuotias Reino Nordin.

Elokuva perustuu löyhästi City-lehden perustaneen Kim Weckströmin romaaniin Trägrottan (1984), joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Puuluola. Kirja tilittää 1970-luvun taistolaisuutta suomenruotsalaisen paremman väen keskuudessa, mutta Pyhälä on käsikirjoituksessaan siirtänyt tapahtumat 1980-luvulle ja kuopannut poliittisen näkökulman.

  • Ursula (1986) Rooleissa: Heidi Kilpeläinen, Ville Virtanen, Petri Aalto, Cris af Enehielm, Tomi Salmela, Reino Nordin, Raine Salo, Eija Vilpas. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jaakko Pyhälä. Tuotanto: Filminor Oy

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa